anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Decizie definitivă a Curţii de Apel în dosarul de care au fugit judecătorii ieşeni

Un acuzat de contrabandă a primit şi ţigările înapoi. Un dosar de care s-au ferit magistraţii

Dosarul fiind trimis iniţial la Paşcani. Fiul şi nora acuzatului sunt magistraţi.

GALERIE
contrabanda cu tigari
 • contrabanda cu tigari
- +

Justiţia s-a făcut luntre şi punte pentru a-l scoate basma curată pe un ieşean acuzat de contrabandă cu ţigări. Deşi sub tejgheaua barului său au fost găsite peste 200 de pachete de ţigări de contrabandă, iar Costachi Stângaciu a mărturisit că el le-a cumpărat, verdictul final a fost cel de achitare, pentru că fapta nu ar fi prevăzută de legea penală. Pură coincidenţă, unul dintre fiii acuzatului este procuror, iar nora sa este magistrat în cadrul Judecătoriei ieşene.

În februarie 2017, poliţiştii de frontieră au făcut un control inopinat la barul deţinut de Stângaciu, descoperind sub tejghea 212 pachete de ţigări de contrabandă. În procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante se menţionează declaraţia lui Stângaciu conform căreia ar fi cumpărat personal ţigaretele respective.

Pentru procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie a fost suficient, ei trimiţând dosarul în instanţă sub acuzaţia de contrabandă. Procesul urma să se desfăşoare la Judecătorie, dar a fost imposibil. Rând pe rând, 14 magistraţi au depus cereri de abţinere, refuzând să judece dosarul. Conform legii, un judecător se poate abţine dintr-un motiv de incompatibilitate, dacă are un interes personal în cauză, dacă este rudă sau prieten apropiat cu inculpatul. Or, toţi magistraţii Judecătoriei erau colegi cu nora lui Stângaciu. Singura soluţie posibilă legal a fost dezinvestirea instanţei şi trimiterea dosarului la altă Judecătorie. A fost aleasă cea din Paşcani.

După un an şi jumătate, magistraţii păşcăneni au dat un verdict de achitare. Ei au considerat că achiziţionarea de către Stângaciu a 212 pachete de ţigări sustrase controlului vamal nu reprezintă contrabandă. Ar fi fost vorba de aşa ceva, au considerat judecătorii, doar dacă Stângaciu însuşi ar fi introdus ţigările sub tejghea, în vederea comercializării, or asta nu s-a putut dovedi.

"Ţigaretele au fost depistate ascunse sub o tejghea, fără a exista mijloace de probă care să dovedească indubitabil că ţigaretele de contrabandă au fost aduse/deţinute cu ştiinţă de către inculpat. Faptul că fiul inculpatului, S.O., se ocupa cu aprovizionarea de marfă în magazin contribuie de asemenea la sporirea îndoielii cu privire identificarea persoanei care a adus şi a ştiut că deţine în magazin ţigarete de contrabandă", au spus judecătorii. Urmând această logică, un automobilist prins în vamă cu două genţi de rafie pline cu ţigări ar putea mărturisi că el le-a cumpărat, dar că nu le-a pus el în portbagaj, deci nu poate fi vorba de contrabandă. Magistraţii păşcăneni au decis achitarea lui Stângaciu în baza articolului 16 alineatul 1 litera c) din Codul de Procedură Penală. "Nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea". Cu alte cuvinte, fapta există, dar nu se poate afirma cu certitudine că ar fi fost comisă de inculpat.

În urma contestaţiei depuse de procurori, dosarul a ajuns la Curtea de Apel. După 5 termene, magistraţii acestei instanţe au ajuns la concluzia că, într-adevăr, judecătorii de la Paşcani au greşit. Dar nu în privinţa soluţiei de achitare, ci a motivaţiei acesteia. Magistraţii ieşeni au decis că trebuia să fie aplicată nu litera c), ci litera b) a primului alineat al articolului 16 al Codului de Procedură Penală, teza I: "fapta nu este prevăzută de legea penală". Cu alte cuvinte, nu că ar fi vorba de o infracţiune, dar nu putem identifica vinovatul, ci că fapta nu a dus la încălcarea în vreun fel a legii penale. Schimbarea temeiului soluţiei de achitare modifică şi efectele acesteia. Nemaifiind vorba de o încălcare a legii, magistraţii au decis că cele 212 pachete de ţigări, reţinute până acum în camera de corpuri delicte a Poliţiei de Frontieră trebuie restituite lui Stângaciu. Sentinţa este definitivă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovizonul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Isărescu Ceai de Tei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X