Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

miercuri, 21.02.2024

Decizie definitivă a Curţii de Apel în dosarul de care au fugit judecătorii ieşeni

Un acuzat de contrabandă a primit şi ţigările înapoi. Un dosar de care s-au ferit magistraţii

Dosarul fiind trimis iniţial la Paşcani. Fiul şi nora acuzatului sunt magistraţi.

GALERIE
contrabanda cu tigari
  • contrabanda cu tigari
- +

Justiţia s-a făcut luntre şi punte pentru a-l scoate basma curată pe un ieşean acuzat de contrabandă cu ţigări. Deşi sub tejgheaua barului său au fost găsite peste 200 de pachete de ţigări de contrabandă, iar Costachi Stângaciu a mărturisit că el le-a cumpărat, verdictul final a fost cel de achitare, pentru că fapta nu ar fi prevăzută de legea penală. Pură coincidenţă, unul dintre fiii acuzatului este procuror, iar nora sa este magistrat în cadrul Judecătoriei ieşene.

În februarie 2017, poliţiştii de frontieră au făcut un control inopinat la barul deţinut de Stângaciu, descoperind sub tejghea 212 pachete de ţigări de contrabandă. În procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante se menţionează declaraţia lui Stângaciu conform căreia ar fi cumpărat personal ţigaretele respective.

Pentru procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie a fost suficient, ei trimiţând dosarul în instanţă sub acuzaţia de contrabandă. Procesul urma să se desfăşoare la Judecătorie, dar a fost imposibil. Rând pe rând, 14 magistraţi au depus cereri de abţinere, refuzând să judece dosarul. Conform legii, un judecător se poate abţine dintr-un motiv de incompatibilitate, dacă are un interes personal în cauză, dacă este rudă sau prieten apropiat cu inculpatul. Or, toţi magistraţii Judecătoriei erau colegi cu nora lui Stângaciu. Singura soluţie posibilă legal a fost dezinvestirea instanţei şi trimiterea dosarului la altă Judecătorie. A fost aleasă cea din Paşcani.

După un an şi jumătate, magistraţii păşcăneni au dat un verdict de achitare. Ei au considerat că achiziţionarea de către Stângaciu a 212 pachete de ţigări sustrase controlului vamal nu reprezintă contrabandă. Ar fi fost vorba de aşa ceva, au considerat judecătorii, doar dacă Stângaciu însuşi ar fi introdus ţigările sub tejghea, în vederea comercializării, or asta nu s-a putut dovedi.

"Ţigaretele au fost depistate ascunse sub o tejghea, fără a exista mijloace de probă care să dovedească indubitabil că ţigaretele de contrabandă au fost aduse/deţinute cu ştiinţă de către inculpat. Faptul că fiul inculpatului, S.O., se ocupa cu aprovizionarea de marfă în magazin contribuie de asemenea la sporirea îndoielii cu privire identificarea persoanei care a adus şi a ştiut că deţine în magazin ţigarete de contrabandă", au spus judecătorii. Urmând această logică, un automobilist prins în vamă cu două genţi de rafie pline cu ţigări ar putea mărturisi că el le-a cumpărat, dar că nu le-a pus el în portbagaj, deci nu poate fi vorba de contrabandă. Magistraţii păşcăneni au decis achitarea lui Stângaciu în baza articolului 16 alineatul 1 litera c) din Codul de Procedură Penală. "Nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea". Cu alte cuvinte, fapta există, dar nu se poate afirma cu certitudine că ar fi fost comisă de inculpat.

În urma contestaţiei depuse de procurori, dosarul a ajuns la Curtea de Apel. După 5 termene, magistraţii acestei instanţe au ajuns la concluzia că, într-adevăr, judecătorii de la Paşcani au greşit. Dar nu în privinţa soluţiei de achitare, ci a motivaţiei acesteia. Magistraţii ieşeni au decis că trebuia să fie aplicată nu litera c), ci litera b) a primului alineat al articolului 16 al Codului de Procedură Penală, teza I: "fapta nu este prevăzută de legea penală". Cu alte cuvinte, nu că ar fi vorba de o infracţiune, dar nu putem identifica vinovatul, ci că fapta nu a dus la încălcarea în vreun fel a legii penale. Schimbarea temeiului soluţiei de achitare modifică şi efectele acesteia. Nemaifiind vorba de o încălcare a legii, magistraţii au decis că cele 212 pachete de ţigări, reţinute până acum în camera de corpuri delicte a Poliţiei de Frontieră trebuie restituite lui Stângaciu. Sentinţa este definitivă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Indiscreţia jurnalistică

Ioan Alexandru TOFAN

Indiscreţia jurnalistică

Cele mai intime şi ferite aspecte ale unei vieţi individuale ajung mărfuri publice. Asta ca să fie clar că suntem toţi la fel, indiferent de ceea ce facem: anatomia ne leagă, ne face să fim asemenea geniilor. Lectura presei ne linişteşte, pentru că ne arată că nimeni nu-i perfect. Aşadar, să ne culcăm voioşi pe-o ureche, că avem de ce.

opinii

„Rabla” pentru politicieni

Briscan ZARA

„Rabla” pentru politicieni

Eu aş vota un politician sincer care ar spune în plină campanie electorală: „Stimaţi alegători, eu nu mă pricep cu adevărat la administraţie, mă orientez mai întotdeauna după cum bate vântul şi după cum îmi iese şi mie ceva. Eu candidez la această funcţie pentru că voi avea un salariu bun şi mai multe beneficii la pachet. Ăsta-i adevărul. Dacă mă credeţi şi încă doriţi să mă votaţi, bine, dacă nu, asta-i viaţa!...”

În faţa ispitei

Cristina DANILOV

În faţa ispitei

Suntem adesea în fața unei alegeri – să cedăm sau nu în fața ispitei? Adesea, oamenii nu realizează situația pe care o au și consecințele care pot veni din cedarea în fața ispitei. Acţionează emoțional, în funcţie de situaţie, motiv pentru care se întâmplă atât de multe greşeli în viaţa lor. De dragul unei plăceri mai mici, o persoană poate sacrifica o plăcere mai mare, de dragul unei aventuri, o relație stabilă, cedând în fața ispitei. Anticipând ceva bun, care poate fi primit aici și acum, o persoană începe să experimenteze emoții puternice care îl privează de capacitatea de a gândi în perspectivă. 

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Spirit neliniştit, înrudit cu Hieronymus Bosch, Albrecht Dürer, Rembrandt, Francisco de Goya, William Blake, Gustave Doré, Khalil Gibran, Marcel Chirnoagă face parte din marea familie a artiştilor vizionari, care au schimbat percepţia noastră asupra lumii. El este un maestru al liniei, al luminii şi al umbrelor încrustate pe placa de metal, topite în bronz sau cioplite în piatră.

pulspulspuls

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Iacătă, stimaţi telespectatori, ce instantaneu fain ne-a trimis un binevoitor, după ce l-a pescuit de pe tarlaua feisbucistă, de pe pagina unui băiat de bine, amic din zona sforarilor politici de Bahlui. 

Caricatura zilei

Ședințe despre Comasare

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri