anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Un câine a muşcat un cetăţean pe treptele postului de poliţie. Plăteşte cineva daune?

GALERIE
proces, muscat, caine, politie
 • proces, muscat, caine, politie
- +

Un câine a muşcat un om, nu e o ştire. Dar un câine care a muşcat un om la intrarea în Postul de Poliţie Deleni a făcut subiectul dezbaterilor magistraţilor de la Judecătoria Hârlău, după ce un localnic a dat în judecată atât primăria, cât şi poliţia. 

Mihai Aignătoae a cerut Primăriei Deleni pagube de 40.000 de lei şi poliţiei 30.000 de lei, după ce a fost atacat şi muşcat de un câine fără stăpân pe treptele postului de poliţie. Victima a susţinut că muşcătura i-a provocat o rană la picior pentru care a avut nevoie de tratament şi îngrijiri medicale la domiciliu timp de câteva zile. Bărbatul era revoltat şi pentru că imediat a anunţat un agent de poliţie despre incident, dar acesta “i-a răspuns cu nepăsare că nu are ce să îi facă şi că trebuie să se adreseze primarului". I-a spus chiar că postul de poliţie a făcut sesizare la primar cu privire la existenţa acestui câine ce poate pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa cetăţenilor din acel loc, însă fără rezultat. De acolo, susţine Mihai A., a mers la dispensar, unde i s-au dat indicaţii cum să-şi dezinfecteze rana. Dar s-a adresat şi primarului, cerându-i să rezolve situaţia. Primarul i-a răspuns printr-o adresă oficială, însă victima susţine că edilul manifestă dezinteres faţă de siguranţa populaţiei şi că nu s-a luat nicio măsură. În cazul lui, norocul a făcut că era îmbrăcat cu haine groase, astfel încât rana nu a fost atât de adâncă.

La Judecătoria Hârlău, reprezentantul Primăriei Deleni a explicat însă judecătorilor că postul de poliţie nu este înscris în patrimoniul Unităţii Administrativ-Teritoriale Deleni. Imobilul se află în administrarea Inspectoratului Judeţean de Politie Iaşi, astfel încât IPJ trebuie tras la răspundere pentru câinele care muşcă în curtea poliţiei din Deleni. Dacă animalul ar muşca localnicii care vin la poliţie înainte să intre în curtea instituţiei, atunci Primăria ar fi răspunzătoare. La rândul său, IPJ Iaşi a susţinut că animalul care l-a muşcat pe Mihai A. nu se afla pe proprietate sa, “existând posibilitatea să fie un câine fără stăpân, din cauza faptului că în acea curte sunt mai multe imobile". Mai mult, reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi a arătat, ca şi primarul, că “reclamantul nu a dovedit existenţa faptei ilicite" şi că, "în mod corect agentul de poliţie l-a îndrumat la autorităţile competente". Iar cum fapta nu poate fi dovedită, pentru că Mihai A. s-a tratat acasă, nu mai poate fi pusă în discuţie vinovăţia Poliţiei.

În faţa judecătorilor, victima a răspuns că IPJ Iaşi doreşte să scape de răspundere faţă de faptele întâmplate în curtea lor, iar la întâmpinarea formulată de Primăria Deleni, a susţinut că se încearcă denaturarea adevărului. Pentru că există o nuanţă în toată povestea: când el a intrat în curte, câinele se afla, de fapt, în faţa grădiniţei cu program prelungit, care este proprietatea UAT Deleni.

Judecătorii i-au ascultat pe toţi şi au stabilit: “câinii care circulă liberi, fără însoţitor, în locurile publice, care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile prevederilor legale sunt consideraţi că aparţin consiliilor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Acestea au obligaţia de a captura şi escorta aceşti câini, prin intermediul personalului calificat".

Dar cum câinele se afla pe proprietatea IPJ, iar un martor a declarat “că acel câine este considerat al Poliţiei, fiind în curtea acesteia", instanţa apreciază că "din moment ce acel animal se afla în curtea pârâtei IPJ-Post Poliţie Deleni, aceasta avea îndatorirea să se asigure că transmite autorităţilor locale prezenţa câinelui în timp util, înaintea unor evenimente, oferind totodată accesul liber în incinta instituţiei", se arată în hotărârea Judecătoriei Hârlău.

Magistraţii au încercat apoi să stabilească prejudiciul adus victimei şi au subliniat că acesta trebuie să fie “unul cert, respectiv, existenţa lui să fie sigură, neîndoielnică şi să poată fi evaluată în prezent". Însă fotografiile cu rana aduse drept dovadă de victimă nu au fost convingătoare, la fel cum au lipsit şi dovezile că ar fi avut nevoie de tratament, sau un raport medico-legal care să ateste faptul a fost muşcat de câine în acea zi. Nici martori oculari nu au fost, deci fapta animalului nu a fost dovedită, a concluzionat instanţa, care a respins cererea de chemare în judecată depusă de Mihai A. împotriva primăriei şi poliţiei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.