De Business

Punem punctul pe știi

Un miliard de euro profit, la Iaşi, anul trecut. Cu toate acestea suntem în urma Bacăului. Topul firmelor

sâmbătă, 06 august 2022, 01:50
9 MIN
 Un miliard de euro profit, la Iaşi, anul trecut. Cu toate acestea suntem în urma Bacăului. Topul firmelor

După profitul obţinut de firme suntem pe locul 10, podiumul fiind ocupat de Bucureşti, Ilfov şi Cluj. Punctele forte ale Iaşului sunt imobiliarele (construcţii şi închirieri), IT şi servicii de asistenţă medicală.

 

În topul judeţelor în care companiile realizează cele mai mari profituri, Iaşul se situează abia pe locul 10, cu un profit total raportat în bilanţul companiilor locale de un miliard de euro. Clujul, situat pe locul al treilea în clasamentul realizat de topfirme.ro, a obţinut anul trecut un profit total de 2 miliarde de euro, iar locurile 1 şi 2 au fost ocupate de Bucureşti şi de judeţul Ilfov. Construcţia de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, activităţi de realizare a softului la comandă şi închirierea sau subînchirierea bunurilor imobiliare au fost domeniile în care firmele au înregistrat cele mai mari profituri.

Topul firmelor oferă o imagine a ierarhiei judeţelor nu doar după profitul obţinut de firmele locale, dar şi după numărul total al firmelor active, după numărul de angajaţi sau după cifra de afaceri.

Astfel, după numărul agenţilor economici din fiecare judeţ, Iaşul se situează pe locul al şaptelea, cu 78.384 de firme, la mare distanţă de Cluj (cu peste 130.000 de firme) şi Timiş (car are aproape 106.000 de companii active). Cât despre cifra de afaceri realizată de aceste companii în 2021, Iaşul nu prinde nici măcar top 10 – este pe locul 14, cu o cifră totală de afaceri de 36,8 miliarde de lei (8,4 miliarde de euro). Municipiul Bucureşti este pe primul loc în top, la toate categoriile. Ilfovul – ocupanta locului doi la cifra de afaceri, a raportat pentru anul trecut o cifră de aproape patru ori mai mare decât cea a Iaşului, la acest capitol: 142,1 miliarde lei (32,3 miliarde euro). Diferenţele sunt mari şi în ceea ce priveşte numărul de angajaţi. În vreme ce Municipiul Bucureşti număra aproape un milion de angajaţi, Ilfov, Cluj şi Timiş au avut toate peste 180 de mii de angajaţi, iar Iaşul, pe locul 10 şi în acest top, a avut doar 108 mii de angajaţi. Toate aceste diferenţe s-au reflectat în topul judeţelor cu cel mai mare profit, în care Iaşul este pe locul 10, cu un profit total obţinut de firmele de aici de 4,6 miliarde de lei, şi se situează nu doar după Bucureşti, Ilfov, Cluj sau Timiş, ci chiar şi în urma Bacăului (locul 6, cu un profit de 6,3 miliarde de lei) şi a Sibiului (locul 8, cu 5,3 miliarde de lei profit total în 2021).

IT-ul aduce cei mai mulţi bani în Cluj, industria auto în Timiş, producţia de energie în Bucureşti şi construcţiile de locuinţe în Iaşi.

Nu întâmplător, atenţia ieşenilor se concentrează pe scandalurile din piaţa construcţiilor de locuinţe şi din sfera imobiliarelor. În top 10 al celor mai profitabile domenii din judeţul Iaşi, trei domenii sunt tocmai din această zonă. Astfel, pe locul fruntaş în clasamentul profitului se află domeniul construcţiei de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, cu un profit de 340,1 milioane lei (77,3 milioane euro), pe locul al treilea – Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, cu un profit de 205 milioane lei în 2021 (46,6 milioane euro) şi pe locul al zecelea e profitul obţinut de firmele care se ocupă de Dezvoltare (promovare) imobiliară, adică 85,9 milioane lei (19,5 milioane euro).

Când nu construim, închiriem, vindem sau cupărăm bunuri imobiliare, la Iaşi scoatem profit din Activitati de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client). Firmele care activează în acest domeniu au obţinut anul trecut un profit de 262,9 milioane lei (59,8 milioane euro). Cultivarea cerealelor şi a legumelor a fost a patra cea mai profitabilă activitate, iar topul mai este competat de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management; transporturi rutiere de mărfuri, activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea, activităţi de asistenţă medicală. Restaurantele au obţinut un profit de 97 milioane de lei şi ocupă locul al nouălea în topul domeniilor din judeţul Iaşi, după profit.

Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale

Pe ţară, Iaşul s-a situat în acest domeniu pe locul 4 ca cifră de afaceri, pe 3 după numărul de angajaţi şi pe 5 ca profit, luându-se “la întrecere” în toate aceste topuri cu Bucureşti, Ilfov şi Cluj.

Deşi nu reprezintă nici 2% din numărul total al agenţilor economici din Iaşi, companiile care construiesc clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, 1522 în total în tot judeţul, au avut o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei, au lucrat cu puţin peste nouă mii de angajaţi şi au obţinut 7.37% din profitul net realizat în judeţul Iaşi.

Cei mai mari angajatori din acest domeniu sunt Conest SA (428 angajaţi), Cota Zero Construct SRL (265 angajaţi), Daroconstruct SRL (229), Medo Company SRL (200) şi Iasicon SA (192).

Conest SA a obţinut cel mai mare profit (3,1 milioane euro), urmat de Bucium Tours SRL (2,8 milioane euro), DESIGN GROUP S.R.L. (2,3 milioane euro), YRISS CASA S.R.L. (1,8 milioane euro) şi BUILD CORP SRL (1,7 milioane euro).

Activităţi de realizare a soft-ului la comandă

Activităţile pe care le desfăşoară în principal firmele de IT sunt cuprinse sub mai multe coduri CAEN, dar unul apare în topul tuturor marilor centre din ţară: CAEN 6201, sub care firmele realizează softuri la comandă. Este activitatea din IT cu cei mai mulţi angajaţi, cea mai mare cifră de afaceri şi cel mai mare profit. Iar Iaşul nu se dezminte: este pe locul al patrulea ca număr de firme cu cod CAEN 6201 (746 agenţi economici), după Bucureşti, Cluj şi Timiş. Dar dacă diferenţa dintre numărul de firme de acest tip e mică între Iaşi şi Timiş, Clujul este la mare distanţă de Iaşi, cu 2026 de firme care crează softuri la comandă. În ce priveşte cifra de afaceri şi numărul de angajaţi, Iaşul ia bronzul, după Bucureşti şi Cluj, cu 1,7 miliarde lei şi 7.326 angajaţi (Clujul are o cifră de afaceri de patru ori mai mare şi un număr de angajaţi de trei ori mai mare decât Iaşul în aceste firme). În ce priveşte profitul, Iaşul e pe locul 4, după Bucureşti, Cluj şi Bihor, cu aproape 60 de milioane de euro anul trecut.

Cine sunt marii jucători din IT

Privit strict în interiorul judeţului Iaşi, trei mari corporaţii domină piaţa locală a realizării de softuri la comandă, atunci când e vorba de cifră de afaceri şi număr de angajaţi:

  1. AMAZON DEVELOPMENT CENTER (ROMANIA) SRL, are o cifră de afaceri de 555,3 milioane lei (126,2 milioane euro) şi 3.216 angajati
  2. NESS ROMÂNIA SRL – a raportat 129,5 milioane lei (29,4 milioane euro) cifra de afaceri şi are 398 angajaţi, iar
  3. CENTRIC IT SOLUTIONS ROMANIA SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 89,5 milioane lei (20,4 milioane euro)

Însă la profit, toate aceste trei mari companii au fost devansate de SILICON SERVICE SRL (firmă pe locul 14 după cifra de afaceri din domeniul CAEN 6201, cu doar 57 de angajaţi, care a realizat anul trecut un profit de 4,5 milioane de euro, la fel cât gigantul Amazon, cu jumătate de milion de euro mai mult decât Centric IT Solutions şi cu peste 2 milioane de euro mai mult decât NESS România.

Locuri bune, la nivel naţional pe domeniile de închirieri imobiliare şi asistenţă medicală

Al treilea cel mai profitabil domeniu economic din Iaşi, “Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, a fost dominat de grupul de firme patronat de Iulian Dascălu:

Palas 1 SRL (aproape 34 de milioane de euro cifră de afaceri, profit 9,1 milioane de euro), Iulius Group (7 milioane de euro cifră de afaceri,) Iulius Holding (profit 8,2 milioane de euro) şi Palas 4 (profit 2,1 milioane de euro). În comparaţie cu restul ţării, Iaşul este în acest domeniu pe locul 5 ca cifră de afaceri şi pe 4 după profit.

Companiile familiei Fitterman au luat caimacul de pe domeniul “Activităţi de asistenţă medicală specializată”, pe locul 8 în topul celor mai profitabile domenii din judeţ. Arcadia Policlinic este pe locul 1 după cifra de afaceri (13,2 mil. euro) şi după profit (3.3 mil. euro), pe segmentul acesta de piaţă, iar Arcadia – Spitale şi Centre Medicale – este pe locul al doilea după cifra de afaceri şi pe locul 4 ca profit.

La nivel de ţară, Iaşul nu reuşeşte să se claseze pe podium în niciunul dintre domeniile sale unde are rezultate notabile, însă construcţiile de clădiri, domeniul IT, domeniul medical şi cel al imobiliarelor par să se impună din ce în ce mai puternic.

După cifra de afaceri, clasamentul domeniilor de top din judeţul Iaşi e puţin diferit faţă de cel clasamentul după profit.

Dacă domeniul Lucrărilor de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale rămâne şi aici pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei, locul secund este ocupat de firmele care au ca obiect de activitate “Fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule” (CAEN 2932), cu o cifră de afaceri totală de 2,1 miliarde de lei, realizată doar de opt companii. Dintre acestea, cea mai mare este Borgwarner România, cu sediul în Miroslava, al cărei aport la cifra totală de afaceri pe codul CAEN 2932 în judeţul Iaşi este de peste 90%. Mai exact, cifra de afaceri a companiei a fost în 2021 de 1,9 miliarde de lei. Firma producătoare de piese şi accesorii pentru autovehicule a avut 1924 de angajaţi şi a obţinut 53,4 milioane de lei profit.

Top 5 companii în judeţ, după cifra de afaceri şi profit

Există însă în Iaşi câteva companii care, deşi nu au o concurenţă suficient de puternică pe piaţa locală, astfel încât să plaseze întregul domeniul în care operează în topul cifrei de afaceri sau al profitabilităţii, au reuşit să ajungă pe cont propriu în top 5 al firmelor din Judeţul Iaşi.

Top 5 firme după cifra de afaceri, în judeţul Iaşi:

  1. Borgwarner România SRL (1,9 miliarde lei)
  2. ArcelorMittal Tubular Products Iaşi SA (684,5 milioane lei)
  3. Amazon Development Center SRL (555,3 milioane lei)
  4. Conex Distribution SA, (437,3 milioane lei)
  5. Antibiotice SA (368,4 milioane lei)

Top 5 firme după profit, în judeţul Iaşi:

  1. ArcelorMittal Tubular Products Iaşi SA (59,4 milioane lei)
  2. Brikston Construction Solutions SA (59,4 milioane lei)
  3. Borgwarner România SRL (53,4 milioane lei)
  4. Palas 1 SRL (39,9 milioane lei)
  5. Iulius Holding SRL (36,2 milioane lei)

ArcelorMittal are ca obiect principal de activitate “producţia de tuburi, ţevi, profile tubulare şi accesorii pentru acestea, din oţel” şi, la nivel naţional, este a treia cea mai mare companie din acest domeniu după cifra de afaceri şi a doua în ce priveşte profitul. În judeţul Iaşi însă, concurenţa pentru ArcellorMittal este minimă –doar două companii mai operează în acelaşi domeniu, Technosteel LBR SRL şi Cosmofive SRL, dar care au cifre de afaceri infime pe lângă cele 684,5 milioane de lei ale ArcelorMittal. Practic, cea din urmă are 99,63% din cifra de afaceri totală din domeniul său în judeţul Iaşi şi 99,83% din profit.

Conex Distribution SA este lider pe piaţa locală din domeniul “Comerţ cu ridicata de piese şi accesorii pentru autovehicule” (CAEN 4531) şi pe locurile 8 şi 7 la nivel naţional în ce priveşte cifra de afaceri, respectiv profitul. Are o cifră de afaceri de 437,3 milioane lei dintr-o piaţă locală de 660,3 milioane lei, adică peste 66%.

Antibiotice SA nu are concurenţă în judeţul Iaşi în Fabricarea produselor farmaceutice de bază”. În 2021 a avut o cifră de afaceri de 368,4 milioane lei şi profit de 29,9 milioane lei. Aceste cifre au plasat compania ieşeană pe locul doi la nivel naţional după cifra de afaceri, şi pe primul loc în ce priveşte profitul obţinut din fabricarea produselor farmaceutice de bază.

 

 

Comentarii