Un psihoterapeut explică dependenţa tinerilor de editarea pozelor pe care le pun pe internet. „Se poate ajunge la depresie”

vineri, 29 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Un psihoterapeut explică dependenţa tinerilor de editarea pozelor pe care le pun pe internet. „Se poate ajunge la depresie”

Fotografierea, respectiv postarea pozelor, s-a transformat dintr-o modalitate distractivă de a rămâne în contact cu prietenii şi familia, într-o tendinţă îngrijorătoare în rândul tinerilor. Filtrele la poze, adică prelucrarea acestora, au devenit obligatorii, în mod special la fete.

Această cultură „a editării” creează consecinţe reale care nu pot fi ignorate. Unele fete recunosc că se simt supărate că nu pot arăta în viaţa reală aşa cum arată în mediul online.

„Tinerele sunt mereu tentate să construiască o imagine perfectă”

I.G, studentă în cadrul Facultăţii de Filosofie şi Stiinţe Social Politice, a declarat că în cazul ei, motivul pentru care utilizează filtre la poze, are legătură cu dorinţa de a prezenta o versiune „perfectă”. Deşi blondă, cu un corp armonios şi un ten fără probleme, tânăra nu postează nimic fără filtru.

„Folosesc filtre de la Instagram. Din ce am observat de-a lungul timpului la mine, dar şi în jurul meu, motivul principal pentru care femeile, tinerele folosesc filtre este pentru că sunt mereu tentate să construiască o imagine perfectă. De asemenea, poate că nu avem destulă încredere în noi. Deşi ştiu faptul că…cu filtre sau fără filtre, nimic nu poate schimba felul meu de a fi ca om, mereu consider că e loc de mai bine. Menţionez că nu utilizez niciodată Photoshop sau filtre foarte evidente, doar că prin filtrele de la Instagram, desigur, buzele par un pic mai mari, nasul mai mic…despre asta e vorba”, a declarat tânăra.

Mai mult, ideea că folosirea filtrelor a devenit un trend, îi alimentează tinerei dependenţa.

„Se ştie deja că nimeni nu arată 100% ca în poză. Dacă nu foloseşti deloc filtre deja pare că eşti din alt film şi că lipseşte ceva. Cum am mai spus, toate femeile ori fetele fac asta. Editam o poză pentru a reda realitatea mai bine. Şi dacă vorbim de peisaje, verdele de exemplu nu iese în poză niciodată ca în realitate. E nevoie de un edit ca să corectezi culorile. În cazul ăsta, filtrele (precum old pictures) le folosim pentru a crea vibe-ul dorit”, a adăugat aceasta.

Explicaţiile specialistului

Psihoterapeut Raluca Gînju pune utilizarea filtrelor la poze atât pe seama normelor nerealiste, cât şi pe a nevoii de atenţie.

„Aplicaţiile de înfrumuseţare şi filtrele de frumuseţe sunt utilizate astăzi pe scară largă de către tineri, ele fiind tendinţe impuse prin intermediul reţelelor sociale. Din punctul meu de vedere, există mai multe motive pentru care aceştia utilizează astfel de filtre, cele mai relevante fiind încercarea de a se alinia normelor nerealiste impuse de media în materie de frumuseţe, nevoia de conformitate socială, nevoia de atenţie.

Deşi, aparent, aceste aplicaţii pot veni în ajutorul tinerilor, în realitate ele doar îi vor face să fie şi mai nemulţumiţi de propria persoană, îi vor deconecta de la propria persoană şi de la realitate. Iar deconectarea de la sine poate duce la depresie, pierderea sensului vieţii, dependenţe”, a declarat Raluca Gînju, psihoterapeut.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii