VIDEO Proclamația de la Cristești: ”Cerem garanții pentru finanțarea autostrăzilor Moldovei, nu doar vorbe și promisiuni”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

VIDEO Proclamația de la Cristești: ”Cerem garanții pentru finanțarea autostrăzilor Moldovei, nu doar vorbe și promisiuni”

GALERIE
proclamatia de la Cristesti
  • proclamatia de la Cristesti
- +

Astăzi are loc un marș motorizat organizat de asociațiile ”Împreună pentru A8 și noi, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (de la ora 10,00) și un miting (de la ora 12,00, la intersecția de la Cristești, pe DN2) pentru susținerea construirii de autostrăzi în Moldova. La Cristești, punctul ZERO unde s-au întîlnit coloanele de mașini formate în județele Moldovei a fost citită ”Proclamația de la Cristești”:
 

De ce mai e nevoie de proteste publice cînd abia joi a fost semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru segmentul Ungheni-Iași-Tg. Neamț din Autostrada A8 și ministru Cătălin Drulă se arată plin de bune intenții? Răspunsurile au fost date de Dan Radu, pe pagina de Facebook

”Pentru că avem mari probleme pe segmentul montan Tg Neamț-Tg Mureș, cu un contractor (spaniolii de la Acciona) care nu-și vor onora corect contractul și Studiul de fezabilitate pe acest segment va rămâne în aer (pentru a doua oară), fiind nevoie de o nouă licitație și de alți ani pierduți - CNAIR și Ministerul Transporturilor tărăgănează rezolvarea situației, în dauna moldovenilor. Aceeași Acciona are deja contract și pe Bacău- Pașcani (A7). 
Pentru că lipsește o finanțare clară și predictibilă pentru A8 și Guvernul se ferește să o precizeze. 

Citește și: A8: Tronsonul Ungheni - Tg.Neamț ar fi gata pe hârtie în anul 2023. Mâine, marș cu 500 de mașini

Ar fi fost o șansă cu banii europeni prin PNRR, dar această șansă se va pierde pentru Moldova - ceea ce nu se întâmplă pentru alte sectoare de infrastructură din țară.
Pentru că chiar dacă pe A7, A8 și A13 lucrurile au început să se miște, există încă pericole mari și reale de blocaj.
Protestul public de astăzi e un nou avertisment -  Guvernul să înceteze a oferi Moldovei numai promisiuni, scuze și pași mici.
Pentru a fi finalizate în 2030, așa cum s-a angajat, autostrăzile Moldovei au nevoie de contracte derulate de contractori onești, serioși și de finanțări explicite, cu sursă sigură.

Altfel, ni se vând iluzii.
Mai jos, Apelul ce va fi făcut public azi, la miting:
Finanțați construirea autostrăzilor Moldovei!”

APEL către
Guvernul României, Ministerul Transporturilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
Astăzi ne vedem nevoiți să protestăm din nou.
Din nou pentru autostrăzile la care Moldova are tot dreptul pentru a se dezvolta așa cum merită.
Chiar dacă autostrăzile A7 (Ploiești-Pașcani) și A8 (Ungheni-Iași-Târgu Mureș) au făcut timizi pași înainte sub noua conducere a Ministerulu Transporturilor, există un pericol mare și real ca acestea să nu devină realitate.
Joi, 8 aprilie a.c., a fost semnat contractul pentru SF + Proiectare pe tronsonul Târgu Neamt-Iași-Ungheni, după un an de proceduri urmate cu o lentoare supărătoare !
În acest moment avem în derulare pe Autostrada Unirii/A8 două contracte:
- SF pe tronsonul Târgu Mureș-TârguNeamț, cu finalizare în luna iulie 2021, care în acest moment este într-o situație incertă;
- SF + Proiect tehnic pe tronsonul Târgu Neamț-Iași-Ungheni cu finalizare în 25 luni; aici se așteaptă ordinul de începere a lucrărilor.
Dar finanțarea acestor autostrăzi esențiale pentru dezvoltarea Moldovei este în mod evident sub semnul întrebării.
Acesta este si motivul pentru care ne aflăm azi aici, din toate județele Moldovei:
Nu avem nici acum o finanțare clară, din sursă sigură, care să garanteze ducerea acestor proiecte la bun sfârșit.
Responsabilitatea pentru realizarea autostrăzilor în Moldova revine Guvernului României și structurilor din subordinea sa. 
Până acum guvernele de toate culorile s-au dovedit corijente la examenul Moldova!
Toți sunt de acord că trebuie făcut ceva ca regiunea să iasă din izolare, dar faptele lipsesc. Această situație inacceptabilă trebuie să înceteze! 
De câte ori vine vorba despre Moldova și nevoile ei, toți guvernanții găsesc scuze. Administrațiile precedente, grupurile cu agendă ostilă, crizele economice sau sociale și vremea rea sunt mereu invocate pentru scuzarea nerealizărilor din teren, pentru lipsa investițiilor în infrastructura mare din regiune.


Ce cerem:
1. Finanțarea prin PNRR a tronsoanelor de autostradă din A8 și A7: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamț – Moțca (A8), Târgu Frumos – Lețcani – Centura de Nord a Iașului (A8); Focșani – Bacău (A7), Bacău – Pașcani (A7);
2. Asumarea finalizării autostrăzilor A8 și A7 până în anul 2030, conform Master Planului General de Transport al României, HG 666/2016, Legea 291/2018, din fonduri europene (PNRR, POT), Bugetul de Stat și alte surse de finanțare;
3. Solicităm în regim de urgență o întrevedere a oamenilor de afaceri din regiunea Moldovei și a asociațiilor civice din domeniul infrastructurii cu Prim-ministrul României și cu Președintele României.


Le atragem atenția prim-ministrului României, ministrului Transporturilor și directorului general al CNAIR că bunele intenții clamate pot fi credibile doar dacă aceste tronsoane sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, în mod clar și cu sumele aferente. În caz contrar, contractele de SF și Proiectare nu reprezintă nimic concret pentru evoluția rapidă și clară a acestor proiecte. 
De la actualul Guvern nu cerem favoruri, ci echitate pentru o regiune care a fost constant discriminată, tratată în mod nedreptat ca o sursă de mână de lucru ieftină, în care singura soluție pentru un trai mai bun este imigrarea. Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României!

De aproape 14 ani tot vedem desene frumoase pe hârtie cu autostrăzile Moldovei!
NOI vrem din partea acestui Executiv o garanție că A8/Autostrada Unirii și A7/Autostrada Moldovei vor fi finalizate etapizat în perioada 2026 - 2030!
Cerem garanții pentru finanțarea autostrăzilor Moldovei, nu doar vorbe și promisiuni.
Si vom face presiuni publice asupra Guvernului până vom avea aceste garanții!”

Citește și: VIDEO/FOTO Coloană de zeci de mașini și motocicliști în Păcurari. Începe marșul auto pentru A8

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

În atenția DIICOT

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.