Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO Proclamația de la Cristești: ”Cerem garanții pentru finanțarea autostrăzilor Moldovei, nu doar vorbe și promisiuni”

GALERIE
proclamatia de la Cristesti
  • proclamatia de la Cristesti
- +

Astăzi are loc un marș motorizat organizat de asociațiile ”Împreună pentru A8 și noi, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (de la ora 10,00) și un miting (de la ora 12,00, la intersecția de la Cristești, pe DN2) pentru susținerea construirii de autostrăzi în Moldova. La Cristești, punctul ZERO unde s-au întîlnit coloanele de mașini formate în județele Moldovei a fost citită ”Proclamația de la Cristești”:
 

De ce mai e nevoie de proteste publice cînd abia joi a fost semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru segmentul Ungheni-Iași-Tg. Neamț din Autostrada A8 și ministru Cătălin Drulă se arată plin de bune intenții? Răspunsurile au fost date de Dan Radu, pe pagina de Facebook

”Pentru că avem mari probleme pe segmentul montan Tg Neamț-Tg Mureș, cu un contractor (spaniolii de la Acciona) care nu-și vor onora corect contractul și Studiul de fezabilitate pe acest segment va rămâne în aer (pentru a doua oară), fiind nevoie de o nouă licitație și de alți ani pierduți - CNAIR și Ministerul Transporturilor tărăgănează rezolvarea situației, în dauna moldovenilor. Aceeași Acciona are deja contract și pe Bacău- Pașcani (A7). 
Pentru că lipsește o finanțare clară și predictibilă pentru A8 și Guvernul se ferește să o precizeze. 

Citește și: A8: Tronsonul Ungheni - Tg.Neamț ar fi gata pe hârtie în anul 2023. Mâine, marș cu 500 de mașini

Ar fi fost o șansă cu banii europeni prin PNRR, dar această șansă se va pierde pentru Moldova - ceea ce nu se întâmplă pentru alte sectoare de infrastructură din țară.
Pentru că chiar dacă pe A7, A8 și A13 lucrurile au început să se miște, există încă pericole mari și reale de blocaj.
Protestul public de astăzi e un nou avertisment -  Guvernul să înceteze a oferi Moldovei numai promisiuni, scuze și pași mici.
Pentru a fi finalizate în 2030, așa cum s-a angajat, autostrăzile Moldovei au nevoie de contracte derulate de contractori onești, serioși și de finanțări explicite, cu sursă sigură.

Altfel, ni se vând iluzii.
Mai jos, Apelul ce va fi făcut public azi, la miting:
Finanțați construirea autostrăzilor Moldovei!”

APEL către
Guvernul României, Ministerul Transporturilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
Astăzi ne vedem nevoiți să protestăm din nou.
Din nou pentru autostrăzile la care Moldova are tot dreptul pentru a se dezvolta așa cum merită.
Chiar dacă autostrăzile A7 (Ploiești-Pașcani) și A8 (Ungheni-Iași-Târgu Mureș) au făcut timizi pași înainte sub noua conducere a Ministerulu Transporturilor, există un pericol mare și real ca acestea să nu devină realitate.
Joi, 8 aprilie a.c., a fost semnat contractul pentru SF + Proiectare pe tronsonul Târgu Neamt-Iași-Ungheni, după un an de proceduri urmate cu o lentoare supărătoare !
În acest moment avem în derulare pe Autostrada Unirii/A8 două contracte:
- SF pe tronsonul Târgu Mureș-TârguNeamț, cu finalizare în luna iulie 2021, care în acest moment este într-o situație incertă;
- SF + Proiect tehnic pe tronsonul Târgu Neamț-Iași-Ungheni cu finalizare în 25 luni; aici se așteaptă ordinul de începere a lucrărilor.
Dar finanțarea acestor autostrăzi esențiale pentru dezvoltarea Moldovei este în mod evident sub semnul întrebării.
Acesta este si motivul pentru care ne aflăm azi aici, din toate județele Moldovei:
Nu avem nici acum o finanțare clară, din sursă sigură, care să garanteze ducerea acestor proiecte la bun sfârșit.
Responsabilitatea pentru realizarea autostrăzilor în Moldova revine Guvernului României și structurilor din subordinea sa. 
Până acum guvernele de toate culorile s-au dovedit corijente la examenul Moldova!
Toți sunt de acord că trebuie făcut ceva ca regiunea să iasă din izolare, dar faptele lipsesc. Această situație inacceptabilă trebuie să înceteze! 
De câte ori vine vorba despre Moldova și nevoile ei, toți guvernanții găsesc scuze. Administrațiile precedente, grupurile cu agendă ostilă, crizele economice sau sociale și vremea rea sunt mereu invocate pentru scuzarea nerealizărilor din teren, pentru lipsa investițiilor în infrastructura mare din regiune.


Ce cerem:
1. Finanțarea prin PNRR a tronsoanelor de autostradă din A8 și A7: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamț – Moțca (A8), Târgu Frumos – Lețcani – Centura de Nord a Iașului (A8); Focșani – Bacău (A7), Bacău – Pașcani (A7);
2. Asumarea finalizării autostrăzilor A8 și A7 până în anul 2030, conform Master Planului General de Transport al României, HG 666/2016, Legea 291/2018, din fonduri europene (PNRR, POT), Bugetul de Stat și alte surse de finanțare;
3. Solicităm în regim de urgență o întrevedere a oamenilor de afaceri din regiunea Moldovei și a asociațiilor civice din domeniul infrastructurii cu Prim-ministrul României și cu Președintele României.


Le atragem atenția prim-ministrului României, ministrului Transporturilor și directorului general al CNAIR că bunele intenții clamate pot fi credibile doar dacă aceste tronsoane sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, în mod clar și cu sumele aferente. În caz contrar, contractele de SF și Proiectare nu reprezintă nimic concret pentru evoluția rapidă și clară a acestor proiecte. 
De la actualul Guvern nu cerem favoruri, ci echitate pentru o regiune care a fost constant discriminată, tratată în mod nedreptat ca o sursă de mână de lucru ieftină, în care singura soluție pentru un trai mai bun este imigrarea. Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României!

De aproape 14 ani tot vedem desene frumoase pe hârtie cu autostrăzile Moldovei!
NOI vrem din partea acestui Executiv o garanție că A8/Autostrada Unirii și A7/Autostrada Moldovei vor fi finalizate etapizat în perioada 2026 - 2030!
Cerem garanții pentru finanțarea autostrăzilor Moldovei, nu doar vorbe și promisiuni.
Si vom face presiuni publice asupra Guvernului până vom avea aceste garanții!”

Citește și: VIDEO/FOTO Coloană de zeci de mașini și motocicliști în Păcurari. Începe marșul auto pentru A8

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri