(VIDEO) Trotinetele au devenit un chin în traficul din Iaşi. 33 de accidente de când au apărut

joi, 30 iunie 2022, 01:50
4 MIN
 (VIDEO)  Trotinetele au devenit un chin în traficul din Iaşi. 33 de accidente de când au apărut

De când Iaşul a fost “inundat” de trotinete electrice, particulare sau aparţinând firmelor de transport, pe străzi au loc aproape zilnic accidente în care sunt implicate acest tip de vehicule. Tineri şi copii sunt văzuţi pe trotinete gonind pe şoselele aglomerate ale Iaşului, cu slalom printre maşini. Şoferii şi poliţiştii sunt exasperaţi, deoarece tinerii cu trotinetă apar de nicăieri şi taie calea autovehiculelor. Mai grav: mulţi dintre cei de pe trotinete nu au habar de noţiuni elementare de Cod rutier.

 

Este de subliniat faptul că, până la apariţia trotinetelor electrice, în traficul supraaglomerat din Iaşi, străzile strâmte erau împărţite de către şoferi, motociclişti şi biciclişti. Acum au apărut şi tinerii cu trotinete iar lucrurile devin tragice. Cei care conduc trotinete trebuie să respecte aceeaşi legislaţie ca bicicliştii. Însă, cele două categorii circulă pe străzi deoarece sunt puţine trotuare cu benzi speciale, iar acolo unde există, au fost construite cu pavele, care “zgâlţâie”. Autorităţilor li se cere să intervină din punct de vedere legislativ, cu o mai mare forţă de impunere în acest domeniu, deoarece numărul accidentelor cu trotinete a crescut îngrijorător.

Ce spun poliţiştii din Iaşi despre acest fenomen în creştere? “În ultima perioadă de timp, se constată un trend ascendent în ceea ce priveşte numărul accidentelor rutiere în care sunt implicaţi conducători de biciclete şi trotinete electrice. Motiv pentru care, zilnic, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Iasi – Biroul Rutier desfăşoară activităţi specifice pentru creşterea gradului de disciplina rutieră în rândul acestei categorii de participanti la trafic”, ne-a spus comisarul șef  Adrian Ciopraga, şeful Biroului Rutier Iaşi.

Doi pe o trotinetă, trecând pe roşu la semafor

Jurnaliştii “Ziarul de Iaşi” au făcut rost de un clip în care puteţi vedea ceea ce se întâmplă pe străzile din Iaşi atunci când se aglomerează cu trotinete. În clipul de mai jos, un şofer cu cameră auto, a surprins ceea ce deja am observat cu toţii în trafic: doi tineri, pe o trotinetă, circulând cu viteză, noaptea, pe stradă. S-a întâmplat zilele trecute, în Păcurari, în apropiere de trecerea de pietoni de la Alpha Bank. Şoferul opreşte la trecere, deoarece semaforul arăta culoarea roşie. Din spate, doi tineri aflaţi pe trotinetă depăşesc autoturismul prin dreapta, lângă bordură, şi fără să încetinească, trec razant printre pietonii aflaţi pe “zebră”. Pe trotinetă se aflau doi tineri care locuiesc în zona Păcureţi.

De altfel, un tânăr care circula la 1 noaptea, sâmbătă spre duminică, prin zona Târgu Cucu, nu a fost prea norocos. Acesta circula pe trotuar apoi a virat deodată pe trecerea de pietoni, fiind izbit în plin de către un autoturism în care se aflau două femei. Tânărul aflat pe trotinetă a fost transportat la spital cu leziuni şi traumatisme pe corp. De altfel, în următoarea perioadă, se aşteaptă creşterea numărului de accidente de acest fel. Poliţiştii au precizat că de la începutul acestui an, au fost 33 de accidente în care au fost implicaţi tineri cu trotinete. “În primele cinci luni ale acestui an au avut loc pe raza judeţului Iasi 32 de accidente rutiere în care au fost implicaţi conducători de trotinete electrice soldate cu un rănit grav şi 31 de persoane rănite uşor. De asemenea, au fost aplicate, în aceeaşi perioadă 172 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor de biciclete sau trotinete electrice”, a precizat Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Trotinetele trebuie să circule pe pistele pentru biciclete

Poliţiştii spun că pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani. Copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăţi private, iar deplasarea pe drumurile publice se face doar însoţiţi de adulţi. Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicletele şi trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulaţia trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h. În circulaţia pe drumurile publice, trotineta electrică şi bicicleta trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare. De altfel, casca de protecţie este obligatorie pentru cei a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Vestele reflectorizante, obligatorii pe timp de noapte

Pentru a putea fi observaţi de ceilalţi participanţi la trafic, conducătorii de biciclete şi trotinete electrice trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă. “Cei care folosesc trotinete sau biciclete trebuie să ştie că, circulaţia bicicletelor şi trotinetelor electrice pe trotuare este interzisă. De asemenea, se interzice transportul pasagerilor pe trotineta electrică, iar traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă este interzisă! Nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevazută în clasa a II a de sancţiuni, respectiv 4-5 puncte amendă. Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice, se sancţionează contravenţional cu amendă prevazută în clasa a III de sancţiuni, respectiv 6-8 puncte amendă”, a completat Anca Vîjiac.

Comentarii