Vine frigul. Cum se face diferența între viroză și COVID la copii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

În acest an, începerea şcolii şi sezonul rece vor ridica mari probleme părinţilor

Vine frigul. Cum se face diferența între viroză și COVID la copii

GALERIE
viroza
  • viroza
- +

Care sunt manifestările celor două afecţiuni? „Practic, simptomele la copii sunt aproape indentice la gripă şi la COVID 19. Diferenţa o fac să spunem simptomele abdominale şi cele cutanate“, arată directoarea Spitalului de Infecţioase. Până acum au fost internaţi 139 de copii. Doar 12 erau cu vârste sub un an, şi evoluţia lor a fost bună.

Sezonul rece, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, nu aduce veşti bune. Chiar dacă cei mici păreau a fi din categoria cea mai ferită din punctul de vedere al gravităţii bolii, medicii infecţionişti trag un semnal de alarmă: un copil poate face şi gripă, şi COVID 19 în acelaşi timp. „Noi nu ştim cum va reacţiona organismul lor în acest context!“, spune prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, au fost internaţi 139 de copii şi adolescenţide la începutul pandemiei şi până acum. Dintre aceştia, doar 12 au avut vârste de până un an. „Cel mai mic pacient a avut o lună. Avea infecţie şi cu rotavirus, şi cu SARS COV 2. Dar evoluţia a fost bună. În general, evoluţia copiilor cu vârsta de până la un an a fost una favorabilă, fără complicaţii, unii chiar fără simptome“, a precizat Carmen Dorobăţ.

În ultima perioadă însă s-a remarcat o creştere a numărului de cazuri pozitive în rândul copiilor de vârstă şcolară. De la 1 septembrie şi până acum, 18 pacienţi cu vârste de sub 18 ani au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. „E vorba în marea majoritate a cazurilor de focare familiale. Adică, mai mulţi membri din familie infectaţi, nu neapărat toţi. Da, într-adevăr, sunt mai mulţi în ultima perioadă. Probabil că asta se datorează relaxării exagerate şi fără respectarea măsurilor de protecţie din perioada vacanţei sau concediile părinţilor. Dacă până acum se vorbea de lipsa simptomelor chiar la copii, au fost şi sunt acum în spital pacienţi «mici» simptomatici din punct de vedere al COVID 19“, a spus Carmen Dorobăţ.

O listă a simptomelor pentru COVID 19 la copii include febra de peste 37 de grade şi rinoreea. „La acestea se adaugă, rar, anumite erupţii cutanate, dar care, la noi cel puţin, nu pot fi similare cu cele din boala Kawasaki. Frecvent însă sunt simptomele gastrointestinale la copii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Medicii infecţionişti au spus că există o necunoscută şi în acelaşi timp un pericol odată cu venirea sezonului rece. Sezonul gripei care, conform statisticilor, afectează mai mult persoanele tinere, sub 18 ani, respectiv copiii, decât cele în vârstă se va suprapune peste pandemia de COVID 19. „Practic, simptomele la copii sunt aproape indentice la gripă şi la COVID 19. Diferenţa o fac să spunem simptomele abdominale şi cele cutanate. Dar există pacienţi care nu prezintă astfel de simptome la COVID 19. Adică, nu există o regulă nici la această vârstă. În aceste situaţii, în care simptomele celor două boli sunt comune este necesar testul în cazul ambelor infecţii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Oboseala, durerile de cap şi febra ar fi cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu noul coronavirus în rândul ceor mai mici pacienţi de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Problema din punctul de vedere al simptomatologiei este suprapunerea expunerii celor două virusuri, unul sezonier, cel al gripei, şi unul pandemic, cel al SARS COV 2. „Aici este problema, pentru că, deocamdată, nu ştim cum reacţionează cele două împreună. Cert este că simptomele sunt foarte asemănătoare, ceea ce face obligatorie testarea pentru ambele cazuri de boală. Evident, necesară este, mai ales la persoanele vulnerabile, dar nu numai, vaccinarea antigripală în acest an. După mine, astfel ne ajutăm şi pe noi, pe cei din jurul nostru şi pe medici“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Experţii internaţionali mai atrag atenţia asupra faptului că puţini copii prezintăşi simptome precum tuse sau pierderea gustului ori a mirosului. Cercetătorii din cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, conform ziarului „The Guardian“, au realizat o listă cu trei simptome comune ale infecţiei cu noul coronavirus atât în rândul copiilor, cât şi în cel al adulţilor: febră, crize de tuse şi pierderea simţurilor, precum gustul sau mirosul. Cu toate acestea, ei adaugă că boala se manifestă diferit în rândul celor mici. Astfel, 55% dintre copii au prezentat oboseală, 54%, dureri de cap şi febră, 38%, dureri în gât, 35%, pierderea apetitului, 15%, o erupţie cutanată neobişnuită, iar 13%, diaree.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.