Vine frigul. Cum se face diferența între viroză și COVID la copii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

În acest an, începerea şcolii şi sezonul rece vor ridica mari probleme părinţilor

Vine frigul. Cum se face diferența între viroză și COVID la copii

GALERIE
viroza
  • viroza
- +

Care sunt manifestările celor două afecţiuni? „Practic, simptomele la copii sunt aproape indentice la gripă şi la COVID 19. Diferenţa o fac să spunem simptomele abdominale şi cele cutanate“, arată directoarea Spitalului de Infecţioase. Până acum au fost internaţi 139 de copii. Doar 12 erau cu vârste sub un an, şi evoluţia lor a fost bună.

Sezonul rece, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, nu aduce veşti bune. Chiar dacă cei mici păreau a fi din categoria cea mai ferită din punctul de vedere al gravităţii bolii, medicii infecţionişti trag un semnal de alarmă: un copil poate face şi gripă, şi COVID 19 în acelaşi timp. „Noi nu ştim cum va reacţiona organismul lor în acest context!“, spune prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, au fost internaţi 139 de copii şi adolescenţide la începutul pandemiei şi până acum. Dintre aceştia, doar 12 au avut vârste de până un an. „Cel mai mic pacient a avut o lună. Avea infecţie şi cu rotavirus, şi cu SARS COV 2. Dar evoluţia a fost bună. În general, evoluţia copiilor cu vârsta de până la un an a fost una favorabilă, fără complicaţii, unii chiar fără simptome“, a precizat Carmen Dorobăţ.

În ultima perioadă însă s-a remarcat o creştere a numărului de cazuri pozitive în rândul copiilor de vârstă şcolară. De la 1 septembrie şi până acum, 18 pacienţi cu vârste de sub 18 ani au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. „E vorba în marea majoritate a cazurilor de focare familiale. Adică, mai mulţi membri din familie infectaţi, nu neapărat toţi. Da, într-adevăr, sunt mai mulţi în ultima perioadă. Probabil că asta se datorează relaxării exagerate şi fără respectarea măsurilor de protecţie din perioada vacanţei sau concediile părinţilor. Dacă până acum se vorbea de lipsa simptomelor chiar la copii, au fost şi sunt acum în spital pacienţi «mici» simptomatici din punct de vedere al COVID 19“, a spus Carmen Dorobăţ.

O listă a simptomelor pentru COVID 19 la copii include febra de peste 37 de grade şi rinoreea. „La acestea se adaugă, rar, anumite erupţii cutanate, dar care, la noi cel puţin, nu pot fi similare cu cele din boala Kawasaki. Frecvent însă sunt simptomele gastrointestinale la copii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Medicii infecţionişti au spus că există o necunoscută şi în acelaşi timp un pericol odată cu venirea sezonului rece. Sezonul gripei care, conform statisticilor, afectează mai mult persoanele tinere, sub 18 ani, respectiv copiii, decât cele în vârstă se va suprapune peste pandemia de COVID 19. „Practic, simptomele la copii sunt aproape indentice la gripă şi la COVID 19. Diferenţa o fac să spunem simptomele abdominale şi cele cutanate. Dar există pacienţi care nu prezintă astfel de simptome la COVID 19. Adică, nu există o regulă nici la această vârstă. În aceste situaţii, în care simptomele celor două boli sunt comune este necesar testul în cazul ambelor infecţii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Oboseala, durerile de cap şi febra ar fi cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu noul coronavirus în rândul ceor mai mici pacienţi de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Problema din punctul de vedere al simptomatologiei este suprapunerea expunerii celor două virusuri, unul sezonier, cel al gripei, şi unul pandemic, cel al SARS COV 2. „Aici este problema, pentru că, deocamdată, nu ştim cum reacţionează cele două împreună. Cert este că simptomele sunt foarte asemănătoare, ceea ce face obligatorie testarea pentru ambele cazuri de boală. Evident, necesară este, mai ales la persoanele vulnerabile, dar nu numai, vaccinarea antigripală în acest an. După mine, astfel ne ajutăm şi pe noi, pe cei din jurul nostru şi pe medici“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Experţii internaţionali mai atrag atenţia asupra faptului că puţini copii prezintăşi simptome precum tuse sau pierderea gustului ori a mirosului. Cercetătorii din cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, conform ziarului „The Guardian“, au realizat o listă cu trei simptome comune ale infecţiei cu noul coronavirus atât în rândul copiilor, cât şi în cel al adulţilor: febră, crize de tuse şi pierderea simţurilor, precum gustul sau mirosul. Cu toate acestea, ei adaugă că boala se manifestă diferit în rândul celor mici. Astfel, 55% dintre copii au prezentat oboseală, 54%, dureri de cap şi febră, 38%, dureri în gât, 35%, pierderea apetitului, 15%, o erupţie cutanată neobişnuită, iar 13%, diaree.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.