anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

În acest an, începerea şcolii şi sezonul rece vor ridica mari probleme părinţilor

Vine frigul. Cum se face diferența între viroză și COVID la copii

GALERIE
viroza
  • viroza
- +

Care sunt manifestările celor două afecţiuni? „Practic, simptomele la copii sunt aproape indentice la gripă şi la COVID 19. Diferenţa o fac să spunem simptomele abdominale şi cele cutanate“, arată directoarea Spitalului de Infecţioase. Până acum au fost internaţi 139 de copii. Doar 12 erau cu vârste sub un an, şi evoluţia lor a fost bună.

Sezonul rece, în contextul pandemiei cu noul coronavirus, nu aduce veşti bune. Chiar dacă cei mici păreau a fi din categoria cea mai ferită din punctul de vedere al gravităţii bolii, medicii infecţionişti trag un semnal de alarmă: un copil poate face şi gripă, şi COVID 19 în acelaşi timp. „Noi nu ştim cum va reacţiona organismul lor în acest context!“, spune prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, au fost internaţi 139 de copii şi adolescenţide la începutul pandemiei şi până acum. Dintre aceştia, doar 12 au avut vârste de până un an. „Cel mai mic pacient a avut o lună. Avea infecţie şi cu rotavirus, şi cu SARS COV 2. Dar evoluţia a fost bună. În general, evoluţia copiilor cu vârsta de până la un an a fost una favorabilă, fără complicaţii, unii chiar fără simptome“, a precizat Carmen Dorobăţ.

În ultima perioadă însă s-a remarcat o creştere a numărului de cazuri pozitive în rândul copiilor de vârstă şcolară. De la 1 septembrie şi până acum, 18 pacienţi cu vârste de sub 18 ani au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. „E vorba în marea majoritate a cazurilor de focare familiale. Adică, mai mulţi membri din familie infectaţi, nu neapărat toţi. Da, într-adevăr, sunt mai mulţi în ultima perioadă. Probabil că asta se datorează relaxării exagerate şi fără respectarea măsurilor de protecţie din perioada vacanţei sau concediile părinţilor. Dacă până acum se vorbea de lipsa simptomelor chiar la copii, au fost şi sunt acum în spital pacienţi «mici» simptomatici din punct de vedere al COVID 19“, a spus Carmen Dorobăţ.

O listă a simptomelor pentru COVID 19 la copii include febra de peste 37 de grade şi rinoreea. „La acestea se adaugă, rar, anumite erupţii cutanate, dar care, la noi cel puţin, nu pot fi similare cu cele din boala Kawasaki. Frecvent însă sunt simptomele gastrointestinale la copii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Medicii infecţionişti au spus că există o necunoscută şi în acelaşi timp un pericol odată cu venirea sezonului rece. Sezonul gripei care, conform statisticilor, afectează mai mult persoanele tinere, sub 18 ani, respectiv copiii, decât cele în vârstă se va suprapune peste pandemia de COVID 19. „Practic, simptomele la copii sunt aproape indentice la gripă şi la COVID 19. Diferenţa o fac să spunem simptomele abdominale şi cele cutanate. Dar există pacienţi care nu prezintă astfel de simptome la COVID 19. Adică, nu există o regulă nici la această vârstă. În aceste situaţii, în care simptomele celor două boli sunt comune este necesar testul în cazul ambelor infecţii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Oboseala, durerile de cap şi febra ar fi cele mai frecvente simptome ale infecţiei cu noul coronavirus în rândul ceor mai mici pacienţi de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Problema din punctul de vedere al simptomatologiei este suprapunerea expunerii celor două virusuri, unul sezonier, cel al gripei, şi unul pandemic, cel al SARS COV 2. „Aici este problema, pentru că, deocamdată, nu ştim cum reacţionează cele două împreună. Cert este că simptomele sunt foarte asemănătoare, ceea ce face obligatorie testarea pentru ambele cazuri de boală. Evident, necesară este, mai ales la persoanele vulnerabile, dar nu numai, vaccinarea antigripală în acest an. După mine, astfel ne ajutăm şi pe noi, pe cei din jurul nostru şi pe medici“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Experţii internaţionali mai atrag atenţia asupra faptului că puţini copii prezintăşi simptome precum tuse sau pierderea gustului ori a mirosului. Cercetătorii din cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, conform ziarului „The Guardian“, au realizat o listă cu trei simptome comune ale infecţiei cu noul coronavirus atât în rândul copiilor, cât şi în cel al adulţilor: febră, crize de tuse şi pierderea simţurilor, precum gustul sau mirosul. Cu toate acestea, ei adaugă că boala se manifestă diferit în rândul celor mici. Astfel, 55% dintre copii au prezentat oboseală, 54%, dureri de cap şi febră, 38%, dureri în gât, 35%, pierderea apetitului, 15%, o erupţie cutanată neobişnuită, iar 13%, diaree.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Claudiu RAUS

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Iată ce provocări uriaşe vă stau în faţă în acest mandat, domnule primar!

Filmuletul zilei

opinii

Necrofilie mediatică

Alexandru CĂLINESCU

Necrofilie mediatică

Când anunţă moartea cuiva, în principiu a unei personalităţi cunoscute (ceea ce nu e întotdeauna cazul), site-ul derapează în grandilocvenţă şi în automatisme goale de sens. Astfel, orice deces reprezintă un „doliu uriaş”.

Fake news în alegerile din R. Moldova

Radu POPESCU

Fake news în alegerile din R. Moldova

Studiourile Mosfilm de la Chişinău!

O întâlnire de promoţie, altfel

Nicolae CREŢU

O întâlnire de promoţie, altfel

Întâlnirile studenţilor de altădată, între ei şi cu profesorii lor, m-au făcut întotdeauna să gândesc o astfel de revedere peste ani ca pe o adevărată Sărbătoare, nu numai a ataşamentului faţă de Alma Mater ca „spaţiu” şi climat ale acelei vârste tinere către care se revine ca spre o matcă de „start”, intelectuală şi afectivă, dar şi a unei solidarităţi de breaslă, între discipolii de „atunci”, deveniţi ei înşişi profesori, şi formatorii lor de odinioară. Altfel spus, nu atât o întoarcere în timp, cât un dialog al generaţiilor de profesionişti ai catedrei, deschis şi viu, întemeiat pe reciproca preţuire a unei asemenea colegialităţi lărgite, fără hotare de vârstă, care începuse odată cu absolvirea însăşi.

pulspulspuls

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Multe păreri am mai auzit ieri despre loviturile la gioale date la Iaşi dar şi la Bucureşti despre alcătuirea listelor de candidaturi de la PSD, multe au fost şi tânguielile vizavi de faptul că madam Gavrilă nu merita un asemenea tratament (lucru valabil în bună măsură, dar nu chiar în totalitate, căci dânsa doarme acum aşa cum şi-a aşternut politic în ultimii ani, nu-i aşa?). 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.