Vine gerul, iar medicii de la spitalul din Letcani tremură. Au fost 17 grade în interior
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Condiţii vitrege pentru cine ajunge la Spitalul Modular COVID

Vine gerul, iar medicii de la spitalul din Letcani tremură. Au fost 17 grade în interior

GALERIE
spital, mobil, letcani, incalzire
  • spital, mobil, letcani, incalzire
- +

Variaţiile de tensiune provoacă întrerurperi ale instalaţiei de încălzire. Temperatura scade până la 17 grade în interior. Ce se va întâmpla când vine gerul anunţat de meteorologi? Unii oficiali sunt de părere că, dacă ar fi paturi suficiente în municipiu, spitalul de la Leţcani ar trebui închis până la rezolvarea problemelor

Bolnavii COVID 19 de la Spitalul Leţcani sunt de două ori bătuţi de soartă. O dată din cauza infecţiei, iar a doua oară din cauza condiţiilor de internare oferite. Din cauza variaţiilor de tensiune, temperatura scade în interior de la 21-22 de grade până la 18-17 grade, frigul fiind greu de suportat atât pentru personalul medical, cât şi de pacienţi. Cum meteorologii anunţă pentru acest weekend temperaturi de -15 grade, în cazul unei avarii, bolnavii riscă să degere sau, dacă au noroc, să fie redirecţionaţi la alte unităţi sanitare.

Cine se internează în aceste zile la Spitalul Modular Leţcani ar trebui să aibă în geantă şi o pătură ca să nu dârdâie de frig. Autorităţile recunosc că există pene de căldură şi că, dacă ar fi alte soluţii de internare, spitalul de milioane de euro ar trebui închis o perioadă de timp cel puţin. "Evident că nu este o situaţie de normalitate acolo. Dacă ar fi după mine, şi am avea locuri la Terapie Intensivă în alte unităţi medicale, am interna oamenii la alte spitale. Până am rezolva problema căldurii, nu am interna oameni acolo. Dar nu suntem în această situaţie", a declarat Marius Dangă, vicepreşedintele CJ Iaşi.

Şi în urmă cu două zile, o altă avarie la instalaţia de căldură a stârnit panică atât în rândul personalului, cât şi al pacienţilor, după ce, mai mult de două ore, încălzirea s-a oprit. Au fost aduse pături şi puse în funcţiune imediat aeroterme. Toate în condiţiile în care acest spital modular venit "în ţiplă" a costat peste 13 milioane de euro. Practic, în cazul unor fluctuaţii de tensiune, fluctuaţii care există de mai mult timp pe întreaga zonă Leţcani, instalaţia de căldură se opreşte automat şi se resetează, se recalibrează, astfel încât sistemul porneşte de la 0 grade. Pentru că spitalul este construit din containere metalice, e drept izolate, temperatura scade foarte repede.

"Cu echipamentul de asigurare a agentului termic, faptul că aceste sisteme sunt gestionate prin curent electric, reţeaua de acolo, aşa cum a fost ea configurată, încă de la început a avut nişte disfuncţionalităţi. Am identificat cauza împreună cu reprezentanţii EON. Am alocat în plenul CJ sumele necesare pentru Agenţia Euronest, achizitorul şi proprietarul spitalului, sumele necesare pentru cumpărarea unor stabilizatoare care să asigure în perioada de fluctuaţii, o tensiune constantă, astfel încât să nu mai aibă loc aceste decalibrări ale sistemului de încălzire. Ele au loc din ce în ce mai rar, dar au loc în continuare", a subliniat Marius Dangă.

Mai mult chiar, deşi firma turcă de unde Agenţia Euronest a achiziţionat spitalul trebuia să asigure mentenanţa, se pare că echipa nu se descurcă cu problemele apărute. Drept pentru care spitalul a fost nevoit să angajeze o persoană care să înveţe să "cârpească" situaţia, "pentru că noi, nici până acum, nu avem toate cărţile tehnice ale instalaţiei", a spus Marius Dangă. Despre avariile la instalaţiile de căldură de la Leţcani, se ştie şi nu prea la nivelul Agenţiei Euronest. Alina Popa, reprezentantul agenţiei a spus că în ultima lună au fost "doar două avarii". "S-a înregistrat pentru o foarte scurtă perioadă de timp, scăderea temperaturii datorată doar unor fluctuaţii de energie electrică, şi care s-a rezolvat foarte repede", a subliniat Alina Popa.

Acest "foarte repede" a însemnat un timp de peste două ore, în care frigul a pus stăpânire pe saloane. Există însă soluţii, pentru spitalul de milioane de euro. "Sunt acolo şi aeroterme de mare capacitate care asigură energia termică atunci câd există fluctuaţii. S-a încheiat şi un contract cu o firmă din Iaşi ce asigură asistenţa 24 de ore din 24", a declarat Alina Popa. Reprezentanţii agenţiei recunosc că la Spitalul de la Leţcani mai există probleme restante de rezolvat. Întreruperile de curent au fost verificate de cei de la EON, care trebuie să prezinte un raport ca urmare a măsurătorilor făcute, spune Alina Popa.

Ce înseamnă de fapt întreruperile de energie electrică pentru unitatea medicală? “În momentul în care tensiunea este prea mare, atunci, din motive de siguranţă, se deconectează toate echipamentele medicale, şi pentru câteva minute pot apărea întreruperi de curent. Dar asta nu înseamnă că vreodată a fost pusă în pericol viaţa vreunui bolnav", a spus Alina Popa. Tot reprezentantul Euronest a recunoscut că problemele cu apa reziduală de la spital încă persistă, dar că aşteaptă o intervenţie din partea proprietarului terenului, respectiv CJ, să stabilească un plan de măsuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.