10% dintre copiii din Iaşi nu au loc la grădiniţă

joi, 06 iunie 2013, 01:50
6 MIN
 10% dintre copiii din Iaşi nu au loc la grădiniţă

Din cauza lipsei de spaţiu şi a personalului redus 300 de princhindei din municipiu nu au fost înscrişi la grupa mică. Conducerea Inspectoratului Şcolar a decis să suplimenteze grupele în unele cazuri. La unele unităţi au fost formate grupe şi de 40 de copii, dublu în comparaţie cu cât prevede norma.

Aproximativ 300 de copii din municipiu nu au fost înscrişi la grupa mică în nicio grădiniţă din municipiu. Pentru a rezolva o parte din cererile părinţilor rămase nesoluţionate după încheierea etapei de înscriere, Inspectoratul Şcolar va suplimenta locurile în câteva din grădiniţele cu program prelungit din zonele Alexandru, Păcurari, Podu Roş, Tătăraşi, Centru şi Copou. „După ce am analizat datele statistice, am discutat şi cu doamnele educatoare ce posibilităţi mai sunt, unde mai sunt spaţii. Am decis suplimentarea locurilor oferite, deoarece încercăm ca parte din aceste dosare nerezolvate să-şi găsească soluţia, în următorul fel: la Grădiniţa cu program prelungit nr. 8 (Copou, n.r.) încă o grupă, la Grădiniţa cu program prelungit nr. 25 (Alexandru cel Bun, n.r.) încă o grupă, la Grădiniţa cu program prelungit nr. 12 (Podu Roş, n.r.), de asemenea o grupă. Mai dăm, deocamdată, încă o grupă la Grădiniţa cu program prelungit nr. 4 din spatele Mitropoliei, care a fost în extindere şi reparaţii. Se vor termina lucrările şi cred că ar încăpea chiar două grupe, dar, deocamdată, nu ştiu cât e de cunoscută şi care va fi adresabilitatea. Ea poate prelua foarte mult din zona Centru şi chiar dinspre Păcurari, fiind lângă Mitropolie. Am aprobat, totodată, o transformare de grupă cu program normal în grupă cu program prelungit, la Grădiniţa cu program prelungit nr. 13 din Tătăraşi”, a detaliat Camelia Gavrilă, şefa IŞJ.

 
500 de micuţi merg la grădiniţe particulare
 
Potrivit informaţiilor oferite de conducerea IŞJ, 2113 copii care împlinesc vârsta de 3 ani până la 1 septembrie au fost înscrişi până în prezent la grupa mică. Dintre aceştia, în funcţie de solicitările părinţilor, 1625 au fost acceptaţi în grădiniţe cu program prelungit şi 488 în grădiniţe cu program normal. Alţi aproximativ 500 ar urma să se regăsească în grădiniţele particulare. Datele statistice centralizate de IŞJ arată că în municipiu ar fi 3000-3200 de copii cu vârstă pentru grupa mică. Majoritatea părinţilor doresc însă ca micuţii să fie înscrişi în grădiniţele cu program prelungit, unde pot fi supravegheaţi cât părinţii sunt la serviciu. „Noi suntem destul de presaţi şi de un număr limită de personal didactic în care trebuie să ne încadrăm. Pe de altă parte, îţi doreşti să rezolvi şi problemele copiilor, accesul lor la educaţie. E de subliniat încă o dată faptul că, în grădiniţele cu program normal, locuri sunt destule şi ar mai fi posibilitate de absorbţie, dar sunt părinţi care, dacă nu reuşesc să-i înscrie la o grădiniţă cu program prelungit, vor prefera o grădiniţă particulară, o bonă sau alt sistem. Dacă li se oferă o grădiniţă cu program normal în apropiere nu iau în calcul ideea. Acesta este motivul pentru care există dosare în surplus la grădiniţele cu program prelungit”, a punctat Camelia Gavrilă. Ca o soluţie de compromis însă, mai multe grădiniţe cu program prelungit au înscris peste 20 de copii într-o grupă, maximum prevăzut de lege, neavând spaţiu pentru a forma noi grupe.
 
Noroc de clasa pregătitoare
 
De exemplu, la Grădiniţa cu program prelungit nr. 12 din Podu Roş (cu sediul în spatele Colegiului „E. Racoviţă”), două grupe mici, dar şi una mijlocie s-au format cu câte 41 de copii. „În toamnă, vom solicita înfiinţarea unei noi grupe, pentru a le decongestiona pe celelalte. Avem spaţiu şi personal, îndeplinim condiţiile, trebuie doar să ne aprobe Inspectoratul Şcolar. 40 de copii au fost respinşi, pentru că nu au îndeplinit criteriile, adică să fie din circumscripţie, să aibă 3 ani împliniţi la 1 septembrie şi ambii părinţi cu serviciu. Prioritate au avut şi copii din alte zone, dar care au un frate sau o soră în grădiniţa noastră”, a menţionat Ghena Acatrinei, educator coordonator la GPP nr. 12. Câte 30 de copii au fost primiţi la Grădiniţa cu program prelungit nr. 23 „Sf. Parascheva” (zona Cantemir), din dorinţa de a onora toate solicitările venite de la părinţi. „Am avut 100 de locuri pentru grupa mică, întrucât ne pleacă 4 grupe de copii la clasa pregătitoare. Putem spune că am fost avantajate anul acesta, pentru că am putut rezolva toate solicitările. Aproximativ 120 de copii au fost înscrişi, iar respinşi niciunul”, a precizat Lili Mardare, educator coordonator la GPP nr. 23. „Atunci când ai părinţi care insistă, care stau aproape de şcoală şi e foarte greu să departajezi între aceştia, încerci să găseşti o soluţie. Sunt, totuşi, nişte limite. Eu cred că mai mult de 25-28 copii n-ar trebui să fie într-o grupă. Ce este peste 30 deja nu se mai poate. Depinde însă şi de spaţiu – dacă sunt săli de grădiniţă mari, luminoase, cu o dotare bună – şi de experienţa educatoarei, pentru că trebuie să fie în preajma lor mereu şi atentă la agitaţia şi dinamismul lor. Fiecare educatoare ştie cât poate duce, dar nu trebuie depăşită limita, trebuie o anumită rezonabilitate”, a semnalat şefa IŞJ.
 
Pe lista de aşteptare
 
În cartierul Dacia, la Grădiniţa cu program prelungit nr. 27, doar 5 copii au fost acceptaţi peste limita impusă de lege, alţi peste 40 fiind pe o „listă de aşteptare”. „Am mers până la 25 de copii pentru grupa mică, în ordinea descrescătoare a vârstei, ajungând cu data naşterii până la sfârşitul lunii martie, atât. Pe cei aflaţi sub linie nu îi considerăm respinşi, pentru că nu au nicio vină că împlinesc 3 ani mai târziu, spunem că sunt pe lista de aşteptare. Pentru ca locurile de aici să nu fie ocupate simultan cu locuri din alte grădiniţe, le-am cerut părinţilor să dea o declaraţie de confirmare a acestora. În cazul în care nu sunt punctuali în completarea dosarelor, ne rezervăm dreptul de a le respinge, înlocuindu-le cu ale copiilor care sunt imediat sub linie. Oricum, la 1 octombrie ştim exact câţi copii vom avea în grupă. La grădiniţă nefiind rigoarea şcolii, sunt părinţi care îi mai retrag, pentru că nu se obişnuiesc şi plâng. Probabil că cei mai mulţi dintre cei care sunt acum pe lista de aşteptare vor fi la anul pentru grupa mijlocie. Şi anul acesta au fost 26 de copii pentru care s-a dorit înscrierea la grupa mică, însă erau de grupă mijlocie, astfel că am mai format o grupă mijlocie”, a explicat Maria Orzetic, director al Şcolii „G. Coşbuc”, unde este arondată GPP nr. 27.

 

 

Comentarii