De Business

Punem punctul pe știi

4 pe zi. Autorizaţiile de construire au atins un nivel record în ultimii ani

joi, 02 noiembrie 2017, 02:50
3 MIN
 4 pe zi. Autorizaţiile de construire au atins un nivel record în ultimii ani

Piaţa ieşeană duduie mai ceva ca înainte de criză, iar anul acesta a depăşit toate aşteptările. Dezvoltatorii imobiliari continuă să propună proiecte masive de investiţii pe bandă rulantă. Comisia de urbanism a luat în dezbatere, în ultima şedinţă, aproape 20 de planuri urbanistice zonale, iar cele mai multe au fost aprobate. Investiţiile în ridicarea de blocuri sau construirea de cartiere de vile vor fi derulate în zone precum Păcurari, Galata, Moara de Vânt, Aviaţiei şi zona centrală. În schimb, au fost amânate sau respinse unele proiecte în cazul cărora investitorii au propus soluţii improprii pentru parcări, sau nu s-au încadrat în funcţiunea zonei unde vor să construiască. Pe lista investitorilor găsim nume grele, cunoscute, dar şi personaje aflate în funcţii cheie la Primărie.

În primele zece luni ale anului, Primăria a emis aproape 5.000 de acte urbanistice, cel mai mare număr din ultimii patru ani. Dintre acestea, 1.115 au fost autorizaţii de construire, iar alte 3.744 au fost certificate de urbanism. Printre beneficiarii actelor urbanistice emise de Primărie în luna octombrie, publicate ieri de municipalitate, se numără şi un consilier local care vrea să construiască un „aparthotel“ în zona centrală.

Blocuri în Galata şi Păcurari

În ultima şedinţă, Comisia de urbanism a dezbătut cel de-al treilea proiect din capătul Păcurariului, al firmei Ferocris SRL, care vine în completarea altor două planuri urbanistice asemănătoare, propuse în apropiere. Este vorba despre zona rampei de ieşire a pasajului Canta. Consilierii locali au dat undă verde construirii a patru blocuri cu maximum cinci etaje. Anterior, Comisia de urbanism a avizat favorabil proiectele înaintate de International Connection SRL (un imobil cu 14 etaje şi alte patru cu maximum 6 etaje – funcţiune mixtă) şi de Cărăbuş Construct Grup (un bloc cu 10 etaje şi alte trei cu 6 etaje). Toate proiectele sunt pe partea dreaptă a şos. Păcurari, pe sensul de ieşire din oraş.

Un alt plan urbanistic aprobat de consilieri prevede construirea unui bloc cu 10 etaje şi a unui alt imobil cu 4 etaje pe strada Sălciilor (zona Galata). Firma M Chim SRL, controlată de dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămosteanu, are la dispoziţie o suprafaţă de peste 1.500 mp pentru implementarea proiectului. Aviz favorabil au primit şi două investiţii propuse în zona centrală (str. Gheorghe Ghibănescu), şi în zona Aviaţiei (str. Aurel Vlaicu). Ambele vizează câte un bloc de locuinţe cu patru etaje, la o înălţime maximă de 16 metri.

Cartier de 28 de vile lângă SRU

În Moara de Vânt, Comisia de urbanism a aprobat două proiecte. Unul aparţine latifundiarului Ioan Zapodeanu, care a propus amenajarea a 28 de vile pe o suprafaţă de 22.100 mp în apropiere de amplasamentul viitorului spital regional. În cealaltă parte a platoului, în vecinătatea lacului Aroneanu, Zapodeanu a început deja să vândă parcele de pe alte două suprafeţe unde tot anul acesta i-au fost aprobate două planuri urbanistice pentru construirea a aproape 40 de vile. În schimb, tot pe Moara de Vânt, pe latura sud-vestică, Comisia continuă să primească propuneri de PUZ-uri în vederea construirii de blocuri cu trei etaje. Inclusiv la ultima şedinţă a fost aprobat un astfel de proiect, propus de o persoană fizică (Cezar Şaramet).

Un consilier local vrea hotel în Centru

Unul dintre beneficiarii certificatelor de urbanism din luna octombrie, publicate ieri de municipalitate, este şi compania Concept MSG Trade SRL, deţinută de consilierul local Violeta Găburici, unul dintre cei mai bogaţi aleşi locali. Firma are la dispoziţie aproape 2.000 mp, şi analizează posibilitatea construirii unui centru hotelier ale cărui camere vor fi închiriate în regim booking (aparthotel). Potrivit propriilor declaraţii, Găburici are în plan mutarea activităţii firmei sale – cunoscută sub brandul Ravioli – în zona industrială. „Serviciile de producţie nu mai au ce căuta în zona centrală. Deocamdată, analizez posibilitatea pentru construirea unui aparthotel, am scos doar un certificat de urbanism, încă nu a fost făcut un plan urbanistic zonal. Vom vedea pe parcurs ce soluţii am pentru amenajarea zonei“, a declarat Găburici.

Printre ceilalţi beneficiari de acte urbanistice în luna octombrie s-au mai numărat firma Metcons Top SRL (controlată de liderul consilierilor judeţeni PSD Cristian Stanciu) care pregăteşte investiţia în centrul de afaceri de pe strada Palat, din faţa Hotelul Internaţional. În ceea ce priveşte construirea de locuinţe colective, în fază incipientă de aprobare sunt proiecte din Bucium, Tudor Vladimirescu, Dacia, Nicolina, Copou şi Galata.

 

 

Comentarii