A murit alunecând pe scările blocului, dar a ajutat 5 vieţi în suferinţă

miercuri, 09 iulie 2014, 01:50
2 MIN
 A murit alunecând pe scările blocului, dar a ajutat 5 vieţi în suferinţă

Familia unui bărbat în vârstă de 45 de ani din judeţul Neamţ a salvat cinci vieţi aflate în suferinţă.

Rudele bărbatului din Roman au acceptat să doneze organele sănătoase ale bărbatului şi astfel, ieri, o echipă mixtă de medici ieşeni şi bucureşteni au realizat cea de-a şaptea prelevare de organe de anul acesta din cadrul Centrului Regional de Transplant Iaşi. „Echipa a prelevat corneele, rinichii, pancreasul, os şi tendon. În centrele de transplantare din Iaşi au rămas corneele şi un rinichi, celălalt rinichi şi pancreasul fiind preluate de medicii bucureşteni“, a spus dr. Raluca Neagu, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Pacientul de la care s-au prelevat organele a fost victima unui accident stupid. Acesta a alunecat duminică dimineaţa pe scările din blocul în care locuia, iar lovitura i-a provocat un traumatism cranio-cerebral sever. Bărbatul a fost transportat în comă de gradul al IV-lea la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, unde s-a observat că romaşcanul avea un hematom intracerebral. Bărbatul nu a mai reuşit să supravieţuiască, însă organele sale au salvat cinci persoane aflate în suferinţă.

Ieri, în cadrul Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, cele două cornee prelevate au fost transplantate la doi pacienţi din judeţul Bacău, în vârstă de 15, respectiv 64 de ani. „Cei doi pacienţi au necesitat şi implant de cristalin pentru cataractă posttraumatică“, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Tot ieri, pacienţii cu insuficienţă renală compatibili cu organul donat au fost chemaţi pentru examene şi investigaţii la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ în vederea realizării transplantului.

Ultima prelevare de organe realizată la Iaşi a avut loc acum o lună, când familia unui tânăr din judeţul Neamţ, implicat într-un accident rutier, a acceptat să doneze organele acestuia. Până în prezent, în cadrul Centrului Regional de Transplant de la Iaşi, s-au realizat şapte prelevări de organe. Patru au avut loc la Iaşi, două la Piatra Neamţ şi una la Bacău.
 

Comentarii