De Business

Punem punctul pe știi

Adăpost de câini fără autorizaţie, descoperit întâmplător de DSVSA

sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 02:50
2 MIN
 Adăpost de câini fără autorizaţie, descoperit întâmplător de DSVSA

La nivelul judeţului Iaşi funcţionează ilegal 10 adăposturi pentru animale. Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) anunţă că va începe o campanie severă pentru intrarea acestora în legalitate. În caz contrar, în funcţie de neregulile descoperite, proprietarii vor fi sancţionaţi contravenţional şi pot răspunde chiar penal, iar animalele vor fi preluate de DSVSA şi duse într-un adăpost ce funcţionează legal.

 Totul a pornit după ce un adăpost ilegal de câini a fost scos la lumină în urma unui incendiu izbucnit recent în apropiere de Iaşi. În urmă cu două zile, la marginea satului Cuza Vodă (comuna Popricani) a luat foc o casă şi o anexă ce servea drept adăpost pentru circa 200 de câini fără stăpân. 18 dintre câini au murit în urma incendiului, au constatat pompierii după finalizarea intervenţiei. Proprietara adăpostului este Silvia Mihai, reprezentantă a organizaţiei non-guvernamentale Max Dog. „DSVSA Iaşi nu a fost notificat de proprietar sau alte instituţii sau vecini de existenţa acestui adăpost pentru animale fără stăpân. Ca atare, nu a fost supravegheată sănătatea animalelor de personal specializat pe bază de contract de prestări servicii cu un cabinet medical veterinar organizat în condiţiile legii. Conform Ordinului Autorităţii Sanitare Veterinare nr. 16/2010, adăposturile pentru animale fără stăpân se înregistrează.

Din datele din teritoriu, în judeţul Iaşi există 10 astfel de adăposturi”, a declarat mediul Nicolaie Ivanciu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei. Oficialul DSVSA a fost contactat în cursul zilei de ieri şi de o ieşeancă care a predat un câine acestui adăpost. Aceasta i-a spus reprezentantului DSVSA că achita lunar 100 de lei pentru îngrijirea şi hrana câinelui. „Proprietara adăpostului percepe taxe pentru aceşti câini de aproximativ 30 de euro lunar. Vă reamintesc faptul că acest ONG Max Dog a fost în atenţia DSVSA Iaşi şi a mass-media şi în urmă cu aproximativ 5 ani. Atunci au fost aplicate sancţiuni dar a schimbat locaţia. Rugăm ca toţi proprietarii de animale, cetăţenii din comune când sesizează astfel de aspecte şi manifestări anormale la animalele din curte sau localitate să anunţe medicul veterinar concesionar din localitate sau la DSVSA Iaşi, la numerele de telefon 0232.267.501 sau 0232.267.502, pentru a lua în cel mai scurt timp toate măsurile legale din punct de vedere sanitar veterinar”, a spus Ivanciu. Contactată telefonic de „Ziarul de Iaşi”, proprietara adăpostului din comuna Popricani spune că în urma incendiului a murit doar un singur câine.

De asemenea, aceasta a zis că în proprietatea sa privată poate creşte orice fără a da socoteală nimănui. „Pompierii au scris atunci un număr aproximativ. A murit doar un singur câine, ceilalţi s-au ascuns. În curtea mea dacă vreau pot să cresc şi un elefant, orice vreau eu”, a declarat Silvia Mihai. Ea spune că nu lua nici un ban pentru îngrijirea câinilor.  

 

 

Comentarii