De Business

Punem punctul pe știi

Agricola Târgu Frumos, vândută unui bancher elveţian

Ferma era deţinută de grupul Kosarom. „A fost o oportunitate atât pentru noi, cât şi pentru cei care au cumpărat”, a spus Neculai Apostol, fondatorul companiei alimentare.

marți, 16 aprilie 2013, 01:50
2 MIN
 Agricola Târgu Frumos, vândută unui bancher elveţian
 Fondatorul Kosarom Neculai Apostol a decis să renunţe la o componentă a grupului de firme pe care îl conduce, respectiv SC Agricola Târgu Frumos, la 11 ani după ce a cumpărat-o pentru 1,1 miliarde lei vechi. Omul de afaceri spune că a luat această decizie doar pentru că s-a ivit o oportunitate, atât pentru grupul pe care îl conduce, dar şi pentru ofertant.

 

Societatea a fost cumpărată de către familia Amschwand din Elveţia, Esther şi Andreas, cel din urmă director în cadrul uneia din cele mai puternice bănci elveţiene, Julius Baer, de la sfârşitul anului 2011. Potrivit omului de afaceri, elveţianul a venit cu o propunere foarte bună pentru ambele părţi, însă nu a dorit să ofere prea multe detalii deoarece le privesc doar pe părţile implicate. Totuşi, Apostol a fost foarte ferm în privinţa utilităţii acestei companii, Agricola Târgu Frumos având rol de a asigura materia primă (cereale) pentru fabricile de nutreţuri combinate de unde sunt hrăniţi puii de la Avi-Top şi porcii de la Suinprod. „Cerealele produse pe suprafeţele de teren de la Agricola nu îmi asigurau nici măcar 10% din cantitatea necesară. Am zis că dacă nu îmi asigură măcar 50%, mai degrabă dau altora care se ocupă cu aşa ceva, de ce să mă chinui eu? Dacă o să ne înţelegem la preţ, există posibilitatea să cumpărăm în viitor chiar de aici cereale”, a declarat Neculai Apostol. Omul de afaceri spune că vinderea SC Agricola nu făcea parte din priorităţile sale, însă propunerea venită din partea elveţienilor l-a făcut să renunţe la firmă. „A fost o oportunitate atât pentru noi, cât şi pentru cei care au cumpărat. Întâlnindu-se două oportunităţi am bătut palma şi s-a realizat o afacere. Ei mai au terenuri în zonă şi doresc să dezvolte cu mult mai mult. A fost o ofertă care s-a negociat de ambele părţi şi când s-a ajuns la concluzia că ambii avem de câştigat, am decis să vând”, a completat fondatorul Kosarom. Întrebat despre valoarea tranzacţiei, Neculai Apostol ne-a spus că suma este confidenţială, „cercetările” trebuind să fie făcute „în altă zonă”. „Voi ar trebui să staţi cu ochii ca pe butelie în altă zonă, pe tranzacţiile făcute de instituţiile publice, ar fi mult mai interesant. Aici este vorba despre o înţelegere între noi şi ei, iar suma este confidenţială”, a conshis Neculai Apostol. Potrivit topului realizat de Forbes anul trecut, familia Apostul are o avere estimată la aproximativ 19 milioane euro, situându-se pe locul 243 în Top 500 miliardari români.

Comentarii