De Sănătate

Punem punctul pe știi

Al doilea beneficiar de transplant de ficat efectuat la Iaşi se simte foarte bine

joi, 06 octombrie 2016, 01:56
2 MIN
 Al doilea beneficiar de transplant de ficat efectuat la Iaşi se simte foarte bine

Operaţia a avut loc acum două săptămâni. Primul beneficiar al unui nou ficat în urma unui transplant făcut la Iaşi a decedat nu mult după operaţia de primire a organului.

Ieşeanul care acum două săptămâni a primit un ficat sănătos, fiind transplantat în Compartimentul de Transplant Hepatic de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, se simte bine. Potrivit medicilor, la 14 zile de la intervenţia chirurgicală care i-a redat şansa la o viaţă normală, starea de sănătate a bolnavului evoluează conform aşteptărilor.

„Pacientul este bine. Încă de săptămâna trecută şi-a reluat alimentaţia normală. Acum îi urmărim evoluţia zilnic, monitorizăm parametrii care ţin de imunosupresie, şi dacă este cazul, aceştia se ajustează, astfel încât totul să fie bine. Trebuie precizat că transplantul de ficat este poate cea mai dificilă intervenţie chirurgicală. Pe de o parte, pentru că însăşi intervenţia este de amploare, şi pe de altă parte pentru că inclusiv perioada postoperatorie este foarte importantă şi dificilă“, a precizat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant din Iaşi.

Echipa Compartimentului de Transplant Hepatic de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a efectuat cel de-al doilea transplant de ficat din istoria Iaşului joi, 21 septembrie. Pacientul care a primit un ficat sănătos este un ieşean de 61 de ani care era diagnosticat cu ciroză în stadiu avansat şi care se afla în evidenţa secţiei clinice de gastroenterologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ de mai mulţi ani.

Transplantul de ficat realizat acum două săptămâni la „Sf. Spiridon“ este prima intervenţie de acest fel încheiată cu succes la Iaşi, primul transplant efectuat în iunie soldându-se cu decesul pacientului.

Echipa medicală care a participat la realizarea transplantului de ficat a fost formată din specialişti ieşeni şi bucureşteni. Bolnavul a primit ficatul unei femei de 46 de ani care a intrat în moarte cerebrală după un accident vascular.

O echipă mixtă formată din chirurgi români şi olandezi, sub coordonarea dr. Radu Zamfir de la Spitalul Universitar din Capitală, a prelevat acum două săptămâni la Spitalul din Moineşti inima, plămânii, rinichii, ficatul şi corneea băcăuancei.

Comentarii