De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ambulanţa ieşeană a făcut trei transporturi internaţionale

marți, 25 octombrie 2016, 01:54
4 MIN
 Ambulanţa ieşeană a făcut trei transporturi internaţionale

Unul a fost pentru un basarabean asigurat medical în Franţa, transportul făcândus-e la solicitarea asiguratorului, contra cost. Alte două transporturi s-au făcut în Franţa, pe banii CJAS, pentru fratele unui cadru medical al Ambulanţei, persoană suferind de o boală rară şi netransportabilă decât pe targă.

Serviciile locale de intervenţii medicale asistate au asigurat doar trei transporturi internaţionale, de la înfiinţarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În contextul dezvăluirilor din presa centrală despre transportul cu autosanitare al pacienţilor peste graniţă, „Ziarul de Iaşi“ a solicitat Serviciului Mobil de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare Iaşi (SMURD) şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi (SAJ) date privind transporturile internaţionale pe care le-au efectuat din 2014 – de la înfiinţarea DSU – până în prezent.

Dacă SMURD nu a realizat niciun transport internaţional, deplasările în Republica Moldova efectuându-se în baza unei colaborări dintre cele două guverne, ambulanţele SAJ au efectuat trei transporturi internaţionale, două fiind pentru acelaşi pacient. Potrivit conducerii SAJ, pacienţii care au beneficiat de transporturi se aflau în situaţii disperate şi necesitau transfer neapărat într-o clinică de profil din străinătate. „Până acum un an se făceau transporturi fără acordul DSU, doar cu aprobare de la noi. Acum le trimitem la DSU, pentru că dr. Arafat a recomandat să se efectueze aceste  transporturi cu alte mijloace decât cele din serviciul public. Or, în Iaşi nu există ambulanţe private către care să se îndrepte oamenii“, a declarat dr. Florin Agapi, directorul SAJ Iaşi. 

Transporturi prin RIA

Potrivit răspunsului oferit „Ziarului de Iaşi“ de SAJ, cei doi pacienţi, un român şi un basarabean cu cetăţenie franceză, au fost transportaţi de ambulanţe SAJ Iaşi în 2016. Primul pacient, fratele unui medic care lucrează la SAJ Iaşi şi care a făcut solicitarea de transport către DSU, a fost preluat cu o ambulanţă a SAJ Iaşi de la Spitalul Colentina din Bucureşti şi dus către Spitalul din Lille, Franţa. Bolnavul, în vârstă de 39 de ani, diagnosticat cu o boală rară, sindrom Susac, a fost transportat în luna martie, după ce dr. Cecilia Mera a obţinut acordul din partea conducerii DSU. Ulterior, în luna august, pacientul a fost transportat tot de SAJ Iaşi de la Spitalul din Lille către Spitalul Elias din Capitală. Ambele transporturi au fost realizate cu o ambulanţă tip C, cu medic. „În acest caz este vorba despre un cetăţean român, asigurat şi, după cum ştim de la înfiinţarea CNAS, banii urmează asiguratul acolo unde acesta vrea să se trateze, cu recomandare de la specialist, bineînţeles. Pacientul se afla într-o stare deosebită, s-a depus un dosar medical, s-a obţinut aprobare de la DSU, nefiind un pacient transportabil cu alte mijloace, ci doar pe targă“, a subliniat dr. Florin Agapi, directorul SAJ Iaşi.

Cel de-al doilea pacient transportat de SAJ Iaşi este un minor în vârstă de 10 ani din Republica Moldova. Conform SAJ Iaşi, copilul prezenta convulsii de etiologie necunoscută. Minorul a fost transportat de SAJ Iaşi cu o ambulanţă de tip B2, cu asistent medical, care l-a preluat din localitatea Teţcani, din raionul Briceni, Republica Moldova, şi l-a transportat către Aeroportul din Suceava. Pentru acest transport efectuat pe 1 august 2016, SAJ a încasat 1.496 de lei. Potrivit conducerii SAJ, transportul copilului din Republica Moldova a fost posibil în baza asigurării pe care acesta o are încheiată în Franţa, minorul având şi cetăţenie franceză.

„Transportul minorului a fost făcut prin RIA, Romanian International Assistance, o societate din Bucureşti prin care se intermediază transporturile internaţionale. În cazul de faţă, părinţii copilului, care sunt stabiliţi în Franţa şi plătesc acolo asigurări de sănătate, au făcut solicitare de transport către asigurator, asigurator care s-a adresat acestei societăţi care, ulterior, ne-a contactat pe noi“, a mai precizat Florin Agapi. Managerul SAJ Iaşi a arătat că RIA s-a adresat direct ambulanţei ieşene, şi nu celei din Republica Moldova sau din alte judeţele, în baza relaţiilor de colaborare pe care le-a avut şi în trecut. „Noi suntem sigurii pe Moldova care fac astfel de transporturi. Acum câţiva ani am avut transporturi din Iaşi către Otopeni tot prin intermediul RIA, cea care ne plătea suma cuvenită transporturilor. RIA a apelat la noi pentru că ştie că suntem un serviciu serios, care rezolvă toate situaţiile. Nu are pe cine altcineva contacta în această zonă“, a mai spus şeful ambulanţei ieşene.

SAJ Iaşi are patru ambulanţe C2

Potrivit unui raport din 2015 al SAJ Iaşi, serviciul are în dotare patru autosanitare de tip C2, destinate urgenţelor medicale cu prioritate maximă, cu echipaj format din medic, asistent şi ambulanţier, 43 de ambulanţe de tip B2, destinate intervenţiilor de urgenţă, cu echipaj format din asistent şi ambulanţier şi alte 13 autosanitare de tip A1 şi A2, cu ajutorul cărora se transportă cazurile minore şi cele asistate. 

Conform unui răspuns al Ministerului Sănătăţii oferit „Ziarului de Iaşi“, transporturile medicale asistate în afara graniţelor se efectuează în baza Legii 95/2000, OUG 1/2014 şi ordinului ministrului Sănătăţii 2021/2008. 

Comentarii