Americanul, frate cu românul

marți, 04 iulie 2017, 13:10
3 MIN

* Este marţi, 4 iulie, dar pentru americani e 4 Iulie, Ziua Naţională a USA, cea mai importantă sărbătoare, cu steguleţe şi artificii. La actualele bune relaţii dintre români şi americani, ar fi normal să se dea zi liberă şi la noi, să iasă lumea la iarbă verde, în aer curat şi fum de grătar, în cinstea fraţilor de peste ocean, de care multe ne leagă, cam aşa:

* Mămăliga, care merge cu sarmalele, tochitura, peştele şi brânza cu smântână, de la americani ne vine, împreună cu ciucălăii de păpuşoi pe care îi folosesc mulţi alegători rurali când n-au bucăţi de ziar sau frunze de brusture.

* Poate că n-avem noi mulţi dolari, ca americanii, dar s-a văzut încă o dată, recent, la ultima ediţie a Târgului "Cucuteni 5000", că avem suficienţi olari.

* Românii au avut cu sute de ani în urmă, pe la 1290, un domnitor numit Radu Negru şi poreclit de popor Negru Vodă; americanii au fost şi ei conduşi, până nu demult, de un preşedinte negru.

* Americanii au avut un Război Civil între Nord şi Sud, care s-a terminat cu victoria Nordului. Şi românii se războiesc civil, dar câştigă Sudul – în special, Teleormanul!

* Fostul preşedintele român Ceauşescu a fugit de la putere într-o zi de vineri, 22. Tot într-o vineri şi tot într-o zi de 22 a fost împuşcat fostul preşedinte american Kennedy. Şi există mulţi de pe la ei care pretind că tot ai lui i-au făcut-o.

* Românii, la fel ca fraţii lor de peste ocean, mănâncă hamburgeri şi popcorn şi beau Coca Cola şi, când n-au ce mânca ori bea, mestecă gumă. Ei consumă şi şaorma, care e de la arabi, în timp ce americanii consumă burrito, care seamănă cu şaorma, dar este de la mexicani; nu ştim să fie burrito cu de toate.

* La americani există mulţi super-eroi (de benzi desenate şi filme de acţiune); noi ne mulţumim cu super-erori. Americanii au trimis câţiva oameni pe lună; noi trimitem mii de oameni pe lună, chiar pe săptămână, să muncească prin alte ţări şi să trimită bani, aşadar suntem în avantaj.

* Dacii ne-au lăsat cuvinte, gen barză, viezure, mânz, ţundră etc. De la americani am luat PC, laptop, smartphone, trendy, week-end, cow-boy, thriller, management, top, bowling, marketing, happy-end, hobby, surfing, show, puzzle, DJ, mixer, cocktail etc. Românii folosesc mai des telefonul smart decât ţundra şi fac mai des poze selfie decât poze cu viezuri, aşadar am putea spune că suntem demnii urmaşi ai lui Traian, Decebal şi Washington.

 

Comentarii