Angajații care cară cadavre la spital vor primi un spor de 50% la salariu

vineri, 23 decembrie 2016, 02:58
3 MIN
 Angajații care cară cadavre la spital vor primi un spor de 50% la salariu

Până acum, angajaţii de la Infecţioase primeau 3 lei pentru fiecare pacient mort transportat. După victoria din instanţă, ei vor primi în plus 50% din salariul de bază 

Angajaţii Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” care erau plătiţi numai cu 3 lei pentru transportul fiecărui mort au câştigat în instanţă plătirea sporului corect pentru o astfel de activitate. Salariaţilor li se acordă astfel, din toamnă, un spor de 50% la salariul de bază, unitatea medicală fiind obligată să le plătească acelaşi venit şi retroactiv pentru lunile în care sporul de transport cadavre însemna doar 3 lei. „Victoria” angajaţilor a fost posibilă după ce Sindicatul "Sanitas" le-a oferit sprijin şi a deschis o acţiune în instanţă al cărei obiect a fost acordarea corectă a sporului, respectiv plata retroactivă a acestuia. „Pentru activitatea de transport cadavre, angajaţii au dreptul la un spor de 50% la salariul de bază. În perioada fostului manager, Daniela Leca, salariaţii de la spital aveau un spor de 25%, cel acordat pentru specialitatea de boli infecţioase. După venirea noului manager, am discutat, s-a acordat corect acest spor, şi prin instanţă s-a decis şi plata lui retroactivă pentru perioada în care angajaţii nu primeau aceiaşi bani”, a arătat Iulian Cozianu, liderul "Sanitas" Iaşi.

Potrivit conducerii locale a sindicatului, "Sanitas" Iaşi a intervenit şi a acordat sprijin angajaţilor din spitale sau din sistemul de asistenţă socială în aproximativ 10 cazuri. În opt dintre ele s-au deschis dosare în instanţă, majoritatea pentru acordarea corectă a veniturilor salariale, respectiv a sporurilor care li se cuveneau salariaţilor de la Institutul de Psihiatrie "Socola", de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, de la Centrul de permanenţă Bivolari sau de la DGASPC. „Sindicatul Sanitas nu iese numai în stradă să ceară drepturile salariale ale membrilor săi, ci se şi implică în probleme punctuale cu care se confruntă angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială. Atunci când un membru ne solicită sprijinul, nu-i refuzăm asistenţa juridică, indiferent de situaţie, pentru că şi un criminal are dreptul la un avocat şi la un proces corect”, a mai precizat Iulian Cozianu.

Un caz relevant în acest sens este cel al Mihaelei Zănoagă, fostă angajată a Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri care a cerut şi obţinut ajutor de la sindicatul "Sanitas" Iaşi, cu toate că a fost prinsă la furat. În 2015, ieşeanca lucra pe post de muncitor necalificat în blocul alimentar al spitalului şi a fost prinsă cu mâncarea bolnavilor în sacoşă. Atunci, conducerea spitalului a decis să o concedieze din cauză că fura din alimentele şi mâncarea care erau destinate bolnavilor. „Fosta angajată a fost prinsă în flagrant, era şi poliţia de faţă, cu produse din blocul alimentar pe care le avea în sacoşă. În spitalul nostru nu se tolerează furtul, şi s-a luat decizia justă: angajata a fost concediată. Ea a făcut contestaţie, dar dosarul civil a fost suspendat pentru că, în paralel, a început o anchetă penală în acest sens”, a arătat Victor Idriceanu, managerul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri. Din sindicatul "Sanitas" Iaşi fac parte 5.900 de angajaţi din sistemul sanitar şi din cel de asistenţă socială.

Comentarii