Iaşul, capitală a educaţiei şi culturii timp de 10 zile

Astăzi se deschid la Iaşi porţile unui festival remarcabil. Începe FIE!

vineri, 14 iunie 2013, 01:50
4 MIN
 Astăzi se deschid la Iaşi porţile unui festival remarcabil. Începe FIE!

Cel mai important festival de profil din estul Europei, potrivit organizatorilor, ia startul în această după-amiază cu mai multe activităţi de o anvergură fără precedent. Un laureat al Premiului Nobel pentru Pace va primi deseară un premiu de onoare la Gala Excelenţei în Educaţie. Ce alte activităţi mai au loc şi ce restricţii vor fi în trafic în zona centrală, aflaţi din materialul următor.

Seria de evenimente de anvergură care vor transforma Iaşul în capitala educaţiei şi culturii timp de zece zile, cuprinse în Festivalul Internaţional al Educaţiei, debutează astăzi la Iaşi. Startul oficial va avea loc în această seară, de la ora 20.

Gala FIE – În Sala Mare a Teatrului Naţional, la ora 20, va fi organizată Gala FIE, sau Gala Excelenţei în Educaţie. În cadrul Galei vor fi acordate zece premii unor personalităţi ale culturii şi educaţiei ieşene, dar şi ale vieţii culturale româneşti în general. Evenimentul va reuni peste 500 de personalităţi din mediul academic, de afaceri, societate civilă şi administraţie locală şi centrală. Un premiu de onoare va fi înmânat şi lordului David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998, pentru rolul său crucial în pacea din Irlanda de Nord.

Fringe – Un alt eveniment de anvergură va fi Festivalul Fringe, care va începe astăzi, de la ora 18.30, pe bulevardul Ştefan cel Mare. Ieşenii vor lua parte la o paradă cu reprezentanţii cu păpuşi tip Bunraku, dans rusesc, modelling, baloane, body painting, foc şi magie, maraton care va dura zece zile.

Beligan – Maestrul Radu Beligan îşi dă întâlnire cu ieşenii tot în această seară. Unul dintre cei mai iubiţi actori români va urca pe scena montată pe pietonalul Ştefan cel Mare, de la ora 20.30, pentru o întâlnire informală cu publicul.

Serile FIE – Serile FIE, organizate împreună cu „Ziarul de Iaşi“, vor continua în fiecare seară, până pe 18 iunie. Scena din Centru va fi ocupată de la ora 21.30 de premiera spectacolului „Tosca“ de Giacomo Puccini care va fi proiectat pe un ecran imens. Acesta marchează debutul festivalului Opera Film Festival. Spectacolul de operă din această seară îi are în rolurile principale pe inconfundabila soprană română Angela Gheorghiu, tenorul german Jonas Kaufmann şi pe baritonul galez Bryn Terfel.

Restricţii în trafic

Debutul FIE va cauza şi o serie de restricţii în trafic. Parcarea din faţa Teatrului Naţional va fi închisă în această seară, între orele 16 şi 23, din cauza galei de inaugurare a festivalului. Începând de mâine, municipalitatea va închide parcarea de la Casa Studenţilor, de la ora 17 până la ora 22. Această restricţie va continua şi în zilele de 17, 20, 21 şi 23 iunie, în acelaşi interval orar. De asemenea, accesul pe liniile de tramvai din faţa Palatului Culturii va fi restricţionat în perioada 17-23 iunie, iar străzile Anastasie Panu şi Palat vor fi închise pe 19, 20 şi 22 iunie între orele 17 şi 24, în funcţie de evenimente. „Poliţia Municipiului, prin Biroul Rutier şi Poliţia Locală, vor lua decizii privind restricţionarea circulaţiei rutiere în diferite zone, pentru buna desfăşurare a evenimentelor“, au specificat reprezentanţii Primăriei.

CJ se asociază la FIE

Consilierii judeţeni au fost chemaţi azi într-o şedinţă extraordinară dedicată Festivalului Internaţional al Educaţiei. Plenul Consiliului Judeţean va discuta asocierea instituţiei cu Primăria şi Asociaţia Pro Event în vederea organizării FIE. „Publicul este invitat timp de 10 zile la un festival exploziv, plin de culoare şi spectacol, unic în România, cu un concept nou şi modern, care aduce «educaţie, cultură şi artă în aer liber» şi, mai ales, «educaţie prin entertainment». Prima ediţie a festivalului va atrage un număr estimat de peste 110.000 de oameni, care nu vor fi doar spectatori, ci vor deveni participanţi“, se menţionează într-o adresă trimisă CJ de către Primărie şi Pro Event. Contribuţia CJ la organizarea FIE se va ridica la 100.000 lei, câte 10.000 lei pentru fiecare zi a festivalului. Consilierii vor mai discuta astăzi încă un parteneriat, între CJ şi Alianţa Sindicală „Gh. Asachi“, în vederea derulării primei ediţii a Simpozionului sindical internaţional „Perspective sindicale“, pe 25 iunie. Asocierea CJ cu alianţa sindicală nu implică nicio cheltuială pentru instituţie, aceasta având doar rolul de promovare a evenimentului.

Comentarii