Barack Obama: Statele Unite şi Cuba au decis normalizarea relaţiilor diplomatice

miercuri, 17 decembrie 2014, 19:51
1 MIN
 Barack Obama: Statele Unite şi Cuba au decis normalizarea relaţiilor diplomatice

Statele Unite au decis normalizarea relaţiilor diplomatice cu statul cubanez, anunţă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. "Am luat această decizie pentru crearea de noi oportunităţi la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol în relaţia dintre Statele Unite şi Cuba", a declarat Obama, notând că istoria relaţiilor dintre cele două ţări este una "complicată".

"Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au apărat cu mândrie democraţia şi drepturile omului în Cuba. Avem o relaţie unică", a spus Obama.

Printre măsurile luate, Obama a anunţat eliminarea restricţiilor de călătorie între cele două ţări, reluarea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasade, reluarea unor schimburi comerciale.

Sursa: Regimul de la Havana a eliberat 53 de persoane considerate deţinuţi politici

Cuba a decis eliberarea a 53 de persoane considerate deţinuţi politici, în cadrul măsurilor pentru ameliorarea relaţiilor cu Statele Unite, anunţă un oficial american citat de AFP.

"Guvernul cubanez a acceptat să elibereze 53 de persoane considerate deţinuţi politici", a explicat oficialul american.

Americanul Alan Gross, deţinut cinci ani în Cuba pentru spionaj, a fost eliberat miercuri, în schimbul a trei cubanezi condamnaţi în SUA.

Papa Francisc a jucat un rol crucial în negocierile dintre Statele Unite şi Cuba, a explicat un oficial american de rang înalt. Suveranul Pontif a trimis scrisori preşedinţilor celor două ţări, Barack Obama şi Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegaţiile celor două ţări. (Mediafax)

Comentarii