Băsescu: Redevenţele nu se pot modifica, dar pot fi mărite alte taxe. E treaba Ministerului de Finanţe

joi, 04 decembrie 2014, 20:56
3 MIN
 Băsescu: Redevenţele nu se pot modifica, dar pot fi mărite alte taxe. E treaba Ministerului de Finanţe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că redevenţele nu pot fi modificate, ele fiind calculate în funcţie de mărimea zăcământului şi după o metodologie extrem de complicată, dar a explicat că Ministerul de Finanţe ar fi putut modifica alte două taxe care expiră la 1 ianuarie 2015.

"Am înţeles că asta îl frământă pe domnul prim-ministru Victor Ponta, stabilitatea fiscală, să nu deranjeze prin modificarea redevenţelor companiile. Eu vreau să-l atenţionez că nu poate modifica redevenţele şi trebuie să înţeleagă foarte bine cum funcţionează aceste mecanisme. Redevenţele sunt stabilite de legea petrolului şi gazelor şi ele au nişte matrici de calcul, dar care pleacă, în principiu, de la mărimea zăcământului şi au valori între 3% din valoarea ţiţeiului sau a gazului extras până la 13,5%, repet, în funcţie de mărimea zăcământului, dar mai există în spate şi o metodologie extrem de complicată. Ca să modifici redevenţele, trebuie să te adresezi tuturor celor 44 de concesionari care sunt pe teritoriul României şi trebuie să obţii acordul tuturor", a declarat, joi, Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că, pe de altă parte, Guvernul poate modifica alte două taxe.

"Mai sunt două taxe, una este suprataxa pentru gaze, generată de liberalizarea preţului la gaze pentru industrie şi a doua este taxa pentru resurse minerale. În mod normal aceste două taxe trebuie să dispară la 1 ianuarie 2015. Guvernul a explicat astăzi cum menţine redevenţele. Nu redevenţele le menţine, că astea sunt în lege, nu are cum să umble la ele fără acordul tuturor celor 44 de concesionari de perimetre. Dar poate umbla la aceste două taxe: suprataxa pentru gaze şi taxa pentru resurse minerale. Ele teoretic trebuie să dispară la 1 ianuarie. Guvernul le poate menţine numele şi să le mărească, pentru că taxele sunt problema Guvernului, se aplică tuturor, fără să fie nevoie să negocieze cu ei sau poate anula cele două taxe şi să instituie o altă taxă care să le înglobeze pe amândouă şi să mai pună şi ceva peste pentru a creşte veniturile bugetului", a explicat Băsescu.

Totodată, el a precizat că aceasta era treaba Ministerului de Finanţe.

"Ca să clarificăm şi cine trebuia să facă treaba asta – Ministerul de Finanţe. Este treaba Ministerului Finanţelor, pentru că el administrează Codul Fiscal, iar aceste taxe se găsesc în Codul Fiscal nu în acordurile de concesiune. Deci, taxele sunt o opţiune a unui stat, nu trebuie negociate cu nimeni, spre deosebire de redevenţe, care necesită discuţia cu toţi concesionarii", a spus Băsescu, subliniind că UE nu permite redevenţe diferite pentru concensionari diferiţi.

"Singura modalitate şi modalitatea corectă şi, mai ales, modalitatea la care se aştepta toată piaţa, toţi ştiau că de la 1 ianuarie 2015 se va introduce o altă taxă, simultan cu scoaterea celor două despre care v-am vorbit mai înainte. Premierul spunea astăzi «să dăm stabilitate». Nu! Aşa creează instabilitatea, pentru că toată piaţa a aşteptat să ştie care va fi taxa pe următorii zece ani, de la 1 ianuarie 2015. Or, acum se amână cu un an, iar planurile lor de afaceri nu vor putea fi făcute. Vor sta încă un an în aşteptare să vadă care vor fi aceste taxe care se adaugă la redevenţe şi împotriva cărora companiilor nu pot lucra, pentru că taxa exprimă voinţa statului", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a precizat că Ministerul de Finanţe trebuia "să ia în mână Codul Fiscal şi să vadă ce face cu el în timp util". "Am văzut declaraţii de genul: «păi dacă introduceam o nouă taxă, dacă creşteam redevenţele la 3 decembrie» Dar cine te-a pus frate s-o faci la 3 decembrie? Se dezbate public de cel puţin un an de zile că la 31.12 expiră actualul sistem de taxe şi că trebuie înlocuit cu alte soluţii", a mai spus Traian Băsescu.

Sistemul de redevenţe pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci menţinut cu aceleaşi taxe, urmând ca o nouă formulă să fie gândită ulterior, potrivit ministrului-delegat pentru Buget, Darius Vâlcov. (Mediafax)

Comentarii