De Business

Punem punctul pe știi

Cadastrarea gratuită a terenurilor şi imobilelor se mişcă greu la Iaşi

miercuri, 03 mai 2017, 15:55
2 MIN
 Cadastrarea gratuită a terenurilor şi imobilelor se mişcă greu la Iaşi

Cadastrarea gratuită a terenurilor merge în ritm de melc în judeţ faţă de alte zone ale ţării. De exemplu, în Bacău se efectuează lucrări în cadrul Pro­gramului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară în 72 de localităţi. În Iaşi, numai trei comune befeciază, în prezent, de această facilitate: Ipatele, Mironeasa şi Scînteia. Mai mult, Iaşul nu are nici o localitate pe lista cu lucări finalizate anul trecut.

Judeţele care stau cel mai bine sunt: Timiş cu 62 de localităţi, Mureş cu 56 de localităţi, Alba cu 52 de localităţi, Dolj cu 51 de localităţi, Galaţi cu 49 etc.

Din regiunea Moldovei, Iaşul este pe ultimul loc, Botoşaniul figurând cu 26 de lucrări de cadastrare gratuită, în desfăşurare, Vasluiul cu 23, Neamţul cu 19 şi Suceava cu opt.

Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor şi clădirilor au început spre finele anului 2015 şi acum sunt în plină desfăşurare. Astfel, se lucrează în 825 de localităţi din toată ţara, iar până în anul 2023, în cadrul programului naţional, imobilele din toată ţara vor fi înregistrate gratuit în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Lucrările din cadrul programului sunt desfăşurate de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi sunt finanţate din veniturile sale proprii, dar şi din bani europeni sau ai autorităţilor locale.

Înregistrarea gratuită include toate terenurile şi clă­dirile, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Până acum s-a terminat cadastrarea în 261 de localităţi din cele 3.181, câte sunt în România.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii