Căminul C5 nu va fi disponibil studenţilor nici anul acesta

marți, 17 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 Căminul C5 nu va fi disponibil studenţilor nici anul acesta

Imobilul a fost închis în anul 2010. Lucrările sunt executate în proporţie de 80%.

Închis în 2010 pentru a intra în lucrări de reabilitare, căminul C5 din Campusul „Titu Maiorescu“ nu va fi deschis nici în anul universitar 2013-2014 pentru studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC). Deşi acesta trebuia să fie finalizat încă de anul trecut, finanţarea bugetelor de investiţie ale universităţilor a fost subţiată atât de mult încât „Cuza“ este nevoită să execute lucrări de întreţinere, din bani proprii, a lucrărilor care au fost deja efectuate. „Se întâmplă multe lucruri cu căminul C5, unele cum vrem noi, dar multe nu. Cum totul se face exclusiv cu fonduri de la bugetul de stat, încă aşteptăm răspunsul la solicitările noastre de a se aloca fonduri. Suntem pregătiţi şi, de fapt, asta facem şi acum, ca în momentul în care s-au făcut anumite lucrări noi să executăm totul pentru a conserva ce este bine făcut. Mai facem şi altele, dar nu suficient încât să-l putem da în funcţiune“, a explicat Bogdan Eduard Pleşcan, directorul general administrativ al UAIC. Căminul studenţesc era următorul pe lista universităţii de renovare completă, în care se schimbă atât dotările, cât şi gradul de confort al camerelor, după cele trei cămine din Complexul Târguşor-Copou, C1, C2, C3. De la un cămin în care erau cazaţi câte cinci studenţi în fiecare cameră, iar băile erau la capătul holului, C5 va avea grup sanitar în fiecare cameră, unde vor fi cazaţi cel mult trei studenţi, iar în holul principal a fost montat un lift. Mai mult, clădirea a fost mansardată pentru a nu pierde numărul de studenţi, aceştia stând mai puţini în camere. Astfel, după încheierea renovării, cele 450 de locuri vor fi păstrate.

Mai este nevoie de 2,4 milioane de lei

Însă lucrările la cămin au îngheţate încă de anul trecut, conducerea universităţii declarând la începutul acestui an că pentru finalizarea proiectului, estimată a fi în jur de 80% gata, ar mai fi nevoie de 2.4 milioane de lei. Asta în condiţiile în care, după încheierea licitaţiei, căminul a început să fie renovat în 2011. Înţelegerea cu firma S.C. Com-Beton S.A. din Iaşi fusese ca lucrarea de modernizare să se desfăşoare în schimbul a 8 milioane de lei, plătibili lunar, în funcţie de lucrările desfăşurate în intervalul respectiv.
Astfel, în acest moment nici universitatea nu are restanţe financiare faţă de constructor şi nici constructorul nu are întârzieri faţă de termenele anunţate, fiindcă a executat doar lucrările pentru care a fost plătit. „Cred că există şanse reale ca lucrările să fie gata până anul viitor, dar nu pot să garantez acest lucru. Din punct de vedere al duratei, dacă am fi primit finanţarea integral, puteau fi gata în cel mult doi ani pentru că reabilitarea unui cămin durează cam un an şi jumătate. S-a început această reabilitare când economia părea că merge foarte bine, dar alte ţări declaraseră că au intrat deja în criză. Noi probabil intrasem dar încă nu am aflat“, a conchis Pleşcan.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii