„Ziarul de Iaşi” a realizat albumul edililor cu faţă penală

Campania nelegiuiţilor. Primari cu fața penală, pregătiți de un nou mandat

joi, 05 mai 2016, 01:59
8 MIN
 Campania nelegiuiţilor. Primari cu fața penală, pregătiți de un nou mandat

Peste 20 dintre primarii ieşeni au avut probleme cu legea în mandatul trecut. În marea lor majoritate, ei s-au înscris iar în cursa electorală. Șefi de partide le iau apărarea, invocând experienţa acestora şi faptul că nu au condamnări definitive. Actualul mandat nu a fost de bun augur pentru cel puţin 20 dintre edilii ieşeni, care s-au ales cu dosare penale, trimiteri în judecată sau condamări, fie că e vorba de fapte de corupţie, fie de „scăpări” în relaţia cu cetăţenii. Totuşi, pentru aproximativ toţi primarii vizaţi, aceste calităţi nu pare să le afecteze imaginea în faţa cetăţenilor pe care i-au condus în ultimii ani, ei candidând luna viitoare pentru un nou mandat. Cu excepţia edilului din Podu Iloaiei, toţi primarii de oraşe s-au certat cu legea şi au fost fie anchetaţi de procurori, fie condamaţi.

Dintre toţi primarii ieşeni din actualul mandat, cel mai „şifonat” a ieşit chiar edilul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, care în prezent se află în arest la domiciliu, după patru luni de arest preventiv. Nichita este acuzat de DNA că ar fi pretins 10% din valoarea contractului de 70 milioane lei privind managementul traficului din oraş, un proiect controversat în cadrul căruia UE a aplicat municipiului Iaşi corecţii consistente pentru neconcordanţe privind licitaţia. De asemenea, primarul Iaşului este anchetat de procurorii anticorupţie în celebrul dosar în care este acuzat că a folosit resursele Poliţiei Locale pentru a-şi spiona amanta, fosta angajată a Primăriei Adina Samson.

De la acest dosar ar fi fost deschis un altul, tot pentru fapte de abuz în serviciu legate de Poliţia Locală, ca urmare a declaraţiilor date de şeful Serviciului Urbanism Ştefan Avârvarei, care l-a turnat pe Nichita pentru a fi cercetat în liberate. În ultimă fază, procurorii au redeschis dosarul privind contractarea de către Primăria Iaşi a creditului Dexia, după o decizie a Tribunalului Iaşi de anul trecut. Din cauza acestor dosare, Gheorghe Nichita nu va mai candida pentru un nou mandat pentru Primăria Iaşului, el nemaifiind nici preşedinte al PSD. 

Lotul Pantazi – gaură de 480.000 de euro

Nu acelaşi lucru poate fi spus despre întâiul gospodar din al doilea oraş ca mărime din judeţ, Paşcani, unde social-democratul Dumitru Pantazi va candida pentru un nou mandat. Ales ca primar în anul 2012, Pantazi a fost trimis în judecată de DNA în vara anului trecut pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care Primăria Paşcani ar fi fost prejudiciată cu circa jumătate de milion de euro.

Potrivit procurorilor, în 2007, când actualul primar deţinea funcţia de viceprimar, a solicitat Primăriei radierea debitului de circa un milion de lei pe care societatea sa comercială, Agrocomplex Lunca Paşcani, îl avea la bugetul local, invocând calamităţile naturale. S-a votat o hotărâre de CL prin care s-a admis radierea debitului, însă prefectul de atunci a contestat-o, iar judecătorii au anulat-o. Numai că angajaţii Primăriei nu au reînscris debitul firmei lui Pantazi, astfel că s-a prescris dreptul instituţiei publice de a cere banii. Acum, prejudiciul a ajuns la peste 480.000 euro, iar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt judecate peste 30 de persoane în acest dosar. 

Vrea să fie consilier, sub control judiciar

Un alt primar de oraş care doreşte un nou mandat, Ionel Vatamanu din Târgu Frumos, ales edil pentru prima oară „la mustaţă” tot în 2012, a fost condamnat la sfârşitul anului trecut, pe fondul cauzei, pentru conflict de interese. Social-democratul a încasat, în primă instanţă, o pedeapsă de un an şi două luni cu suspendare şi interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice locale pe durata executării pedepsei. Vatamanu a fost trimis în judecată în 2014 pentru că s-ar fi folosit de funcţia publică pentru a obţine un teren de 100 mp de care se deservea societatea familiei sale. Pentru că fostul primar, rivalul politic Gheorghe Tătaru, a refuzat să semneze hotărârea de CL prin care firma sa să cumpere terenul, problema a fost rezolvată după ce Vatamanu a fost ales primar, când l-a delegat pe viceprimar să semneze tranzacţia.

Celălalt primar de oraş social-democrat care are probleme cu legea, Constantin Cernescu de la Hârlău, a decis să nu mai candideze pentru funcţia de primar, dar se afla pe listele PSD pentru un post de consilier. Cernescu a fost trimis în judecată sub control judiciar zilele trecute pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în acelaşi dosar cu viceprimarul, şeful ocolului silvic şi şeful Poliţiei Hârlău. Cernescu este acuzat că l-a determinat pe un funcţionar să semneze un proces-verbal de recepţie pentru un proiect care nu era definitivat şi primea maşini de lemne ilegal, pe care le dădea unor patroni de restaurante, care îi organizau, în schimb, petreceri.

Luare de mită, manevre cu terenuri sau torpilarea banului public 

Tot în rândul primarilor social-democraţi care în actualul mandat au avut probleme cu legea se află Constantin Cibotaru, din Balş, condamnat în primă instanţă la doi ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, procesul continuând în acest moment pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Cibotaru, aflat la primul mandat, a solicitat reprezentanţilor unei firme 20.000 euro, promiţându-le că va interveni pe lângă consilierii locali pentru a facilita concesionarea unui teren de un hectar de pe raza comunei.

Primarul din Dumeşti, Mihai Sabaiduc, a fost trimis în judecată alături de alte opt persoane pentru că ar fi obţinut ilegal mai multe terenuri de pe raza comunei. De asemenea, primarii social-democraţi din Dobrovăţ, Cătălin Mărtinuş, şi Golăieşti, Mihai Bîzdîgă, au căzut pradă mirajului subvenţiilor APIA din fonduri europene, dar vor din nou la conducere. Deţinând atât funcţia de primar, cât şi de şefi ai unor asociaţii de crescători de animale din comunele lor, cei doi candidaţi au obţinut ilegal fonduri: prejudiciul de la Dobrovăţ este de 150.000 lei, iar de la Golăieşti de peste 2,1 milioane lei. 

Incompatibilităţile nu mai impresionează pe nimeni

De asemenea, edilul din Ipatele, Costică Postârnac, în prezent candidat, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese deoarece, în calitate de primar, a semnat acte adiţionale pentru ca societatea agricolă condusă de soţia sa să majoreze suprafaţa de 526 ha concesionate de la primărie la 554 ha.

Şi edilul din Ion Neculce, Vasile Rusu, a fost trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor europene, însă în acest caz nu poate fi vorba despre candidatură deoarece a decedat, bolnav fiind de cancer. Edilul social-democrat din Comarna, Victor Banu, a fost acuzat de ANI în actualul mandat de incompatibilitate deoarece deţinea şi un PFA. Banu a depus contestaţie, însă i-a fost respinsă, ceea ce a coincis cu un bun prilej pentru liberali de a contesta candidatura acestuia la alegerile locale de luna viitoare, astfel că PSD a rămas fără candidat. 

Unii s-au ars şi cu ţigări de contrabandă

Candidatul PSD la Costeşti, Aurel Doacă, s-a aflat în 2014 în centrul unui scandal privind traficul cu ţigări de contrabandă, când a fost audiat de procurorii DIICOT. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi candidatul PNL la Primăria Popeşti, Vasile Lupu. „Nu este o problemă asta, a fost o confuzie de numere de telefon. Eu nu am mai avut probleme de atunci”, a spus Lupu. Un ultim edil social-democrat care a avut probleme în actualul mandat este Valeriu Roman, de la Valea Seacă, însă acesta nu mai ocupă funcţia şi nici nu va mai candida, din cauza unei condamnări la patru ani de închisoare pentru înşelăciune. 

Pentru că nu există hotărâri definitive, există prezumţia de nevinovăţie şi nu putem afecta dreptul primarilor de a candida. Candidaţii nu încalcă acum codul de integritate al partidului şi fiţi siguri că, dacă se vor obţine hotărâri definitive nefavorabile, partidul le va retrage sprijinul politic”, a spus, ieri, Cristian Stanciu. 

„Astăzi, PNL Iaşi îşi susţine toţi candidaţii“

Din tabăra liberală, edilul Maricel Turcu, din Andrieşeni, va candida pentru un nou mandat după ce a fost trimis în judecată alături de fostul primar pentru că a falsificat documente pentru a obţine subvenţii din fonduri europene. În această speţă, prejudiciul adus Uniunii Europene a fost de circa 150.000 lei.

Într-un dosar mult mai „greu” este implicată, însă, primăriţa din Mironeasa, Elena Curcudel, candidata PNL şi la alegerile de luna viitoare. Aceasta a fost trimisă în judecată de DNA pentru instigare la fals intelectual, fals intelectual şi folosirea de documente false pentru a obţine ilegal 1,8 milioane lei din fonduri europene destinate modernizării unui drum din comună.

De asemenea, edilul din comuna Sireţel, Gheorghe Ancuţa, a fost condamnat pe fondul cauzei la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi luare de mită, iar în curând va primi pronunţare şi în apel. Potrivit anchetatorilor, firma lui Ancuţa a primit un microbuz de 144.000 lei pentru ca edilul să aprobe suplimentarea valorii unui contract. De asemenea, primarul din Hălăuceşti, Anton Iosif, este acuzat de ANI de conflict de interese administrativ şi penal, raportul fiind contestat de prezent. Candidatul PNL la Primăria Hălăuceşti este acuzat că în 2013 a semnat un contract individual de muncă între primărie şi soţia sa, care a încasat drepturi salariale de 27.000 lei ca asistent personal al unei persoane cu handicap. La Oţeleni, Ciprian Aiojoaiei va candida pentru un nou mandat, după ce săptămânile trecute a fost condamnat la trei luni de închisoare pentru că s-a purtat abuziv cu două persoane. Acestuia i-a fost interzis şi să ocupe o funcţie publică timp de doi ani, dar decizia a fost atacată.

Preşedintele PNL Iaşi, deputatul Costel Alexe, spune că pentru desemnarea fiecărui candidat s-au purtat discuţii în cadrul Biroului Politic Judeţean şi în aproape toate cazurile s-au validat candidaţii cu voturi în unanimitate. „Astăzi, PNL Iaşi îşi susţine toţi candidaţii pentru funcţia de primar pentru că îi considerăm pe aceştia cei mai potriviţi să conducă oamenii din acele comunităţi. Dacă au deja unul sau mai multe mandate, eu cred că au demonstrat că pot fi buni administratori pentru comunele lor”, a explicat Costel Alexe.

Fost democrat-liberal şi social-democrat, edilul Ionel Moraru din Rugionasa va candida la alegerile de luna viitoare pe listele Partidului pentru Mişcarea Populară, pentru un post de consilier local. Acesta este acuzat de procurori de conflict de interese şi abuz în serviciu deoarece ar fi folosit banii primăriei pentru a-şi ajuta fiul şi ginerele, favorizându-i în cadrul unor licitaţii de achiziţii. 

 

Comentarii