De Business

Punem punctul pe știi

Cât mai câştigi dacă îţi păstrezi banii la bancă

luni, 16 septembrie 2013, 01:50
3 MIN
 Cât mai câştigi dacă îţi păstrezi banii la bancă
Ieşenii care doresc să deschidă un depozit bancar nu au la îndemână foarte multe opţiuni pentru a obţine o bonificaţie relativ decentă la scadenţă. De regulă, pentru a-şi maximiza câştigul, cele mai multe persoane urmăresc doar dobânda oferită de bănci, ignorând costurile aferente acestuia. Judecând după rata dobânzii la depozitele în lei, constatăm că ieşenii care aleg să îşi ţină banii la bancă nu câştigă mare lucru. Când în calcul sunt luate pe lângă dobânzi şi comisioanele şi impozitele constatăm că nu rămânem cu aproape nimic, iar câştigul raportat la rata inflaţiei ne arată că de fapt pierdem bani.

 

Un calcul simplu

Pentru un depozit în lei la termen, cu rată fixă a dobânzii, pe o durată de şase luni, băncile ieşene oferă o dobândă cuprinsă între 3,25 şi 5,20%. Aşadar, vorbim despre o dobândă medie în jurul cifrei de 4,35%. Pentru suma de 5000 RON depuşi, băncile vor oferi unui ieşean o bonificaţie brută anuală în valoare de 217,5 RON. Pe perioada de şase luni, obţinem 108,75 lei. La aceasta sumă, banca plăteşte statului român impozitul de 16%, valoarea netă a dobânzii ajungând la 91,35 lei. De regulă, pentru a constitui un depozit la termen trebuie deschis şi un cont curent la banca unde urmează a depune suma în cauză. Băncile din municipiu aplică un comision lunar de administrare cont cuprins între 1 şi 7,5 lei. Pentru persoane fizice, Banca Transilvania are comision zero la administrarea contului curent. În schimb, după cum se poate observa din tabelul anexat, Unicredit percepe cel mai ridicat comision, în valoare de 7,5 lei lunar. Luând în calcul costurile de administrare percepute de cele 17 bănci selectate, în medie, unui ieşean care are un cont curent deschis i se reţine lunar suma de 2,7 lei. Pentru şase luni, băncii îi revin 16,2 lei. Astfel, un ieşean obţine la scadenţă o bonificaţie de 75,15 lei la cei 5000 de lei. În calculul folosit, ca exemplu, trebuie să amintim că la retragere banca mai percepe un comision de retragere de circa 0,4% din toată suma. Asta înseamnă că vom rămâne în mână cu 5.050 lei, câştigul fiind de doar 50 de lei. În cazul în care ne raportăm la rata inflaţiei vom constata că aveam mai puţini bani decât înainte de deschiderea depozitului.
 
 

La comisioane nu au umblat

În cazul depozitelor similare în moneda europeană, tot pe o perioadă de şase luni, bonificaţia acordată clienţilor porneşte de la 1,30% şi, în funcţie de suma depusă, poate ajunge până la 3,35%. Şi în această situaţie, comisioanele băncilor fac ca investiţia să nu producă profit real. Potrivit Ziarului Financiar, numai de la începutul acestui an, băncile au redus cu 0,8% dobânzile la depozitele în euro, păstrând însă neschimbat cuantumul comisioanelor. Trendul actual impus de bănci este pentru depozitul pe perioadă mai lungă, prin actualele programe de economisire fiind descurajată practica retragerii banilor la prima scadenţă. Cu cât suma depusă este mai mare, băncile oferă dobânzi mai avantajoase. Totodată, instituţiile financiare promovează depozitele cu capitalizare a dobânzii în dauna celor cu plata dobânzii la scadenţă. Prin capitalizare, valoarea bonificaţiei se adaugă la soldul iniţial, iar din momentul prelungirii depozitului, suma pentru care se va calcula dobânda va fi sensibil mai mare. Pentru a face mai atractivă propria ofertă, unele bănci oferă acces permanent la bani fără a se pierde dobânda aferentă, iar altele asigură potenţialii clienţi de zero costuri de deschidere. O instituţie bancară oferă clienţilor chiar şi în avans dobânda netă încă din momentul constituirii depozitului, iar cele mai multe nu aplică comision de retragere în numerar pentru lichidarea depozitelor la data scadenţei acestuia.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii