Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Clujul are cu o treime mai multe birouri faţă de Iaşi

GALERIE
endava-birouri_1
  • endava-birouri_1
- +

Potrivit studiilor Jones Lang LaSalle Services în Iaşi sunt 140.000 metru pătraţi de spaţii de birouri. In comparaţie în Cluj sunt 180.000 de metri pătraţi, cu 28% mai mult.

Piaţa clădirilor de birouri din Iaşi ar putea creşte în următorii ani cu peste 40.000 de mp, ceea ce duce la păstrarea poziţiei a treia în topul celor mai căutate oraşe de investitori după Bucureşti şi Cluj Napoca. Potrivit unei analize realizată de Jones Lang LaSalle Services, în Iaşi există clădiri de birouri ce oferă o suprafaţă utilă de peste 140.000 mp. Spre comparaţie, Clujul are 180.000 de mp, cu o treime mai mult. Totuşi, proiectele aflate în derulare dau speranţe capitalei Moldovei că până spre jumătatea anului viitor suprafaţa totală a spaţiilor de birouri ar putea să depăşească valoarea de 180.000 mp, în timp ce pe piaţa imobiliară clujeană se vehiculează valoarea de 200.000 mp la sfârşitul anului 2015.

Doar două proiecte majore vor aduce Iaşului până anul viitor 37.000 mp de birouri, respectiv clădirea construită pe strada Sf. Lazăr de omul de afaceri Iulian Dascălu, care va oferi 15.000 mp de birouri, şi fostul mall Moldova, care este reamenajat de către omul de afaceri bucureştean Gheorghe Iaciu şi care va oferi 12.000 mp de birouri. În rest, proiecte mai mici aflate în derulare vor aduce alţi 15.000 mp de birouri, mare parte din această suprafaţă provenind de la proiecte europene finanţate prin Regio. Aici putem aminti clădirea construită de firma Bursa Moldovei în spatele Hotelului Europa, clădirea construit’de Tec Telecom pe strada Colonel Langa, în apropierea Catedralei Romano Catolice, clădirea contruită de Relu Fenechiu în Podu de Piatră sau clădirea modernizată de familia Zlate, prin firma Jad Group, pe terenurile fostului combinat de fibre sintetice Terom. Din proiectele europene deja terminate putem aminti clădirile omului de afaceri Bogdan Piţigoi, Ideo din Valea Lupului şi cea din parcul industrial „Solo” din Leţcani, Centrul de Afaceri Axxa de pe strada Eternitate sau Centrul Tehnologic Regional construit în CUG de Primăria Iaşi.

 
Piaţa locală este fragmentată
 
Cel mai important proiect destinat dezvoltării pieţei de birouri din Iaşi rămâne United Business Center din cadrul centrului urbanistic Palas din două motive: proprietarul ei oferă cea mai mare suprafaţă de birouri din oraş şi singura astfel de clădire certificată verde. Datele studiului realizat de JLL arată că toate clădirile de birouri din zona Palas (clădirile United Business Center, Gabriel Center, Iasicon etc) însumează circa 54.000 mp de birouri, în timp ce printre celelalte 40 de clădiri de birouri din oraş abia apar câteva cu suprafeţe mai mari de 3.000 de mp. La acest capitol pot fi amintite Centrul de afaceri IDEO de la ieşirea din oraş cu 8000 mp de birouri, Tudor Office Center cu 6.300 mp, Sandru Office Building din zona Podu de Piatră cu 4.100 mp, Racemi Center din apropierea Vămii cu 3000 mp sau clădirea Habitat din Copou, aparţinând omului de afaceri Gheorghe Pleşu, cu 3.000 mp. „În prezent, piaţa birourilor măsoară peste 140.000 mp, ceea ce ne situează în spatele Clujului cu câteva zeci de mii de metri pătraţi. Un motiv al acestei diferenţe poate fi faptul că piaţa locală este fragmentată, în sensul în care sunt puţini proprietarii care să aibă mai mult de două clădiri de birouri. În Cluj sunt parcuri industriale, sunt proprietari care s-au dezvoltat mai mult pe acest segment. Totuşi, în condiţiile actuale, fiecărui angajat din IT ì revine o suprafaţă de lucru cuprinsă între 8 şi 12 mp, în timp ce unui angajat din outsourcing îi revine o suprafaţă cuprinsă între 5 şi 9 mp, ceea ce nu este deloc rău. În ceea ce priveşte preţurile practicate, acestea s-au păstrat anul trecut la nivelul celor din 2013, iar în Iaşi acestea sunt cu 1-2 euro mai mici decât cele practicate în Cluj”, a explicat Dan Zaharia, senior leasing consultant Extind Management.  
 
 
La clădiri verzi stăm foarte prost
 
 
O altă problemă ridicată de Dan Zaharia este a clădirilor verzi existente pe piaţa imobiliară din România, la acest capitol Iaşul fiind foarte deficitar comparativ cu Clujul, de exemplu. Pe segmentul birourilor, în Iaşi doar clădirea UBC 1 din cadrul Palas a obţinut recent certificarea de clădire verde, iar clădirea Moldova Office Center urmează să primească o certificare după finalizarea modernizării, asta în condiţiile în care în Cluj există aproximativ 20 de clădiri de birouri certificate sau în curs de certificare. Clădirile de birouri „verzi” sau ecologice deţin certificare energetică A, folosesc surse de energie regenerabile, sunt construite din materiale locale şi naturale, oferă o calitate superioară a aerului din interior, trebuie să implementeze strategii de design solar pasiv şi de ventialţie naturală, plus că este importantă localizarea astfel încât mare parte a angajaţilor să vină la muncă folosind mijloacele de transport în comun sau bicicletele.
 
În Cluj deja a fost certificat chiar şi un spaţiu comercial ca fiind verde, în timp ce un complex rezidenţial se află în perioada de pre-certificare. Totuşi, legat de locuinţele verzi, şi în Iaşi va fi certificat un astfel de complex rezidenţial, „Proiectul Ezăreni” din comuna Miroslava, dezvoltat de American Eco Homes, în prezent aflat în precertificare. „Clujul stă mai bine la acest capitol şi pentru că din 2012 dispun de o legislaţie prin care clădirile verzi dispun de unele facilităţi fiscale. Însă, sperăm ca şi autorităţile locale din Iaşi să adopte astfel de măsuri încurajatoare în viitor. Chiar mâine (astăzi – n.r.) se va lansa Romania Green Building Council filiala Moldova, o asociaţie care militează tocmai pentru introducerea acestor facilităţi. Deocamdată doar primăriile din Cluj şi Timişoara au adoptat astfel de măsuri”, a explicat Dan Zaharia, membru fondator al RoGBC.
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri