Controversatul Autoportret al lui Leonardo da Vinci, restaurat, expus la Torino

joi, 30 octombrie 2014, 23:04
2 MIN
 Controversatul Autoportret al lui Leonardo da Vinci, restaurat, expus la Torino

Controversatul Autoportret al lui Leonardo da Vinci, restaurat în 2012, este expus din 30 octombrie până în 15 ianuarie 2015 la Biblioteca Regală din Torino, în cadrul expoziției ‘Leonardo și bogățiile regelui’. După restaurare, mulți experți credeau că nu va mai fi prezentat niciodată publicului, relatează joi lefigaro.fr.

Ca și ‘Gioconda’, desenul cu cretă roșie este unul din cele mai reproduse în întreaga lume, figura bătrânului devenind de-a lungul timpului simbol al inteligenței și înțelepciunii. Experții nu pun sub semnul întrebării autorul desenului, maniera și stilul purtând semnătura marelui maestru florentin. Specialiștii se întreabă în schimb dacă este chiar un autoportret sau chipul altui bărbat. Scepticii atrag atenția că este imaginea unui bărbat foarte bătrân, în timp ce pictorul a murit la 67 de ani, la castelul Clos Luce din Franța, pe 2 mai 1519.

Pe cine ar putea înfățișa atunci desenul? Ar putea fi notarul Ser Piero da Vinci, tatăl lui Leonardo sau un bătrân impresionant pe care pictorul să îl fi întâlnit întâmplător. Ar putea fi și fructul imaginației pictorului, care ar fi desenat astfel cea mai frumoasă reprezentare a geniului uman. Nimeni nu știe și s-ar putea să nu se știe vreodată.

Istoricul Frank Zollner, specialist în opera lui Da Vinci, nu îndrăznește să se situeze de-o parte sau de alta: ‘Desenul cu cretă roșie a influențat mult ideea noastră despre aspectul lui Leonardo da Vinci fiindcă a fost considerat multă vreme singurul său autoportret adevărat’, a spus el.

La expoziția ‘Leonardo și bogățiile regelui‘, alături de opere ale pictorului florentin, sunt prezentate desene ale lui Rafael și ale maeștrilor olandezi Van Dyck și Rembrandt, arată lefigaro. fr, încheind că o vizită la Torino ar putea fi o idee bună pentru sărbătorile de sfârșit de an. (Agerpres)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii