Cum se calculează punctajul pentru acordarea biletelor subvenţionate de tratament balnear

vineri, 05 iunie 2015, 19:44
2 MIN
 Cum se calculează punctajul pentru acordarea biletelor subvenţionate de tratament balnear

Începând din acest an, modul de punctare a cererilor s-a schimbat, după ce la Casa Naţională de Pensii Publice s-au adunat mii de reclamaţii legate de procedurile netransparente de repartizare a biletelor. An de an, acordare biletelor de tratament balnear subvenţionate din bugetul de stat a fost un adevărat prilej de scandal.

Mii de reclamaţii s-au adunat la Casa Naţională de Pensii, petenţii sesizând că biletele se dau „pe ochi frumoşi”, toate biletele şi staţiunile bune fiind „confiscate” de câteva grupuri pe persoane cu „pile” în sistem. La începutul lui 2015, criteriile de acordare a biletelor subvenţionate au fost modificate (prin ordinul de CNPP nr. 62 din 9 februarie), astfel încât repartizarea să fie una cât de cât echitabilă.

Cât suportă CNPP din costul biletului

Potrivit legii, pensionarii din sistemul public plătesc pentru un bilet de tratament balnear doar cel mult 50% din pensie. Mai pe înţelesul tuturor, dacă biletul costă, să zicem 1.200 de lei, iar pensia solicitantului este de 1.000 de lei, atunci statul va suporta 700 de lei, iar pensionarul 500 de lei. Există însă şi categorii de persoane care beneficiază de subvenţie 100% din preţ. Este vorba despre veteranii de război, pensionarii pe motiv de invaliditate şi persoanele cu handicap. Ulterior, acestor categorii ale căror drepturi sunt incontestabile au fost adăugaţi şi alţi beneficiari, respectiv persoanele persecutate din motive etnice între 1940 şi 1945 şi cele persecutate pe criterii politice între 1945 şi 1989.

Cum se calculează punctajul şi cine are prioritate

Acordarea biletelor de tratament balnear subvenţionate se face pe baza unui clasament întocmit în baza evaluării fiecărui solicitant. Punctajul maxim este 24. Astfel, persoanele care în ultimii doi ani nu au avut un astfel de bilet primesc 10 puncte. Cei care au avut un bilet, dar în extrasezon (1 septembrie-14 mai), vor obţine 5 puncte. Dacă biletul a fost în sezon (15 mai-31 august), se dau 3 puncte. Cine a avut două bilete în ultimii doi ani, ambele în extrasezon, vor primi 2 puncte, iar dacă unul dintre bilet a fost în sezon punctajul se reduce la jumătate. În fine, cei care au avut două bilete, ambele în sezon, nu vor primi niciun punct.

Pensionarii pentru invaliditate primesc 8 puncte, cei pentru limită de vârstă – 6, beficiarii de pensii de urmaş – 3. Pentru pensia anticipată se acordă 2 puncte, iar pentru pensia anticipată parţială, un punct. Şi mărimea pensiei contează. Astfel, persoanele care au o pensie de până în 450 de lei sunt evaluaţi cu 6 puncte, între 451-887 lei se dau 5 puncte, între 888-1000 lei se dau 4 puncte, între 1001-1500 lei se dau 3 puncte, între 1501-2000 lei se dau 2 puncte, iar pentru o pensie de 2001-2415 lei se oferă un punct. Spre exemplu, un pensionar pentru limită de vârstă, care a mai avut un bilet în ultimii doi ani (în sezon) şi are o pensie de 1.200 de lei va obţine 12 puncte, adică exact jumătate din maximum.

Textul integral, pe adevarul.ro
 

Comentarii