Recomandările Ministerului Educaţiei nu vor produce efecte la Iaşi

Cum vor fi admişi viitorii studenţi la universităţile din Iaşi

joi, 25 aprilie 2013, 01:50
3 MIN
 Cum vor fi admişi viitorii studenţi la universităţile din Iaşi

Oficalii din minister au decis că instituţiile pot lua în calcul la admitere şi notele din timpul liceului. Rectorul USAMV explică de ce recomandarea e deficitară: „Unul vine de la un liceu cu un nivel de predare şi evaluare modest, dar cu note mari, şi concurează cu un candidat cu note mici, dar de la un liceu cu evaluare severă“.

Liceenii care se pregătesc de admitere la universităţile ieşene pot sta relaxaţi. Conducerile instituţiilor de învăţământ superior nu pregătesc nicio schimbare majoră în metodologiile de admitere, chiar dacă Ministerul Educaţiei a modificat câteva dintre prevederile din ordinul privind organizarea acestor concursuri. Astfel, universităţile au permisiunea de a lua în considerare şi notele obţinute de candidaţi în timpul liceului. La Universitatea „Al.I. Cuza“, doar cinci facultăţi organizează probe de admitere. Elevii susţin un test de matematică sau informatică, la alegere, pentru a intra la Facultatea de Informatică, în timp ce la Drept le sunt testate cunoştinţele de limba română. Nici viitorii teologi, sportivi sau specialişti în ştiinţele educaţiei nu scapă de evaluări, întrucât vor susţine diverse probe de aptitudini, în funcţie de specializarea pentru care optează. „Am solicitat facultăţilor să ne spună dacă vor să modifice criteriile anunţate în metodologia preliminară, dar nu cred că vor exista astfel de cereri. Totuşi, chiar şi la facultăţile care au test scris de admitere, după primul semestru situaţia studenţilor se modifică în funcţie de rezultatele obţinute în sesiune. Doar în primul semestru contează media de admitere“, a subliniat rectorul Vasile Işan. Practic, existenţa unei competiţii interne în timpul anilor de studiu corectează eventualele defecţiuni ale sistemului de admitere.
 
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ şi Universitatea de Arte „G. Enescu“ rămân singurile universităţi ieşene care organizează examen de admitere la toate facultăţi. La Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, din 11 facultăţi doar două impun examen: Arhitectură, dar şi Automatică şi calculatoare. Alte trei facultăţi organizează un test opţional, în cazul în care elevii nu sunt mulţumiţi de notele obţinute la bacalaureat: Construcţii de Maşini, Mecanică, Ştiinţa şi Ingineria Materialelor. „Noi am elaborat nişte materiale promoţionale care au fost distribuite în licee şi nu mai revenim asupra a ceea ce am convenit la nivelul facultăţilor şi a universităţii. Nu vrem să creăm nici confuzii. Menţinem metodologia, chiar dacă a apărut această relaxare din partea Ministerului privitoare la notele din anii de liceu“, a declarat Neculai Seghedin, prorector la UTI.
 
De admitere fără stres au parte tinerii care optează pentru Universitatea de Ştiinţe Agricole. Înscrierea se face strict pe bază de dosare, iar media se calculează în funcţie de rezultatele de la bacalaureat: 50% nota de la limba română şi 50% nota unei alte probe, la alegere. Vasile Vîntu, rectorul instituţiei, consideră că notele din anii de liceu nu reflectă cunoştinţele elevilor şi susţine decizia de anul trecut, când ministrul Cătălin Baba a hotărât ca acestea să nu fie luate în calcul la admitere. „Poate motivaţia de anul trecut este valabilă, într-un anumit procent. Atât timp cât nu există o evaluare naţională la finalul fiecărui an de studiu, pot exista niveluri diferite de evaluare între licee. Unul vine de la un liceu cu un nivel de predare şi evaluare modest, dar cu note mari, şi concurează cu un candidat cu note mici, dar de la un liceu cu evaluare severă“, a remarcat rectorul Vîntu.

Comentarii