Cum vrea Nichita să vă cheltuiască banii! Care sunt soluţiile ieşenilor

luni, 13 ianuarie 2014, 02:50
3 MIN
 Cum vrea Nichita să vă cheltuiască banii! Care sunt soluţiile ieşenilor

Chiar dacă e cu 8,4% mai mic decât cel prognozat anul trecut, municipalitatea speră la venituri de 829,5 milioane lei. În 2013, abia dacă s-au strâns trei sferturi din cât s-a estimat, adică în jur de 688 milioane lei.

Noul buget al municipiului a fost lansat în dezbatere publică. Munici­palitatea a postat pe site-ul www.primaria-iasi.ro proiectul de hotărâre a Consiliului Local pe 2014. „Proiectul poate fi modificat, în funcţie de pro­punerile primite şi de evoluţia situaţiei economice la nigel naţional. Proiectul se află, din momentul afişării, în dezba­tere publică. Noi aşteptăm eventualele propuneri ale ieşenilor în următoarele două săptămâni“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Edilii au estimat un total al veniturilor din acest an de 829,5 milioane lei, cu 8,4% mai mic decât cel prognozat anul trecut. Să remarcăm faptul că execuţia bugetară pentru anul trecut a fost în jur de 688 milioane lei, adică numai 76% faţă de veniturile prognozate. În anul 2014, veniturile curente se vor ridica la 499,7 milioane lei, fiind cu aproape 7% mai mari decât cele de anul trecut. Creşterea se datorează estimărilor optimiste cu privire la sumele ce vor fi virate Iaşului din încasările la impozitul pe venit. Astfel, cotele defalcate din impo­zitul pe venit sunt estimate în acest an la 187,9 milioane lei, faţă de 166,5 milioane lei anul trecut. Bugetul prevede creşteri şi la încasări din impozitele şi taxele pe proprietate. Acestea ar urma să se cifreze în acest an la 63,1 milioane lei, cu aproape 3 milioane lei mai mult decât anul trecut, pe seama creşterii încasărilor din taxele pe clădiri încasate de la persoanele juridice. Cotele defalcate din TVA vor creşte şi ele, în estimările municipalităţii, cu 2 milioane lei. În schimb, se prevede reducerea puternică a sumelor primite din partea bugetului de stat pentru susţinerea proiectelor cu finanţare europeană. Acestea ar urma să se ridice în acest an la 128 milioane lei, faţă de 181 milioane lei anul trecut. Şi încasările din bugetul Uniunii Europene vor scădea, de la o prognoză de 252,8 milioane lei anul trecut la 201,3 milioane lei în acest an, ca urmare a finalizării unor proiecte.
Deficitul bugetului local se va dubla în acest an. Faţă de un deficit prognozat în 2013 de 25 milioane lei, cel din acest an urmează să se cifreze la aproximativ 56 milioane lei. Aceasta, deşi cheltuielile totale urmează să fie cu 45 milioane lei mai mici decât anul trecut. Cele mai importante creşteri sunt prevăzute la proiectele cu finanţare europeană din capitolul „transporturi“. De la un nivel de 122,9 milioane lei anul trecut, acestea urmează să ajungă în acest an la 184,5 milioane lei. Investiţiile din bugetul propriu al municipalităţii vor fi reduse drastic în acest an. Ele se vor cifra la 43,9 milioane lei, cu 23% mai puţin decât anul trecut. Propunerile şi sugestiile ie­şenilor pot fi trimise în scris, până pe 24 ianuarie, pe adresa Primăriei, bulevardul Ştefan cel Mare nr. 11 sau remise Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni, luni, marţi, miercuri şi vineri în intervalul 8.30-16.30 şi joi între orele 8.30-18.30, la telefonul direct 0232.984 sau pe e-mail informatii@primaria-iasi.ro.

Comentarii