De Sănătate

Punem punctul pe știi

De ce se îngălbenesc dinţii? Ce ce trebuie să faceţi să nu ajungeţi în această situaţie?

sâmbătă, 02 septembrie 2017, 12:00
2 MIN
 De ce se îngălbenesc dinţii? Ce ce trebuie să faceţi să nu ajungeţi în această situaţie?

În ciuda periajului regulat, dinţii tai sunt galbeni şi poate fi frustrant. Din fericire, există multe modificări ale stilului de viaţă pe care le poţi adopta pentru a combate această problemă des intalnita.

Iată 12 motive pentru care zâmbetul tau nu are strălucirea albă radiantă pe care o doresti, coform metro.co.uk.

1. Alimente
 
Multe alimente pot pata dintii: curry, fructe de padure, sosul de rosii. Pentru a combate această problemă, combinaţi sosul de paste cu legume de culoare verde închis, amestecaţi fructele proaspete şi legumele cu curry şi consumaţi lapte sau brânză tare după fructe de pădure pentru a neutraliza acizii.

2. Bauturi
 
Cafeaua, ceaiul, vinul roşu şi alb fac parte din viaţa noastră, dar pot duce şi la dinţi cu pete. Bauturile sportive cu aromă artificială pot avea si ele efect negativ asupra dintilor
 
3. Fumatul
 
Nicotina poate lăsa pete gălbui sau maronii pe dinţi, este si un motiv bun pentru a renunţa la fumat, dacă va doriti dinţi sanatosi.


4. Scrasnitul dinţilor
 
Apare mai ales când suntem stresaţi şi chiar în timp ce dormim. Bruxismul poate slăbi smalţul dintelui, provocând uneori ingalbenirea dintilor.
 
5. Dentina
 
Dacă smaltul este subţire, dentina aflata dedesubt se vede, rezultând o culoare galbenă.

6. Îmbătrânirea
 
Din păcate, nu există nicio modalitate de a împiedica îmbătrânirea şi aceasta poate duce la îngălbenirea dinţilor. Smaltul dintilor se deterioreaza cu vârsta şi de la expunerea la acizii din alimente şi băuturi.


7. Prea mult fluor
 
În timp ce fluorura este bună pentru dinţi, prea multa poate duce la dinţi galbeni sau pete galbene, cunoscute sub numele de fluoroză dentara. Oamenii pot acumula prea mult fluor din apa, comprimate de fluor sau pasta de dinti.


8. Tratamente pentru diferite afecţiuni medicale
 
Radioterapia şi chimioterapia pot provoca dinţi decoloraţi. Unele femei gravide care au infecţii pot avea copii predispuşi la decolorarea dinţilor, deoarece dezvoltarea smalţului este afectată.


9. Medicamente
 
Antihistaminicele, medicamentele antipsihotice şi medicamentele pentru tensiune arterială ridicată pot duce la dinţi care au o tentă galbenă.


10. Antibiotice
 
Dacă luaţi tetracicilina sau doxicilina înainte de vârsta de 8 ani sau când o mamă le ia în a doua jumătate a sarcinii, dinţii pot deveni decoloraţi deoarece gingiile aflate în dezvoltare sunt afectate.
 
11. Genetica
 
Culoarea dinţilor poate fi o trasatura de familie, dacă parintii au dinţi galbeni, probabil că eşti predispus sa ai aceeaşi problema.


12. Accidente
 
Dacă gura sau dinţii sunt afectaţi de traumatisme fizice, smalţul poate fi crăpat şi poate deteriora interiorul dinţilor. Acest lucru poate duce la decolorare

    

 

Comentarii