De Business

Punem punctul pe știi

DE NERATAT! Cel mai mare festival de vinuri din ţară este organizat zilele acestea la Iaşi

sâmbătă, 30 septembrie 2017, 02:00
5 MIN

Aproape 70 de producători de vin şi-au dat întâlnire la Palatul Culturii, la un festival cu ambiţii mari. Ieşenii sunt aşteptaţi să guste diverse soiuri de vinuri, dar şi să participe la o serie de evenimente adiacente.

Parterul şi primul etaj al Palatului Cul­turii s-au umplut vineri de vin. La sticlă, frumos ambalat, cu somelierii alături. Timp de trei zile, adică până duminică, la noi în oraş se va desfăşura Festivalul „Wine Culture/Vin la Cultură“, primul eveniment de o asemenea amploare din ţară, care a adunat aproape 70 de pro­ducători de vinuri şi importatori din ţară şi de peste hotare. Evenimentul este iniţiat de Organizaţia Somelierilor din România 2011, în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ şi este susţinut de producătorii „licorii lui Bahus“ din toată ţara.

„La Iaşi mi s-a părut potrivită aso­cierea culturii cu vinul, iar cei de la Pa­latul Culturii au înţeles că vrem să facem o manifestare cu ţinută. În acest moment, Wine Culture este cel mai important eve­niment de acest gen din România, avem un număr impresionant de 67 de producători şi importatori. Avem vinuri din Italia şi nu au venit prin importatori, au dorit să vină producătorii personal, dar şi din Republica Moldova. Ne-am fi dorit să fie şi un festival al gastronomiei, dar nu s-a putut. Sunt în jur de 500 de vinuri, foarte multe spumante, dar şi specilităţi, precum Pelinul sau produse distilate din struguri şi fructe. Avem de toate pentru toţi, sper să devină cel mai mare festival de vinuri din România şi din punctul de vedere al numărului de vizitatori“, a precizat Marius Cristian, unul dintre organizatorii evenimentului „Vin la Cultură“.

„Iaşul nu a mai organizat niciodată un târg atât de mare“

Deschiderea oficială a avut loc vineri, începând cu ora 11.30 şi continuă sâmbătă cu degustări, premii pentru producători şi masterclass-uri organizate de fiecare producător în parte.

Din celălalt capăt de ţară au venit sticlele de la Oprişor, o cramă cu 200 de hectare de viţă de vie. Gabriel Ro­ceanu, cel care ne arată mai întâi cum se degustă ca la carte un vin, spune că jumătate din producţie se duce la export, chiar şi peste graniţele Europei.

Ieşenii au putut degusta şi „licori“ de dincolo de Prut, aduse de  „Produse Moldoveneşti“.

„Noi importăm de la cinci producători, Vartely, Garling, Barza Albă, Chateau Cojuşna şi Kvint. Două dintre ele sunt distilerii, de exemplu, de la Barza Albă  importăm vinuri vechi de 30 de ani, maturate în butoaie de stejar“, ne explică Bogdan Laurenţiu, manager de vânzări. Alte două produse cunoscute foarte bine de ieşeni sunt vinurile Bucium şi cele de la Gramma. Sticlele de vin de la Bucium cunosc drumul străinătăţii de 65 de ani, exportul continuând şi după Revoluţie. În prezent, vinul de la Bucium ajunge şi pe masa germanilor. Cei de la Crama Gram­ma se laudă cu un vin de calitate, dintr-o vie bătrână, care are în jur de 50 de ani. La Cotnari, „Grasa“ rămâne locomotiva, adi­că vinul care se vinde cel mai bine. „Grasa de Cotnari este în continuare cel mai vândut vin. E o idee foarte bună organizarea acestui festival, deoarece Iaşul nu a mai organizat niciodată un târg atât de mare, cu atât de mulţi producători la un loc. Faptul că au apărut pe piaţă şi producători mai mici, care fac vinuri bune, e bine, concurenţa e bună. Ne arată nouă unde suntem şi ce mai avem de făcut“, a declarat Cătălin Grecu de la Cotnari.

Des­chiderea oficială a Festivalului a avut loc în prezenţa câtorva oficiali, primarul ora­şului lipsind de la eveniment.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

GALERIE FOTO III

Vin, pe stomacul gol 

Sâmbătă, în cea de-a doua zi de Fes­tival, ieşenii vor putea participa la lansarea unui spumant nou. Cel care lansează pe piaţă cele două variante de spumant, sec şi brut matur, este Vasile Lungu, unul dintre cei mai mari agricultori din Moldova. Acesta lansează Thrubilo, sub emblema cramei Hermeziu, cea care reprezintă Do­meniile Lungu. Lansarea va începe de la ora 13, iar evenimentul va continua cu o premiere a producătorilor, în funcţie de cele mai bune vinuri.

Duminică, ieşenii care au degustat şi au ales trei vinuri ca fiind cele mai apreciate, vor vedea dacă au câştigat sau nu o parte din sticlele expuse. În cadrul acestui eveniment este amenajată o zonă în care expozanţii vor putea dialoga şi prezenta pe larg produsele şi oferta unor potenţiali parteneri (distribuitori, restaurante, magazine etc.), precum şi un magazin de unde vor putea fi achiziţionate vinurile prezente în festival.

Pe lângă cele aproximativ 500 de vinuri care vor putea fi degustate, La Palatul Culturii vor fi organizate şi „master-class-uri“ cu produsele, expoziţii de pictură, mozaicuri şi vitralii dar şi lansări de carte.

Cu acest prilej, a fost lansat şi „Vinul Palatului“, pe care ieşenii îl pot găsi ime­diat la intrare. Deşi evenimentul ar fi trebuit să conţină şi gastronomie şi o demonstraţie de asociere a vinului cu preparatele, acest lucru nu s-a mai realizat, deoarece Primăria Iaşi nu a permis organizatorilor să aprindă focul în corturile amenajate în faţa Palatului, pentru a se putea găti.

Pe lângă producătorii amintiţi mai sus, la Iaşi au venit şi cei de la Avereşti, Purcari, Jidvei, Recaş, Domeniile Tohani, Sâmbureşti, Os­trov, Cricova, Histria, Panciu dar şi nume ita­liene, precum Bugna Martino sau Avin­vis.

Comentarii