Declaraţiile lui Trump privind arsenalul atomic pot duce la o cursă a înarmării, spun politicieni pro-Kremlin

vineri, 24 februarie 2017, 19:07
2 MIN
 Declaraţiile lui Trump privind arsenalul atomic pot duce la o cursă a înarmării, spun politicieni pro-Kremlin

Politicieni ruşi apropiaţi Kremlinului au avertizat vineri că obiectivul declarat al preşedintelui Donald Trump de a se asigura de superioritatea arsenalului nuclear american riscă să declanşeze o nouă cursă a înarmării între Washington şi Moscova similară celei din timpul Războiului Rece, relatează Reuters.

“Sloganul de campanie al lui Trump ‘Să facem America măreaţă din nou’, dacă acest lucru înseamnă supremaţia nucleară, va readuce lumea în cea mai rea perioadă a cursei înarmării, din anii ’50 şi ‘60”, a declarat preşedintele Comisiei pentur Afaceri Internaţionale a camerei superioare a Parlamentului Rus, Konstantin Kosacev.
 
Afirmaţia preşedintelui reprezintă, „probabil, cea mai alarmantă declaraţie a lui Trump privind relaţiile cu Rusia”, a subliniat el într-o postare pe Facebook.
 
Pe parcursul Războiului Rece, Uniunea Sovietică şi Statele Unite şi-au dat seama că obţinerea supremaţiei este periculoasă şi au acceptat doctrina parităţii drept cea mai bună cale de a asigura pacea, a adăugat politicianul.
 
„Intrăm într-o nouă eră? Din punctul meu de vedere, avem nevoie de un răspuns la această întrebare cât mai curând posibil”, a subliniat el.
 
Un alt parlamentar pro-Kremlin, Aleksei Puşkov, a scris pe Twitter că afirmaţiile noului lider de la Casa Albă „pun sub semnul întrebării acordul privind limitarea armelor strategice, ceea ce readuce lumea în secolul al XX-lea”.
 
El a atras atenţia că tratatul respectiv pune bazele stabilităţii nucleare între Moscova şi Washington. „Aceasta trebuie păstrată. Iar Statele Unite nu pot atinge superioritatea decisivă”, a subliniat el.
 
“În loc să încerce să obţină o supremaţie nucleară iluzorie asupra Rusiei, administraţia SUA ar trebui să găsească o soluţie la problema nucleară excepţional de complicată a Coreei de Nord”, a mai scris Puşkov, un membru al Comisiei pentru Apărare şi Securitate a camerei superioare a Parlamentului rus.
 
Puşkov şi Kosacev nu sunt implicaţi direct în procesul decizional din politica externă sau de apărare a Rusiei, dar reflectă, de obicei, poziţia Kremlinului.
 
Autorităţile ruse nu au reacţionat oficial la declaraţiile lui Trump, deoarece vineri este zi liberă.
 
Preşedintele Donald Trump a declarat joi noaptea că vrea să se asigure de superioritatea arsenalului nuclear american, precizând că Statele Unite au rămas în urmă în ceea ce priveşte capacitatea armamentului nuclear, potrivit unui interviu exclusiv pentru Reuters.
 
În campania electorală, dar şi după aceea, Trump a dat asigurări că va încerca să îmbunătăţească relaţiile cu Kremlinul, care s-au deteriorat în cursul preşedinţiei Obama. 
 

Comentarii