Moment important în cercetarea de la Universitatea „Al.I. Cuza”

Descoperirea unor profesori de la Cuza, publicată în celebra revistă Nature

joi, 31 martie 2016, 01:54
1 MIN
 Descoperirea unor profesori de la Cuza, publicată în celebra revistă Nature

Un grup de profesori de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a reuşit o performanţă pentru cercetarea românească, reuşind să publice un articol cu descoperirile acestora din domeniu în prestigioasa revistă Nature Materials.  

Grupul de profesori este format din prof.dr. Alexandru Stancu, conf.dr. Cristian Enăchescu şi conf.dr. Laurenţiu Stoleriu, în colaborare cu cercetători din Franţa, de la Universităţile din Orsay şi Rennes, şi are titlul „Elastically driven cooperative response of a molecular material impacted by a laser pulse“. În articolul respectiv se raportează, pentru prima dată, felul în care comută moleculele din cristalele magnetice moleculare cu tranziţie de spin şi se demonstrează experimental şi teoretic că există un răspuns autoamplificat atunci când un material cu tranziţie de spin este iradiat folosindu-se un laser în timpul expansiunii sale.

„Importanţa studiului este dată că, pentru prima data, se înţelege în detaliu modalitatea de comutare a moleculelor între stările low spin şi high spin în cristale cu tranziţie de spin“, au precizat reprezentanţii Facultăţii de Fizică într-un anunţ.

Decanul facultăţii, prof.dr. Sebastian Popescu, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că reuşita cercetătorilor ieşeni este una foarte importantă. „Este o mare reuşită pentru că revistele din grupul Nature publică de obicei cercetări care sunt foarte fierbinţi şi, de asta, revistele au punctajele undeva în vârful clasamentelor, dacă nu chiar între primele“, a declarat prof.dr. Sebastian Popescu.

 

Comentarii