COLŢUL PARLAMENTARULUI

Doboş: Ministrul Sănătăţii pune piedici activităţii de donare de sânge de la Iaşi

joi, 11 iunie 2015, 01:56
2 MIN
 Doboş: Ministrul Sănătăţii pune piedici activităţii de donare de sânge de la Iaşi

În condiţiile în care spitalele din Iaşi se plâng din ce în ce mai des că trebuie să amâne operaţii urgente din cauza lipsei de sânge, unitatea mobilă cu care este dotat Centrul de Transfuzii Iaşi stă în parcare de mai bine de doi ani, pentru că nu sunt alocaţi bani pentru combustibil şi pentru personalul necesar.

Deputatul Anton Doboş a făcut o interpelare la Ministerul Sănătăţii pe această temă, iar răspunsul primit nu este deloc încurajator: „I-am cerut domnului ministru Bănicioiu să găsească o soluţie urgentă pentru funcţionarea acestei unităţi mobile care există la Iaşi. E păcat că de doi ani de zile această unitate foarte modernă, care a costat foarte mulţi bani, nu poate fi folosită. Ar fi foarte utilă, în condiţiile în care numărul donatorilor care se prezintă la sediul Centrului de Transfuzii este mult sub necesar. În loc să găsească o soluţie simplă, ministrul Sănătăţii se ascunde în spatele unor explicaţii birocratice şi ne promite că un proiect de act normativ va intra pe circuitul de avizare. Ne acoperă din nou cu promisiuni, în timp ce bolnavi în stare gravă aşteaptă sângele salvator în spital“.

Liberalul Anton Doboş consideră că prezenţa unităţii mobile în mijlocul comunităţilor ar fi şi un instrument foarte bun de atragere şi educare a populaţiei în privinţa donării de sânge: „Sunt convins că această unitate mobilă, care este, de fapt, un autocar modern, foarte bine amenajat şi dotat pentru această activitate, ar atrage mulţi donatori dacă ar merge în diverse locuri din oraş şi din judeţ. Mulţi oameni nu ajung să doneze şi pentru că le este mai greu să ajungă la Centrul de Transfuzii sau nu conştientizează necesitatea acestui act, dar, odată ce ar vedea această unitate mobilă, ar putea fi atraşi să doneze sângele atât de necesar. Personal, fac tot ce pot pentru a încuraja oamenii să doneze, am şi participat recent alături de tinerii liberali la o acţiune de donare, iar în aceste zile Organizaţia Femeilor Liberale derulează o campanie pe care o suţin“.

Ministrul Sănătăţii ar putea lua acum decizii simple administrative care să ducă la creşterea numărului de donatori. „Îi cer ministrului Bănicioiu să aloce resursele necesare cel târziu la următoarea rectificare bugetară. Este revoltător cum stăm şi ne uităm la dotările pe care le avem deja şi care au costat mulţi bani, dar care nu pot funcţiona pentru că miniştrii noştri au alte preocupări decât salvarea de vieţi. Lipsa de reacţie în aceste condiţii grave este de neiertat! De altfel, este un caz de tipic de abordare a problemelor de către actualul guvern rupt de problemele ţării“, a spus deputatul liberal.

Comentarii