De Sănătate

Punem punctul pe știi

Doi ieşeni disperaţi: Spitalul AKH nu mai primeşte români pentru transplant de plămâni

luni, 20 martie 2017, 02:50
3 MIN
 Doi ieşeni disperaţi: Spitalul AKH nu mai primeşte români pentru transplant de plămâni

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că această decizie este cauzată de comportamentul primarului din Bucureşti şi al managerului Spitalului „Sf. Maria“ din Capitală.

Cei doi bolnavi din Iaşi care au nevoie de un transplant de plămâni sunt disperaţi: Spitalul AKH din Viena, Austria, cel mai cunoscut centru european pentru transplant pulmonar, nu mai acceptă să eva­lueze niciun român cu indicaţie pentru un astfel de transplant. „Toată lumea care aşteapta să facă transplantul la Viena a aflat că spitalul nu ma colaborează cu România din cauza unor neînţelegeri dintre politicienii noştri. Ei se ceartă şi noi din cauza asta ajungem să mu­rim“, a arătat Mugurel Amariţei, unul dintre bolnavii din Iaşi care aşteaptă de doi ani să facă un transplant de plămâni.

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voicu­lescu, relaţia cu spitalul din Austria s-a răcit din cauza comportamentului nepotrivit al primarului din Bu­cureşti, Gabriela Firea, şi al ma­nagerului Spitalului „Sfânta Maria“ din Capitală, dr. Narcis Copcă. Aces­ta din urmă şi-ar fi permis să ameninţe mai mulţi medici din centre europene de transplant pulmonar care ar fi fost invitaţi de Ministerul Sănătăţii, în calitate de experţi, în România. „La începutul lunii de­cembrie, domnul manager (şi me­dic, şi cercetător etc.) Narcis Copcă împreună cu avocaţii săi şi sub oblă­duirea doamnei primar Gabri­ela Firea şi-au permis să ameninţe medici din cele mai mari centre de transplant pulmonar din Europa (Germania, Belgia, Austria, Olan­da) pe care îi invitasem pentru o vizită colegială în România. Con­secinţele comportamentului lui Narcis Copcă se văd acum când pacienţii români care ar trebui să beneficieze de transplantul pulmonar nu mai sunt primiţi nici măcar pentru prima evaluare la centrul de transplant unde au fost operaţi aproape 40 de pacienţi români“, a precizat Vlad Voicu­lescu pe pagina persoană de Fa­cebook.

Conform fostului ministru al Sănătăţii, mai mulţi pacienţi români ale căror documente me­dicale au fost trimise la Viena au primit un e-mail prin care sunt anunţaţi că centrul nu mai primeşte niciun pacient român. Printre documentele bolnavilor care au fost trimise la Viena se află şi cele ale ieşeanului Mugurel Amariţei, în prezent internat la Spitalul de Pneumofti­ziologie pentru tratarea celui de-al cincilea pneumotorax pe care l-a suferit în aşteptarea unui transplant. „Vineri seara am făcut al cincilea pneumotorax, şi iar am ajuns la spital. Complicaţiile se intensifică. Ultimele trei le-am făcut la distanţă de câteva săptămâni, şi mă tem că în ritmul ăsta nu o să se întâmple ceva bun. Nu ştiu ce să mai fac să fiu auzit. Eu vreau să trăiesc, să nu mor la 35 de ani. Cineva trebuie tras la răspundere pentru că nouă nu ni se acordă nicio şansă la viaţă“, a spus pacientul. Mugurel Amariţei şi-a depus dosarul medical la DSP Iaşi din noiembrie 2015, şi de atunci aşteaptă să facă un transplant pulmonar în străinătate. În aceeaşi situaţie se află şi Carmen Oghinciuc, o profesoară din Iaşi, care are indicaţie de transplant pulmonar şi care şi-a depus actele me­dicale la DSP Iaşi la finalul anului 2016.

Comentarii