Două facultăți ale Universității Tehnice găzduiesc faza națională a Concursului Profesional Studențesc de Rezistența Materialelor

miercuri, 10 mai 2017, 12:34
3 MIN
 Două facultăți ale Universității Tehnice găzduiesc faza națională a Concursului Profesional Studențesc de Rezistența Materialelor

Facultățile de Mecanică și de Construcții și Instalații de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) organizează în perioada 11 – 12 mai 2017 faza națională a Concursului Profesional Studențesc de Rezistența Materialelor „C. C. Teodorescu”. Evenimentul, aflat deja la a 35-a ediție, va reuni la Iași peste 60 de studenți și peste 20 de cadre didactice din 17 orașe din țară care studiază la universități cu profil tehnic.

Anul acesta este pentru a treia oară când concursul se organizează la Iași, prima detalii-concurs.jpgediție având loc în anul 1969, la Timișoara. În 2017, organizarea fazei finale a acestui concurs a revenit universității ieșene, prin colectivul de Rezistența materialelor de la Facultatea de Mecanică și cel de Rezistența materialelor de la Facultatea de Construcții și Instalații. „Concursul este probabil cel mai longeviv din țară, s-a desfășurat anual fără întrerupere, iar în fiecare an s-a organizat prin rotație, la Iași fiind organizat și în anul 1995 și în 2007. Faptul că anul acesta se organizează la Iași ne ajută să realizăm că facem parte dintr-un centru universitar mare, iar universitatea noastră este una care poate organiza un asemenea concurs”, a precizat prof. univ. dr. ing. Viorel Goanță, cadru didactic al TUIASI și unul dintre coordonatorii proiectului.  Concursul este un echivalent al olimpiadelor din învățământul preuniversitar, fiind o competiție profesional-științifică la disciplina Rezistența Materialelor.

Aceasta se va desfășura pe trei domenii: Mecanic, Nemecanic și Construcții, pentru fiecare dintre acestea existând mai multe teme. La fiecare dintre aceste domenii s-au putut înscrie maximum trei studenți dintr-un centru universitar, însoțiți de către un cadru didactic. Astfel, vineri, 11 mai, începând cu ora 9.00 participanții vor avea la dispoziție trei ore pentru elaborarea lucrărilor, acestea urmând să fie corectate de către cadrele didactice în cursul zilei, pentru ca la ora 18.00 să aibă loc și o festivitate de premiere în Sala Senatului. Vor fi acordate câte șase premii în bani la fiecare dintre cele trei domenii, locul I urmând să fie recompensat cu 350 de lei. „Această competiție oferă studenților prilejul să se afirme, deoarece le dezvoltă capacitățile de calcul, fiind și o îmbinare a cunoștințelor practice, în sensul de calcul de rezistență, dar și de calcul matematic, iar pentru asta fiind nevoie să demonstreze că au perspicacitate. Aici vorbim despre partea de rezistență a materialelor, care este un obiect fundamental în zona de mecanică, iar partea de calcul este baza oricărei proiectări”, a completat prof. univ. dr. ing. Viorel Goanță. Sâmbătă, 13 mai, de la ora 9.00, va fi organizat un tur ghidat prin oraș pentru participanții la competiție care va porni de la Catedrala Mitropolitană, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Grădina Botanică „Anastasie Fătu”, Sala Pașilor Pierduți și până în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, participanții având ocazia să cunoască astfel câteva dintre obiectivele turistice ale orașului. Sunt așteptați studenți din București, Timișoara, Cluj, Brașov, Craiova, Reșița, Constanța, Galați, Bacău, Suceava, Târgu Mureș, Sibiu, Arad, Petroșani, Oradea și Pitești, urmând să participe și șase studenți de la TUIASI.  

Programul complet poate fi găsit pe pagina Facultății de Mecanică

Comentarii