E timpul să dăm goluri

joi, 08 octombrie 2015, 01:43
5 MIN
 E timpul să dăm goluri

 Astăzi, de la ora 21:45, România – Finlanda, meci contând pentru preliminariile Campionatului European de fotbal, grupa F. Partida poate fi urmărită în direct pe TVR 1

 
Astăzi şi duminică vor fi zile decisive pentru naţionala României în încercarea de calificare la turneul final al Euro 2016 din Franţa, calificare care după startul luat în toamna trecută sub comanda lui Victor Piţurcă, tricolorii erau aproape singuri. Însă seria n-a fost prelungită şi în anul 2015, în care tricolorii au susţinut până acum doar patru partide, toate oficiale şi au înscris doar un singur gol (Keşeru, în partida cu Feroe) fără să primească vreunul. Lipsa de eficacitate a echipei tricolore se conjugă perfect cu starea de fapt a fotbalului românesc, cu echipe modeste care încep să ne dezobişnuiască de grupele competiţiilor europene, sau cu “stranieri” care fac fie tuşă îndelungată la echipe modeste, ori sunt titulari prin campionate de mâna a şapte(sprezece)a.
Situaţia echipei naţionale înaintea ultimelor două runde este simplă şi încă mai conferă şanse mari de calificare la turneul francez. Echipa condusă de Anghel Iordănescu, Viorel Moldovan, Ionuţ Badea şi Daniel Isăilă are nevoie de patru puncte în ultimele două partide, cu Finlanda (astăzi, pe Arena Naţională) şi cu Feroe (duminică, la Torshavn). Puncte care ar trebui să pară floare la ureche dar situaţia nu stă deloc aşa: finlandezii speră să prindă pe ultimii metri locul trei în grupă, care să îi ducă la un eventual baraj, iar echipa atlantică se dovedeşte din ce în ce în ce mai mult un adversar greu de învins de o echipă care trebuie să atace cu orice preţ.
Înainte de meciul din această seară, selecţionerul Anghel Iordănescu spune că nu se teme de echipa finică: "Ne aşteaptă un meci dificil cu un andversar care încă mai speră şi crede că se poate califica. Doresc ca jucătorii noştri să dea dovadă de determinare maximă, de agresivitate pentru a rezolva situaţia calificării cât mai rapid. Temeri vizavi de adversari nu am. Îi cunoaştem, i-am analizat, îi respectăm, dar nu ne temem de ei. Sunt convins că acest lucru îl vor dovedi jucătorii pe teren”, glăsuieşte “generalul” fără a-şi ascunde satisfacţia pentru faptul că UEFA a suspendat decizia de jucare a meciului fără spectatori: “Din fericire pentru echipa naţională, federaţia a obţinut o victorie extrem de importantă la UEFA şi din acest moment suntem siguri că vom avea lângă echipa naţională pe suporterii noştri. Îmi doresc din tot sufletul ca echipa naţională să se ridice la nivelul suporterilor", a spus tehnicianul. Apelul selecţionerului către suporteri nu a fost simplă demagogie, pentru că FRF a obţinut acordul Metrorex de a prelungi programul de circulaţie până la ora 00:45 în seara meciului.
Faţă de alte partide, selecţionerul şi echipa naţională nu are “alibiuri” în caz de eşec, generate de probleme de lot. Lipseşte în continuare Marica, însă revine şi Bogdan Stancu, accidentat o perioadă, dar care şi-a făcut o reintrare spectaculoasă în campionatul Turciei. Aşa că Iordănescu are tot ce este mai bun (sau crede că este mai bun) în campionatul nostru.
În privinţa finlandezilor lucrurile nu stau chiar aşa de bine: după atacantul Roman Eremenko, noul selecţioner Markku Kanerva (care la înlocuit pe Mixu Päätelainen)  l-a pierdut şi pe atacantul Tim Väyrynen, de la Dynamo Dresda. Totuşi, antrenorul finlandez speră ca echipa sa să administreze  prima înfrângere echipei României în grupă: "România este singura echipă fără înfrângere, dar sperăm să fie prima mâine. Are jucători foarte buni cu calităţi deosebite şi mă refer în primul rând la cei ofensivi, Stancu, Torje, Maxim. Sunt mai mulţi jucători de calitate atât în atac, dar şi în apărare. România e o echipă periculoasă, dar se apară şi foarte bine. Trebuie să găsim armele necesare pentru a străpunge această defensivă. Toţi jucătorii vor să joace cu suporteri. Mâine vor veni şi fanii finlandezi, chiar dacă mai puţini". O astfel de ipostază deloc dorită de noi ar însemna şi prima victorie finlandeză asupra tricolorilor din istorie. Până în prezent, România şi Finlanda s-au întâlnit în nou meciuri, tricolori câştigând şapte dintre ele (două s-au încheiat remize). Golaverajul partidelor directe este 25-3 pentru tricolori şi, ca fapt, divers, menţionăm că în faţa Finlandei, românii au realizat cel mai sever scor din istoria echipei: 9-0 în 1973 la Bucureşti.  
Astăzi, se mai dispută în grupa F meciurile Ungaria – Feroe, Irlanda de Nord – Grecia (toate la 21:45), iar grupa se încheie duminică cu partidele Feroe – România, Finlanda – Irlanda de Nord, Grecia – Ungaria.
 
 
Formaţiile probabile
România:  Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, Grigore, Raţ – Pintilii, Sînmărtean – Popa, Stancu, Torje – Keşeru.
Finlanda: Hradecky – Arkivuo, Halsti, Arajuuri, Uronen – Ring, Lam, Pukki, Hetemaj – Riski, Pohjanpalo.
Arbitru: Craig Thompson (Scoţia).
 
S-au gătat biletele! 
 Biletele scoase la vânzare de FRF pentru partida România – Finlanda s-au epuizat în 24 de ore, informează site-ul oficial al FRF. "La puţin peste 24 de ore de la punerea lor în vânzare, biletele pentru partida România – Finlanda s-au epuizat! Zeci de mii de fani şi-au manifestat remarcabil ataşamentul faţă de echipa naţională şi au achiziţionat, în timp record, bilete. Fie online, în varianta e-ticket, fie de la casele Arenei Naţionale şi din cele peste 500 de magazine din ţară ale reţelelor Immedio şi Germanos. Sute de români au aşteptat nerăbdători să cumpere bilete chiar şi noaptea trecută la punctul de vânzare cu program non-stop din Bulevardul Basarabia", se arată pe site-ul citat. Cei 10.000 de suporteri care şi-au achiziţionat bilete virtuale în cadrul campaniei "Jucăm fără spectatori, dar fără suporteri, niciodată", iniţiată de FRF înainte ca UEFA să suspende sancţiunea de disputare a meciului cu porţile închise, îşi vor mai putea preschimba gratuit tichetele în unele reale până astăzi, la ora 11.00. FRF a anunţat că biletele care nu vor fi confirmate de deţinătorii tichetelor virtuale vor fi puse în vânzare, astăzi, începând cu ora 14.00, la casele de la Arena Naţională din Bulevardul Basarabia până la ora meciului.
 
 
 

Comentarii