N

Evenimentele lunii mai la Iaşi: concertele şi spectacolele de teatru de pe scena ieşeană

N

marți, 06 mai 2014, 08:56
5 MIN
 Evenimentele lunii mai la Iaşi: concertele şi spectacolele de teatru de pe scena ieşeană

\N

Nu mai puţin de patru concerte incendiare vor avea loc în Iaşi în luna mai, o premieră pentru copii şi două piese de teatru cu actori de la Bucureşti se vor juca pe scena ieşeană. 
Primul eveniment în ordinea calendaristică este spectacolul de teatru „Privighetoarea”, a cărei avanpremieră va avea loc vineri, 9 mai, în sala mică a Teatrului Luceafărul, începând cu ora 18. Duminică, 11 mai va avea loc premiera acestui spectacol cu marionete, începând cu ora 10. Biletul costă 10 lei şi se poate procura de la casa de bilete a Teatrului Luceafărului. Spectacolul este realizat după celebra poveste a lui Hans Christian Anderson, care a fost foarte apropiat de arta teatrului încă din copilărie, când şi-a construit un mic teatru de jucărie pentru păpuşi, acasă. La Teatrul “Luceafărul” din Iaşi, “Privighetoarea” apare acum pentru prima dată în repertoriu. Dramatizarea şi regia îi aparţin lui Constantin Brehnescu, care a transpus povestea într-o versiune cu marionete. Păpuşi cu fire, marionetele reprezintă cea mai dificilă manieră de expresie pentru actorii mânuitori. Scenografia spectacolului este semnată de Viorica Perju, iar muzica, de Radu Ştefan. Din distribuţie fac parte Gabriela Andrei, Beatrice Volbea, Emanuel Florentin, Gabriel Lazăr, Radu Ştefan (mânuire), Liviu Smîntînică, Gabriela Andrei, Emanuel Florentin, Adrian Zavloschi, Cristian Gheorghiu, Ionuţ Gînju, Beatrice Volbea, Carmen Mihalache-Hăisan, Elena Zmuncilă şi Toma Hogea (voci).
Tot vineri are loc concertul susţinut de formaţia clujeană „Luna Amară”, pe scena Teatrului Fix. Evenimentul va începe la ora 22, iar biletul de intrare costă 25 de lei. Cu ocazia acestui concert, formaţia îşi lansează CD-ul audio „Live la Conti”, unde se regăsesc piese de pe primele două albume. Acest album va fi lansat şi în alte oraşe din ţară şi conţine 22 de piese mai vechi, luate de pe albumul „Asfalt” şi „Loc lipsă”, acum epuizate. Pe lângă aceste melodii, CD-ul mai conţine şi versiunile lor live din prezent, inclusiv varianta hipnotică „Ciudat”, interpretată alături de Kaleidoscop şi „Folclor”, updatat cu versuri din poemul „România mea”, scris de Mihnea. În premieră, acest album include şi o piesă nouă numită „Prea târziu”. Luna Amară înseamnă Nick Făgădar, voce şi chitară, Mihnea Blidariu, voce, trompetă şi chitară, Şerban Onţanu Crăciun, la chitară şi Răzvan Ristea, la tobe. Pentru mai multe informaţii legate de acest spectacol vă invităm să sunaţi la următoarele numere de telefon: 0724921212 sau 0740564814.
Sâmbătă, 10 mai, începând cu ora 20 şi până după miezul nopţii, în Underground Pub este programat concertul celor de la byron. Trupa a luat fiinţă în 2006, iar genul muzical pe care îl abordează este greu de stabilit. A fost numit art rock sau adult-alternative cu influenţe din alte genuri muzicale, cum ar fi blues, progressive rock şi jazz. Toate versurile melodiilor sunt în limba engleză şi au ca temă generală condiţia omului modern.
Tot în Underground, vinerea viitoare, pe 16 mai, începând cu ora 20.30, va avea loc concertul live cu trupa Bucovina. Invitaţii speciali vor fi cei de la trupa Aamon. Bucovina este o trupă de viking metal/ folk metal din Iaşi, fondată în anul 2000. Din trupă fac parte Florin Tibu, voce şi chitară, Bogdan Luparu, vocal şi chitară, Bogdan Mihu, percuţie şi Jorge Augusto Coan, chitară bas.
Tot luna asta, pe 23 mai, tot în Underground va avea loc un alt concert, de astă dată a trupei Alternosfera. Spectacolul va începe la ora 21, iar biletul de intrare la toate cele trei concerte din Underground va fi de 15 lei.
Urmează două spectacole cu actori consacraţi ai scenei româneşti, precum Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Medeea Marinescu şi Marius Manole. Primul spectacol se va juca luni, 19 mai, începând cu ora 20 pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în Sala Mare. Aici se va juca „Pescăruşul” de A.P.Cehov, iar preţul unui bilet este de 100, respectiv, 120 de lei, în funcţie de categorie. Acesta este un spectacol al Teatrului de Comedie Bucureşti, în regia lui Claudiu Goga şi îi prezintă pe Emilia Popescu şi Ştefan Bănică în rolurile Arkadina – Trigorin, cărora li se alătură Vladimir Găitan, Carmen Tănase, Florin Dobrovici, Gheorghe Dănilă, Mirela Oprişor, Dragoş Huluba, Alexandru Pavel, Anca Dumitra, George Grigore şi Rădiţă Roşu. Povestea este interesantă şi emoţionantă, dar şi uşor de înţeles pentru spectatorul de azi, totul fiind realizat “fără a trăda sensul fundamental al operei”, după cum declară regizorul. Complexitatea interpretărilor actoriceşti deschide spectatorilor lumi aparte, în care sunt pictate tablouri de singurătate veşnică, dorinţe neîmplinite, visuri otrăvitoare şi pasiuni nestăvilite. „Pescăruşul” este o piesă în patru acte, jucată prima dată pe scena Teatrului Alexandrinsky din Sankt Petersburg, în octombrie 1896. Biletele se găsesc la agenţia de bilete a Teatrului dar şi online pe vandbilete.ro.
Al doilea spectacol care ajunge luna aceasta la Iaşi este „Fă-mi loc” şi este în regia lui Radu Beligan. Acesta se va juca luni, 26 mai, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, începând cu ora 20.30. Durata acestui spectacol este de o oră jumătate şi va aduce în faţa dumneavoastră cea mai iubită actriţă de film a prezentului. Medeea Marinescu joacă alături de actorul Marius Manolache şi spun povestea a doi tineri care se regăsesc în ajunul Crăciunului în cuşeta unui tren de noapte. Ea, o fată singură, şarmantă, aventurieră, el, un bărbat cu principii, pus în faţa unui eveniment neprevăzut ce-i va răsturna întreaga existenţă. Hazardul îi aduce pe Manuel şi pe Camilla împreună, doi oameni ce nu au aparent nimic în comun, ceea ce va genera nenumărate “scântei”. Însă amândoi caută să se înţeleagă, amândoi au nevoie să se destăinuie, au nevoie de a se vindeca de singurătate. Biletul la acest spectacol costă 30, respectiv, 60 de lei şi se poate procura de la casa de bilete a Casei de Cultură a Studenţilor.

Comentarii