Everestul nu este cel mai înalt vârf din lume. Cine îl detronează?

joi, 19 mai 2016, 15:11
1 MIN
 Everestul nu este cel mai înalt vârf din lume. Cine îl detronează?

Nu Himalaya este cel mai înalt munte de pe Pământ, acesta este bătut de Muntele Chimborazo din Ecuador deși, paradoxal, are doar 6268 de metri deasupra nivelului mării. Și atunci, desigur, ne întrebăm de ce s-a ajuns la această concluzie?… 

Ei bine, măsurând din centrul Pământului, Chimborazo este cel mai înalt munte din lume, însă datorită convenției internaționale care ia ca punct de reper nivelul mării, Everestul este plasat pe primul loc. Ce e mai interesant e faptul că, dacă s-ar lua în calcul măsurătorile din centrul Pământului, Himalaya nu ar fi nici în primi 20 cei mai înalți munți din lume.

Acest lucru se datorează formei de geoid a Pământului. Planeta fiind aplatizată în partea de sus și de jos și ușor umflată în centru, crează un avantaj pentru orice munte care se întâmplă să se întindă de-a lungul ecuatorului. Iar Chimborazo este unul dintre acești beneficiari. Acesta este situat în Cordiliera Occidentală, în centrul Ecuadorului, la 150 km sud-sud-vest de capitala Quito. Este un vulcan inactiv de tip stratovulcan a cărui ultimă erupție a avut loc în primul mileniu al erei noastre .

Cunoastelumea.ro

Comentarii