EXCLUSIV: Dosarul Eva, noi dezvăluiri. Stenograme între unchiul procuror şi nepotul său

sâmbătă, 27 iunie 2015, 01:58
8 MIN
 EXCLUSIV: Dosarul Eva, noi dezvăluiri. Stenograme între unchiul procuror şi nepotul său

„Ziarul de Iaşi“ a aflat noi detalii despre modul în care se presupune că procurorul Emilian Eva s-ar fi implicat în negoţul cu opere de artă. Potrivit unor surse oficiale, procurorul Eva şi persoanele despre care se presupune că l-au ajutat au fost sub filajul SRI începând cu luna februarie a acestui an, convorbirile lor telefonice şi ambientale fiind înregistrate. Cotidianul nostru publică o parte din stenogramele de la dosar, multe dintre ele conţinând discuţii despre opere de artă purtate între Emilian Eva şi nepotul său, Ioan Eva, asistent medical. În dosar apar şi numele persoanelor despre care se presupune că au cumpărat tablouri de la Emilian Eva. Procurorii DNA au dispus cercetarea sub control judiciar a procurorului Eva, pe o perioadă de 60 de zile. Potrivit legii, după punerea în mişcare a acţiunii penale, magistraţii sunt suspendaţi de către CSM, o decizie de acest gen nefiind făcută publică până vineri.

După ce a fost percheziţionat şi audiat la Direcţia Naţională Anti­corupţie (DNA), procurorul Emilian Eva a fost plasat sub control judiciar de către foştii săi colegi, urmând a fi suspendat, conform legii, din funcţia de magistrat.

Eva a fost audiat în cursul nopţii de joi spre vineri de către anchetatori după ce, în prealabil, autorităţile efectuaseră perche­ziţii la domiciliul său. În dispozitivul de punere sub control judiciar se menţionează că actualul procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi nu are voie să ia legătura cu martorii din acest dosar, să părăsească ţara sau să deţină arme.

Potrivit unor documente oficiale obţinute de „Ziarul de Iaşi“, în dosarul în care este cercetat Emilian Eva a început urmărirea penală începând cu data de 4 februarie, atunci când, cu ajutorul SRI, procurorii DNA au obţinut auto­rizarea interceptării convorbiri­lor telefonice şi ambientale ale lui Eva şi ale persoanelor despre care se presupune că l-au ajutat pe acesta în negoţul cu opere de artă. 

Infracţiuni noi la dosar

Din actele de la dosar reiese că se fac cercetări şi pentru infracţiunile „de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unei persoane neatorizate la aceste informaţii“, „tăinuire“, dar şi pentru infracţiunea de „executarea de falsuri ale bunu­rilor culturale mobile clasate“. Niciuna dintre aceste infracţiuni nu îi este reţinută însă lui Emilian Eva, prin ordonanţa de punere sub control judiciar.

Procu­rorii cercetează însă şi alte persoane, susţin surse judiciare. În ceea ce-l priveşte pe cunoscutul magistrat ieşean, procurorii DNA susţin că acesta s-ar fi ocupat cu negoţul de opere de artă. În ordonanţa de punere sub control judiciar se arată, de pildă, că în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015 „Eva Emilian a achi­ziţionat, de la diverse persoane fizice, un număr de 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitaţie ARA ART, din Bucureşti“, tablourile au fost estimate la 81.600 de euro.

De asemenea, în perioada ianuarie – februarie 2015, Eva ar fi postat pe site-ul de anunţuri OLX un anunţ de vânzare a 34 de tablouri, presupus a fi fost realizate de pictori cunoscuţi, printre care Lucian Grigorescu, Octav Băncilă sau Sabin Bălaşa. 

Tablouri vândute în Anglia 

Procurorii continuă şi arată că, între 4 februarie şi 22 iunie, Eva ar fi „dus tratative“ pentru a cumpăra diverse tablouri. De asemenea, a apelat la diverşi restauratori şi a încercat sau a valorificat 97 de tablouri, unele dintre ele semnate de Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăs­cu, Cornleiu Baba, Dan Hatmanu etc. Toate aceste tablouri au fost eva­luate la 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline şi 7.500 de lei. Sursele judiciare mai arată că, pe 12 ianuarie, prin intermediul fiicei sale, Mădălina Bianca Eva, studentă, ar fi obţinut un certificat de export de la Direcţia Judeţeană pentru Curltuă şi ar fi trimis la o casă de licitaţie din Marea Britanie trei tablouri semnate de Dimitrie Berea.

„Din analiza probelor administrate în cauză (înregistrări audio-video în mediul ambiental, interceptarea şi înregistrarea unor convorbiri telefonice, decla­raţii martori, documente puse la dispo­ziţie de reprezentantul unei galerii de artă) a rezultat că, în intervalul noiembrie 2014 – iunie 2015, suspectul Eva Emilian a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ“, au precizat procurorii DNA. 

Cine sunt cumpărătorii

Dacă printre principalii furnizori de tablouri se număra medicul Dan Nicolae Tesloianu, sursele judiciare ale „Ziarului de Iaşi“ au precizat că şi pe lista cumpărătorilor lui Eva se află persoane cunoscute. Printre aceştia se numără un om de afaceri din Iaşi şi unul din judeţul Neamţ, persoane cu care, de altfel, Eva nu are voie să discute în perioada controlului judiciar. Alţi cumpărători ar fi Nicolae Hortenziu Aldea – medic, Adrian Rublinschi, dar şi Dorian Mihai Mocanu. 

Sursele judiciare l-au mai indicat pe Ioan Eva, de 33 de ani, nepotul procurorului, ca fiind persoana care l-a ajutat pe acesta din urmă pentru a tranzacţiona tablouri. 

De asemenea, la capitolul „ajutoare“, procurorii îi mai iau în calcul pe Mădălina Eva, dar şi pe fostul prieten al acesteia, Ştefan Ale­xandru C., un tânăr de 25 de ani. În fine, procurorii îl acuză pe Eva că ar fi minţit şi în declaraţia de avere cu privire la bunurile pe care le deţine, magistratul fiind pus sub acuzare şi pentru fals în declaraţii. Procurorul de la Parchetul Tri­bunalului nu a putut fi contactat ieri pentru un punct de vedere. 

––

Stenograme între unchiul procuror şi nepotul său 

5 martie 2015, dialog între Eva Emilian şi Eva Ioan:

Eva Ioan: Da, Emi.

Eva Emilian: Nu înţeleg.

E.I.: N-ai înţeles, nu?

E.E.: Păi ce să înţeleg? Că a cerut 1.500 de euro pe o lucrare de 8 milioane lei? Asta vrei să înţeleg?

E.I.: Da. Ai văzut acuma cum joacă.

E.E.: Nu, ăsta e… spui că oamenii nu vor, îi spui că dai lucrarea înapoi şi nu te mai duci nicăieri.

E.I.: Păi a rămas să mă gândesc şi să-i spun, să dau o variantă. Dacă nu pe aşa, 2.500. Adică 50 de milioane dă pe marină.

E.E.: Nu, în niciun caz.

E.I.: Da, bine. Vorbim.

… Peste un minut:

E.I.: Da, Emi.

E.E.: Nici nu te mai du în seara asta nicăieri!

E.I.: Nu mă duc.

E.E.: Nu-l mai suna.

E.I.: Nu, nu.

E.E.: Du-te, du-i-le pe ale lui şi nu-i mai arăta lucrarea aceea.

E.I.: Da.

E.E.: Dacă te sună, îi spui domle, i-am dat… el voia pe Oszkar Nagy, că-ţi scădea 35 de milioane!

E.I.: Da.

E.E.: În fine…

E.I.: Stai puţin, că nu ai înţeles. Oszkar Nagy să mi-l trag eu, să i-l dau lui degeaba şi să-mi scadă de-acolo mie.

E.E.: Măi omule, ăsta deja sare calul!

… Peste 3 ore:

E.I.: Emil, mă auzi?

E.E.: Da.

E.I.: M-a sunat Tesloianu şi a zis dacă pot să-i las lucrarea aia şi se mai gândeşte la ea.

E.E.: Lasă-l să se gândească.

E.I.: Deci nu i-o las, da? Că eu acuma ies de la spital şi mă duc să-i las alea ale lui.

E.E.: Lasă-i-o, că eu îţi spun că o va lua.

E.I.: Păi îi las sau nu lucrarea?

E.E.: Las-o.

E.I.: Da?

E.E.: Îi spui: domle, o las dar la preţul la care vreţi d-voastră, în niciun caz!

E.I.: Nu. El a zis că-i scad, că dacă face expertiză, nu ştiu, măcar 1.8, ceva de genul ăsta. Că măcar să scad expertiza.

E.E.: Spune-i că facem noi expertiză cu 2 milioane jumate.

E.I.: Mda.

E.E.: Da. Vrea expertiză? Atunci trimite-l la… costă 1 milion jumate, 2 milioane jumate, vorbim cu ăia de la Piatra (?)

E.I.: Nu, că a zis că a vorbit şi a zis că ea ia 200. 

 

CITEȘTE ȘI:

STENOGRAME cu procurorul Emilian Eva şi medicul Tesloianu în cazul tablourilor vândute

Procurorul Emilian Eva de la Parchetul Tribunalului Iași, cel care a instrumentat dosarul ICA- Dan Voiculescu, în care mogulul a fost condamnat la zece ani de închisoare, a fost pus sub control judiciar de DNA. Eva este suspectat că a vândut peste 200 de tablouri, dintre care unele ar fi fost false, luate în principal de la un medic, cunoscut colecţionar de artă, şi de la un samsar care îşi desfăşoară activitatea în Transilvania, spun surse judiciare.

STENOGRAME de "familie" cu procurorul Emilian Eva şi tranzacţionarea de tablouri

Ziarul de Iaşi vă prezintă un alt set de stenograme în dosarul în care procurorul Emilian Eva este suspectat că ar fi vândut peste 200 de tablouri, dintre care unele ar fi fost false. "Pentru a-l proteja pe suspectul EVA EMILIAN, EVA IOAN încerca să-i ascundă identitatea pretinzând, în faţa potenţialilor clienţi, că el este un interpus al unui „domn doctor” care poate înstrăina anumite picturi prin intermediul acestuia din urmă.

EXCLUSIV Lista artiştilor din dosarul „pictat“ de Parchet: Procurorul Eva, la DNA ca acuzat

Unul dintre cei mai cunoscuţi procurori ieşeni, Emilian Eva, este cercetat într-un dosar penal instrumentat de foştii colegi de la DNA fiind acuzat că ar fi vândut sute de tablouri. Anchetatorii au descins ieri la vila din Bucium a actualului magistrat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, dar şi la biroul acestuia de la muncă. Descinderi au avut loc şi la casa lui Lucian Eva, fratele lui Emilian şi director al Spitalului de Neurochirurgie, dar şi la cea a medicului Dan Nicolae Tesloianu, de la Spitalul de Urgenţe. „Ziarul de Iaşi“ a aflat lista autorilor tablourilor despre care se presupune că Emilian Eva ar fi vrut să le vândă. Printre aceştia, Octav Băncilă, Sabin Bălaşa, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu sau Corneliu Baba. Surse din cadrul anchetei susţin că, din toamnă până în prezent, Eva ar fi scos la vânzare în jur de 200 de tablouri, cu o valoare estimativă de 300.000 de euro.

 

Comentarii