Exerciţii comuniste de scriere în limba română

luni, 22 august 2016, 01:50
1 MIN
 Exerciţii comuniste de scriere în limba română

– un memento anti-nostalgie –

În iulie, făcând oareşce ordine prin casa de la Amnaş, am dat peste un caiet de limba română al uneia dintre surorile mele. Caietul dictando („ABCaiet” cu majusculele de-o şchioapă pe coperta I, de pe coperta IV putându-se afla că-i vorba de un caiet Tip IV – 48 file – STAS 2019 58, Lei 1,10din IX.65 de la  I.I.S./Întreprinderea Industrială de Stat/Stăruinţa”) conţinea exerciţiile de scriere în limba română din trimestrele II şi III din 1966. Cum tot vine 23 august, sărbătoarea naţională din vremea comunismului, cred că merită să redau – aşa, ca un memento anti-nostalgie – frazele pe care sora mea (*1957) a trebuit să le scrie întru învăţarea limbii române. Trecând peste filele cu exerciţii de scriere ale literelor, o să redau pe rând doar frazele pe care elevii din vremea aceea au fost puşi să le scrie între 6 şi 12 ori (în funcţie de lungime, deduc). Prima frază din trimestrul II:

Trăiască Republica Socialistă România/ Trăiască Republica Socialistă România/ Trăiască Republica Socialistă România/ Trăiască Republica Socialistă România/ Trăiască Republica Socialistă România/ Trăiască Republica Socialistă România

Repetată, deci, de şase ori.

A urmat o înşiruire de cuvinte „emblematice” ale ideologiei vremii:

Pace Pace Pace/ Victorie Victorie Victorie/ Libertate Libertate Libertate/ Eveniment Eveniment Eveniment/ Sărbătoare Sărbătoare Sărbătoare/ Armată Armată Armată/ Pace Pace Pace Pace Pace/ Victorie Victorie Victorie/ Libertate Libertate Libertate/ Sărbătoare Sărbătoare Sărbătoare/ Armată Armată Armată/ Tabără Tabără Tabără/ Soldat Soldat Soldat/ Foc Foc Foc/ Tabără Tabără Tabără/ Soldat Soldat Soldat/ Foc Foc Foc Foc

A doua frază:

Principala muncă a elevului este învăţătura./ Principala muncă a elevului este învăţătura./ Principala muncă a elevului este învăţătura./ Principala muncă a elevului este învăţătura./ Principala muncă a elevului este învăţătura./ Principala muncă a elevului este învăţătura.

A treia frază:

Pionierul trebuie să fie un exemplu./ Pionierul trebuie să fie un exemplu./ Pionierul trebuie să fie un exemplu./ Pionierul trebuie să fie un exemplu./ Pionierul trebuie să fie un exemplu./ Pionierul trebuie să fie un exemplu.

Trimestrul III debutează cu altă frază atât de dragă conducătorilor comunişti:

Trăiască Partidul Comunist Român/ conducătorul nostru iubit!// Trăiască Partidul Comunist Român/ conducătorul nostru iubit!// Trăiască Partidul Comunist Român/ conducătorul nostru iubit!// Trăiască Partidul Comunist Român/ conducătorul nostru iubit!// Trăiască Partidul Comunist Român/ conducătorul nostru iubit!// Trăiască Partidul comunist Român/ conducătorul nostru iubit!

A doua frază:

Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace./ Luptăm pentru pace.

De 12 ori. „Decât”. Vorba aceea: Luptăm pentru pace… până nu mai rămâne piatră pe piatră!, cum se completa sloganul vremii.

A treia frază:

Trăiască prietenia între popoare!/ Trăiască prietenia între popoare!/ Trăiască prieten

Hai că fraza asta care-n a treia scriere exact aşa se termină („Trăiască prieten”) sună simpatic, nu?

Frazele următoare sunt versuri din texte proletcultiste ale vremii: Am o ţară ca o floare.

Versul (repetat de 12 ori) e dintr-un cântec de folclor nou/ comunist: „Foaie verde de cicoare/ am o ţară că o floare,/ floare roşie de mac/ cum ne-a fost nouă pe plac./ Mărgeluşe bob de rouă/ ţara mea e ţară nouă,/ floricele şi-o lalea/ să trăiască ţara mea”.

Bine-mi place a lucra. (de 12 ori, tot dintr-un cântec de folclor nou);

Bucuroşi muncim noi astăzi/ Cînd cu toţii sîntem liberi. (de 8 ori)

Drag mi-e cîntecul şi jocul. (de 12 ori)

E bine să muncim cu toţii/ Făcînd să fie-n lume pace. (de 8 ori)

Grăbim cu toţii pasul hărniciei. (de 7 ori)

Hora vom întinde laolaltă. (de 10 ori)

Istoria învaţ-o pe de rost. (de 8 ori – vers din „Ţara” de Mihai Beniuc)

Jocul este un mijloc de recreere. (de 8 ori)

Kilogramul este egal cu o mie de grame. (de 8 ori)

Lacul codrilor albastru. (de 8 ori – vers din „Lacul”, M. Eminescu)

Mlădie şi sprinţară e mereu. (de 8 ori)

Ultimul exerciţiu?

Năsăudul este un oraş în care a studiat G. Coşbuc./ Năsăudul este un oraş în care a studiat G. Coşbuc./ Năsăudul este un oraş în care a studiat G. Coşbuc./ Năsăudul este un oraş în care a studiat G. Coşbuc./ Năsăudul este un oraş

Dacă nu mă-nşeală memoria (şi nu mă-nşeală, am verificat), prietenul şi poetul O. Nimigean a făcut liceul chiar la Năsăud – liceul „George Coşbuc”. Aşa că îi dedic acest poem involuntar cu „Năsăudul…”

În ce mă priveşte, eu nu ţin minte să fi avut de scris în clasa a doua, când se introducea în şcolile cu predare în limba germană (ori maghiară etc.) ca materie limba română, fraze similare. Ce-i drept, asta a fost în anul şcolar 1969-1970, pe când, după cum ştim, România comunistă se afla într-o perioadă de relativă relaxare ideologică.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii