De Sănătate

Punem punctul pe știi

Femeia de 63 de ani care şi-a donat rinichiul fiicei se simte bine

joi, 22 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Femeia de 63 de ani care şi-a donat rinichiul fiicei se simte bine

Virginia Hrincescu, femeia în vârstă de 63 de ani care a donat zilele trecute un rinichi fiicei sale în vârstă de 39 de ani, susţine că orice părinte al unui copil care are nevoie de un transplant ar trebui să facă acest lucru, fără nicio frică. Marţi dimineaţa, când a avut loc transplantul în Centrul de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“, spune că nu a avut nicio emoţie, deoarece ştia că astfel îşi ajută singurul copil pe care îl are şi care va putea să ducă o viaţă normală de acum încolo. 

„Orice părinte cu un copil care suferă de o astfel de boală ar trebui să facă asta fără nicio frică, pentru că salvează viaţa propriului copil. Se poate trăi şi cu un singur rinichi, multă lume trăieşte aşa, mulţi se nasc doar cu unul, şi nici nu ştiu despre asta“, a povestit Virginia Hrincescu. Fiica sa este bolnavă de diabet zaharat de tip I insulinodependent de 20 de ani, iar în ultimii ani boala a progresat, conducând la insuficienţă renală şi necesitând iniţierea dializei. „În felul acesta, pentru că a reuşit să primească rinichiul, a scăpat de şedinţele de dializă cronică. Este şi o premieră legată de această intervenţie, deoarece înainte de transplant a fost necesară o plasmafereză (n. red. – tehnică prin transfuzie extracorporală care separă sângele în plasmă şi elementele sale figurate) şi un procedeu de scădere a imunităţii în aşa fel încât intervenţia să decurgă fără probleme“, a declarat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Medicii au mai precizat că starea de sănătate a mamei este foarte bună, ceea ce a şi permis donarea. Nu este un caz singular, de donator cu vârsta de peste 60 de ani, existând şi în trecut donatori de vârste apropiate. Înainte de intervenţie au fost realizate şi mai multe teste de compatibilitate, teste de evaluare a statusului cardiovascular, pulmonar care au arătat că intervenţia este una fără risc. „Nu m-am gândit nicio clipă la riscuri, am zis că trebuie să fie bine. La început, în decembrie, când am aflat că va fi nevoie de transplant, a fost un şoc, însă de atunci am zis că, dacă voi fi compatibilă, îi voi dona un rinichi. Am făcut testele de compatibilitate, şi tot ce mai trebuia pentru dosar, şi în sfârşit a venit şi ziua transplantului. Când am intrat în operaţie, am zis doar «Doamne ajută să fie bine» şi iată că a fost. Am vorbit cu fata mea azi la telefon, însă nu am reuşit încă să ne vedem. Sunt bucuroasă că se simte bine“, a completat femeia. 

 

 

Comentarii