FILIT: Elevii aleg cea mai îndrăgită carte din 2013. Liceenii nu vor face cursuri vineri

luni, 29 septembrie 2014, 22:27
2 MIN
 FILIT: Elevii aleg cea mai îndrăgită carte din 2013. Liceenii nu vor face cursuri vineri

Tinerii de liceu vor avea ocazia să schimbe păreri cu cei pe care până acum îi ştiau doar de pe coperţile cărţilor. Această activitate culturală va avea loc în 10 colegii şi licee din Iaşi şi se încadrează în seria de evenimente ale celei de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), ce va avea loc la Iaşi în perioada 1-5 octombrie.

 Acest eveniment creează oarecum o continuitate în mediul preuniversitar, deoarece până acum au mai avut loc alte două astfel de activităţi prin care scriitorii ieşeni s-au întâlnit cu elevii, iar aceştia au decernat premii pentru cea mai îndrăgită carte apărute cu un an în urmă. „Considerăm că implicarea elevilor ieşeni în amplele manifestări oferite de FILIT are drept obiectiv deschiderea receptivităţii acestora faţă de cultură, formarea gustului estetic şi a posibilităţilor de a formula judecăţi de valoare. De aceea, în acest context generos şi provocator pentru cultură şi spirit, ziua de vineri, 3 octombrie, va fi, pentru elevii din clasele liceale, o zi liberă, destinată cărţilor, în ambianţa culturală a Copoului. FILIT înseamnă carte, lectură, cultură, iar generaţia tânără trebuie să crească în spiritul acestor valori.“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al IŞJ.

Şcolile în care se vor întâlni scriitorii cu elevii sunt Colegiul „Mihai Eminescu“, Liceul „Vasile Alecsandri“, Colegiul „Costache Negruzzi“, Liceul de Informatică, Colegiul Naţional, Colegiul „Emil Racoviţă“, Colegiul „Garabet Ibrăileanu“, Liceul „Miron Costin“ şi Liceul „Dimitrie Cantemir“. Elevii vor putea pune întrebări şi vor putea purta discuţii dincolo de graniţa cărţilor cu Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Simona Sora, Magda Cârneci, Ion Vianu etc.
Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013 va fi decernat în cadrul festivităţii de închidere a festivalului. Cinci romane vor fi ierarhizate de un juriu alcătuit din 24 de elevi pasionaţi de lectură din clasele XI-XII, din opt unităţi de învăţământ. Jurizarea va fi realizată pe baza unei grile de judecare valorică a textului, concepută sub discreta coordonare a profesorilor de română din şcolile implicate. Premiul va fi decernat romanului câştigător în urma votului elevilor.

 

Comentarii