Filmele toamnei. O recolta interesanta

marți, 10 septembrie 2013, 01:50
9 MIN
 Filmele toamnei. O recolta interesanta

Noul sezon vine cu multe filme, dintre care citeva productii straine asteptate: The Grandmaster (de Wong Kar-wai), Machete Kills (de Robert Rodriguez), Captain Philips (de Paul Greengrass), La vie d’Adèle-Chapitre 1 & 2 (de Abdellatif Kechiche), The Wolf of Wall Street (de Martin Scorsese), The Hunger Games: Catching Fire (de Francis Lawrence), Only God Forgives (de Nicolas Winding Refn), precum si citeva filme romanesti despre care s-a tot vorbit: Cind se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism (de Corneliu Porumboiu), Roxanne (de Valentin Hotea), Love Building (de Iulia Rugina). Le luam bucata cu bucata, chiar daca nu vom putea acoperi cele peste 30 de titluri.

Cinci premiere in prima saptamina

Prima saptamina a debutat in forta vineri, 6 septembrie, cu nu mai putin de cinci premiere, din care amintim citeva. Blue Jasmine, care a avut o prima lansare in SUA in 26 iulie, pentru ca in 23 august sa intre in forta, e socotit de unii critici de peste Ocean drept unul dintre cele mai bune filme ale lui Woody Allen de citiva ani incoace (cred ca multi vrem sa uitam, unii am si reusit, Din dragoste pentru Roma/From Rome, with Love). Dupa ce a vagabondat in ultimii ani prin Europa, Woody Allen revine in Statele Unite, dar nu pentru New York, ci pentru San Francisco, unde urmareste destinul unei femei, Jasmine (Cate Blanchett), care devine vaduva dupa ce sotul ei, un mare industrias, se sinucide, si se vede nevoita sa ia viata de la zero – lucru destul de greu cind esti asa rasfatata. Blanchett aminteste in interviuri de cazul Madoff, in vreme ce presa ii lauda prestatia (o sa se lase cu o nominalizare la Oscar). Daca vi se pare ca Blanchett aduce cu Bette Davis, mai ales cind tine o sticla in mina si spune rautati, nu sinteti singurii.
Eu si tu/Ioe te de Bernardo Bertolucci adapteaza romanul cu acelasi titlu al lui Niccolò Ammaniti si e un film de mai mica respiratie in care un baiat de 14 ani, care minte ca pleaca in excursie cu prietenii, se refugiaza in pivnita casei unde da peste sora vitrega, cu citiva ani mai mare si dependenta de heroina. Ei vor petrece acolo citeva zile. Filmul a avut premiera anul trecut la Cannes, unde a fost prezentat in afara competitiei, fiind laudat pentru aspectele sale tehnice – scenografie, imagine. Tinerii din rolurile principale, Jacopo Olmi Antinori (despre care toata lumea spune ca seamana cu Malcom McDowell) si Tea Falco, nu sint cunoscuti, dar Veronica Lazar, care a jucat pentru Bertolucci inclusiv in cel mai cunoscut film al acestuia, Ultimul tango la Paris, interpreteaza rolul bunicii.
Ploaie de vacanta/Tanta agua, de Ana Guevara si Leticia Jorge, e un film uruguayan de debut despre o fetita care trebuie sa isi petreaca vacanta impreuna cu tatal sau divortat si pe care ploaia eprevazuta, care tine piscina inchisa, o ajuta sa mai creasca un pic.
Lansat in America in 9 august, Avioane/Planes (a intrat tot in 6 septembrie) e realizat dupa ideea lui John Lasseter, cel care a regizat Cars si Cars 2. Dar filmul nu e produs de Pixar, ci de Walt Disney Animation Studios (Lasseter e „chief creating executive“ la amindoua) si a fost gindit initial sa intre direct pe video. Desi cronicile nu sint bune in SUA, ideea de a-l baga mai intii in sali nu a fost chiar atit de proasta: filmul a facut vreo 22 de milioane de dolari in primul weekend. Copiii nu citesc cronici. Ei se bucura sa vada ca un avion agricol reuseste sa faca o cariera acrobatica. N-o fi povestea rupta din cer, dar trailerul nu doar ca are importanta, dar te si atrage in sala. Voci: Dane Cook, Stacey Keach, Teri Hatcher, Cedric the Entertainer.
In 13 septembrie intra pe ecrane Riddick, cu personajul care ii da titlul interpretat de Vin Diesel. Filmul e un SF de actiune cu un trailer ingrozitor, asa ca trecem direct la The Grandmaster/ Yi dai zong shi, de Wong Kar-wai, care a deschis in 2013 Festivalul de la Berlin, impacind eficace (s-a spus) filosofia kung fu cu secventele de actiune, fresca sociala si love story-ul. E cam mult? Si filmul e lung (130 de minute). Rolul lui Ip Man, mentorul lui Bruce Lee, e jucat de Tony Leung Chiu-wai (mai carunt la timple, dar la fel de dragut ca in In the Mood for Love), iar Zhang Zhi e adversara lui, Gong Er. Numai in China, unde a fost lansat in ianuarie, filmul a facut deja 50 de milioane de dolari.

Iulia Rugina debuteaza in lungmetraj

In aceeasi saptamina intra si Love Building, debutul in lungmetraj al Iuliei Rugina, unde Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta conduc o tabara de dres relatii in impas. Majoritatea interpretilor sint neprofesionisti, adica fosti elevi ai scolii Actoriedefilm.ro, condusa de mai sus-pomenitii. Love Building ar fi trebuit sa fie un film de absolvire, dar oamenii s-au ambitionat, au cautat sponsori etc. si au scos un lungmetraj turnat in viteza si cu foarte putini bani.
In 20 septembrie intra si Cind se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism, de Corneliu Porumboiu, un film despre care se va scrie pe toata gama si care merita toata atentia. Bogdan Dumitrache si Diana Avramut au rolurile principale.
Tot atunci veti avea de ales intre Ethan Hawke si Selena Gomez in filmul de actiune Getaway si Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford in thrillerul Paranoia. A  existat The Getaway in 1994, cu Alec Baldwin si Kim Basinger, dar cui ii mai pasa?, dupa cum nici povestea din Paranoia nu suna din cale afara de original. Ethan Hawke e un fost pilot de curse care se aliaza cu o hackerita (Gomez) ca sa isi salveze sotia rapita, in vreme ce Hemsworth e un geniu tehnic prins intre interesele a doi rechini. Mai de incredere e About Time/Era si timpul!…, comedie britanica SF unde Rachel McAdams face pereche cu Domhnall Gleeson (fiul lui Brendan Gleeson). CV-ul lui Richard Curtis (Patru nunti si o inmormintare, Love Actually, Jurnalul lui Bridget Jones, Notting Hill) e o asigurare ca povestea barbatului care calatoreste in timp e un artificiu dramaturgic de care profitam in primul rind noi.

Gravity, turnat in digital si transferat apoi pe 3D

Fratele lui Liam Hemsworth, Chris, ajunge pe ecranele noastre in 27 septembrie odata cu Rush, filmul regizat de Ron Howard si scris de Peter Morgan (Regina, Frost/ Nixon) despre confruntarea dintre Nicki Lauda (Daniel Brühl) si James Hunt (Chris Hemsworth) in raliul din Fuji, 1976. Din distributie face parte si actrita germana de origine romana Alexandra Maria Lara. Filmul intra in salile americane in 20 septembrie. Sa speram ca replicile nu sint la fel de plate precum cele pe care le-am auzit in trailer, dar imaginea lui Anthony Dod Mantle poate sa depaseasca acest neajuns.
In schimb, daca ati vazut trailerul la Joc riscant/Runner Runner la cinema (regia Brad Furmann, cu: Ben Affleck, Justin Timberlake si Gemma Arterton) poate vi s-a parut ca ati vizionat deja filmul. Si noua! Dupa ce a fost prezentat la Festivalul de la Venetia, Gravity, cu George Clooney si Sandra Bullock, vine si in Romania. Regizat de Alfonso Cuarón, scris de acesta impreuna cu fiul sau, Gravity e un SF despre doi astronauti care ramin suspendati in spatiu in vreme ce nava lor e avariata. Din trailer nu poti spune daca se termina bine sau rau si nici nu poti presupune ce ar putea face cele doua personaje ca sa se salveze. Filmul a fost turnat in digital si transferat ulterior pe 3D, iar imaginea lui Emmanuel Lubetzki (care a lucrat la mai toate filmele lui Cuarón, precum si cu Terrence Malick sau Tim Burton) pare ce trebuie.

Din 11 octombrie, multe filme la concurenta

Saptamana cinematografica ce incepe cu 11 octombrie se anunta complicata, cu mai multe filme la concurenta. Roxanne, lungmetrajul de debut al lui Valentin Hotea, a carui premiera a avut loc la Festivalul de la Locarno (s-a scris bine despre el acolo), pune in discutie ranile nevindecate ale trecutului prin intermediul unui barbat (Serban Pavlu) care afla din dosarul de la Securitate ca are un copil cu o fosta iubita din liceu. Din distributie mai fac parte: Diana Dumbrava, Adrian Vancica, Mihai Calin si Valeria Seciu. Tot in 11 octombrie intra si Diana, biopicul ceremonios al lui Oliver Hirschbiegel, in care Naomi Watts o intruchipeaza pe Lady Di. Din cu totul alta paradigma face parte Machete Kills, de Robert Rodriguez, un nou film construit in jurul fostului agent Machete (Danny Trejo), care e de asta data cooptat de presedintele american (Charlie Sheen, autoironic) pentru a-l anihila pe un periculos traficant de droguri si revolutionar (Mel Gibson), caruia nimeni nu-i vine de hac. Asteptati-va la actiune si umor, plus la Sofia Vergara tragind din sini (!) si la Machete articulind cu un aer usor retard: „Machete don’t tweet!“. Pina la premiera, gasiti pe site-ul http://machetedont.com/ o lista intreaga cu ce nu face Machete (alcatuita de fani). Printre altele: „Machete don’t snyc with Google Calender“, „Machete don’t instagram“ sau „Machete don’t need this stupid website“.
Conspiratia/Closed Circuit(premiera, tot 11 octombrie) e un thriller britanic (regia John Crowley) despre doi avocati (Eric Bana si Rebecca Hall) care trebuie sa apere in instanta un barbat acuzat de terorism.
O saptamina mai tirziu, Carrie invie si se razbuna iar. Eroina lui Stephen King, devenita celebra pe ecrane gratie lui Brian De Palma, e interpretata acum de Chloe Grace Moretz (Julianne Moore e mama), iar filmul intitulat tot Carrie si regizat de Kimberly Peirce pare, cel putin din trailer, sa semene cu tonele de filme horror facute din 1976 incoace. Daca ne inselam, dam o bere… Tot in 18 octombrie, Hugh Jackman se razbuna pe Paul Dano, care crede ca i-a rapit fiica, rapindu-l la rindul lui, dupa care incepe sa se intrebe daca a rapit pe cine trebuia. Jake Gyllenhaal este politistul care se ocupa de caz.
Keanu Reeves debuteaza ca regizor cu Ucigas cu suflet pur/Man of Tai Chi, in care si joaca, inspirat partial din viata prietenului sau, cascadorul Tiger Chen. Filmul a fost apreciat de John Woo, care l-a vazut la Beijing. Tiger Chen e interpretat de Tiger Chen Linhu. Poate ca mult mai bine va merge in sali Atita timp cit voi trai/Jab tak hai jaan/As Long as I Live, care reinnoada traditia filmelor indiene din salile romanesti. Filmul regizat de Yash Chopra a fost un hit mondial si ii are in rolurile principale pe vedetele Shahrukh Khan („Regele filmelor de dragoste“), Katrina Kaif si Anushka Sharma.

La vie d’Adèle – Chapitre 1 & 2 va fi lansat la Bucuresti in prezenta regizorului

Prognoza meteo pentru 25 octombrie: Sta sa ploua cu chiftele 2/Cloudy with a Chance of Meatballs 2. Harrison Ford revine in 1 noiembrie in SF-ul Jocul lui Ender/Ender’s Game, unde Pamintul e atacat de niste extraterestri numiti Gindaci, dar e pus in umbra de Tom Hanks, care in Captain Phillips e capitanul primei nave americane deturnate de pirati in ultimele doua secole. Filmul lui Paul Greengrass se inspira, deci, din evenimente reale petrecute in 2009, cind nava Maersk Alabama a fost sechestrata de piratii somalezi. Si Harrison Ford, si Tom Hanks sint pusi la colt de La vie d’Adèle – Chapitre 1 & 2, in regia lui Abdellatif Kechiche, Palme d’Or 2013 si unul dintre cele mai asteptate filme pentru ca nareaza love story-ul pasional si trist dintre doua tinere din zilele noastre. Se pare ca filmul va fi lansat la Bucuresti in prezenta autorului. La data scrierii acestui text si Domnisoara Christina, de Alexandru Maftei, era programat sa intre in 1 noiembrie, ceea ce ar fi sinucigas. Thor se intoarce in 8 noiembrie. Thor: Intunericul/Thor: The Dark World, nu mai e regizat de Kenneth Branagh, ci de Alan Taylor. Chris Hemsworth, Nathalie Portman, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgård si Anthony Hopkins isi reiau partiturile si ii au ca invitati pe Rene Russo (care a cazut la montaj in prima parte) si Christopher Eccleston.

Ridley Scott si Martin Scorsese, din nou pe ecrane

Mai interesant se anunta noul Ridley Scott, The Counselor, un thriller cu distributie eclatanta: Michael Fassbender, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Javier Bardem si Brad Pitt, realizat dupa scenariul lui Cormac McCarthy. Tot in 15 noiembrie intra si The Wolf of Wall Street, al tispelea film pe care Martin Scorsese il face cu Leonardo DiCaprio. Filmul e o adaptare a cartii omonime a lui Jordan Belfort si pare sa fie, analizind trailerul, o satira la adresa Wall Street-ului de azi. Jocurile foamei: Sfidarea/The Hunger Games: Catching Fire intra in 22 noiembrie, cu o saptamina inainte de Only God Forgives, controversatul film al lui Nicolas Winding Refn, cu Ryan Gossling in rolul principal. De fapt, „controversat“ suna prea laudativ, dar cu mai multe amanunte vom reveni la momentul potrivit. (IULIA BLAGA)

Comentarii