De Business

Punem punctul pe știi

Financial Times: FMI nu vrea un al treilea acord cu Grecia

joi, 30 iulie 2015, 22:14
2 MIN
 Financial Times: FMI nu vrea un al treilea acord cu Grecia

FMI nu vrea un al treilea acord cu Grecia, din cauza datoriei acumulate de Atena, și ia în calcul încheierea unui nou tratat abia în 2016, informează Financial Times. Pe de altă parte, mai mulți oficiali germani susțin că nu vor putea obține aprobarea Bundestag-ului pentru acordul cu Grecia, fără participarea FMI.

Îndatorarea ridicată şi istoricul negativ în privinţa implementării reformelor descalifică Grecia de la un al treilea pachet de ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit unui raport prezentat board-ului FMI de către experţii instituţiei internaţionale, informează Mediafax.

Recomandarea experţílor FMI, înaintată boardului, miercuri, ridică noi semne de întrebare dacă instituţia internaţională se va alătura eforturilor Uniunii Europene de a salva Grecia de la colaps, scrie Financial Times.
Având în vedere concluzia raportului, specialiştii FMI vor participa la negocierile desfăşurate, în prezent, la Atena pentru un nou program financiar destinat Greciei, însă instituţia nu va lua timp de mai multe luni, sau chiar până anul următor, o decizie dacă va participa sau nu cu fonduri proprii.

Întârzierea din partea FMI ar putea avea consecinţe semnificative, mai ales în Germania, unde oficialii au afirmat în mod repetat că ar fi imposibil de obţinut acordul Legislativului de la Berlin pentru un pachet de 86 miliarde de euro destinat Greciei dacă la acesta nu participă şi FMI.

Reamintim că liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia și-a asigurat promisiunea restructurării datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unui pachet în valoare de 86 de miliarde de euro, care va permite țării să rămână în spațiul monedei unice.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrala Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii