Fotbal şi literatură

vineri, 17 iunie 2016, 01:50
1 MIN
 Fotbal şi literatură

Ştiţi care este cel mai frumos gol din lume, în viziunea romancierului Daniel Picouly? Ei bine, cel mai frumos gol n-a existat deoarece marele portar englez Gordon Banks a apărat în chip miraculos lovitura de cap, ce părea imparabilă, trimisă de regele Pele.   

Aşa cum era de aşteptat, editurile franceze au profitat de Euro 2016 şi propun o serie de titluri noi, alături de reeditari interesante, având drept subiect – desigur – fotbalul. Iată, mai întâi, o substanţială şi erudită Istorie a fotbalului de Paul Dietschy (ed. Perrin, retipărită în format de buzunar). Romancierul italian Gigi Riva (nicio legătură cu faimosul fotbalist, golgheter all time al Squadrei Azzurra) semnează o povestire pasionantă, Ultimul penalty (Seuil), pornind de la ultima participare a Iugoslaviei, înainte de destrămare, la un campionat mondial. Eugène Saccomano încearcă să dezlege Misterul Sindelar, celebrul fotbalist austriac care l-a sfidat pe Hitler şi care a murit, alături de iubita sa, evreică, în condiţii suspecte (Les Editions de Paris – Max Chaleil). În anii ‘3O echipa Austriei (acea neegalată Wunderteam) era o forţă în fotbalul european, învinsese Germania cu şase la zero. După anexarea Austriei, lui Matthias  Sindelar, cel supranumit "Mozart al fotbalului", i s-a cerut să îmbrace tricoul Germaniei, dar jucatorul a refuzat. A fost găsit mort, alături de iubită, pe 23 ianuarie 1939. Sinucidere? Asasinat? În orice caz, amintirea lui este şi astăzi vie în Austria.

Pe cât de amuzantă pe atât de instructivă este cartea scoasă de editura  Gallimard sub titlul Literatura marchează goluri, o "antologie fotbalistică" realizată de Stéphane Chomienne, cu o prefaţă de Hubert Artus. Întâlnim aici nume mari: Albert Camus, fireşte, cel care spunea că singurele locuri unde îşi regăsea inocenţa erau sala de teatru şi stadionul. Renumitul sociolog şi filosof Raymond Aron vedea în fotbal o combinaţie între luptă şi hazard, amestec ce simbolizează însăşi condiţia umană. Pentru André Maurois, un meci frumos este un spectacol al inteligenţei în mişcare: fotbalistul valoros este cel care ştie să anticipeze şi care reuşeşte să aibă, în fiecare moment, o imagine de ansamblu a jocului (interesant este că textul lui Maurois – romancier, eseist, academician – este un fragment din discursul pe care l-a rostit în 1949 la… sediul Federaţiei de specialitate, cu ocazia jubileului fotbalului francez). Neaşteptate sunt mărturisirile lui Vladimir Nabokov: în copilărie şi tinereţe îi plăcea să fie portar. Ultimul apărător este, scria el (pasajul respectiv este absolut superb), asemenea unui "vultur singuratic", obiect – precum toreadorul – al adulaţiei fremătătoare a spectatorilor (asta, se înţelege, în cazul mingilor salvate prin salturi acrobatice). Salman Rushdie e un înfocat suporter al echipei londoneze Tottenham Hotspur şi l-a dus la meciurile formaţiei favorite pe prietenul său Mario Vargas Llosa (iată că "les grands esprits se rencontrent" şi pe stadion…). O bijuterie de umor este un text din 1984 al polonezului Slawomir Mrozek, ce preconizează o serie de măsuri care să adapteze fotbalul la exigenţele morale ale socialismului victorios, cum ar fi prevederea ca rezultatele tuturor meciurilor din campionat să fie stabilite în prealabil de Comitetul de Stat al Planificării (cu avizul, se înţelege, conducerii superioare de partid şi de stat). Pier Paolo Pasolini vede mai ales dimensiunea poetică a fotbalului, ilustrată la superlativ de jocul brazilienilor. Resurse lirice confirmate de nişte vibrante versuri închinate magicianului Garrincha, "îngerul cu picioarele strâmbe…".

Şi alte legende ale fotbalului sunt evocate în carte: Pele, Puskas, Cruyff, Stanley Matthews (englezul care a jucat în echipe profesioniste până la vârsta de 50 de ani, iar la 41 de ani era laureat al Balonului de aur!), Iasin, Zamora, Van Basten, Platini, Zidane… Ştiţi care este cel mai frumos gol din lume, în viziunea romancierului Daniel Picouly? Ei bine, cel mai frumos gol n-a existat deoarece marele portar englez Gordon Banks a apărat în chip miraculos lovitura de cap, ce părea imparabilă, trimisă de regele Pele. Mai mulţi autori celebrează ziarul L’Equipe, un ziar de o calitate excepţională, la nivelul atât al informaţiei, cât şi al comentariului. Sunt multe texte şi fragmente remarcabile în această antologie care poate stârni interesul nu numai al amatorilor de fotbal. Căci aşa cum spunea, cu mult umor, antrenorul scoţian Bill Shankly: "Unele persoane consideră că fotbalul este o chestiune de viaţă şi de moarte. Nu-mi place acest mod de a gândi. Fotbalul e o treabă mult mai serioasă". 

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, critic literar şi scriitor

Comentarii