Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FOTO: IMPRESIONANT! Câteva studente gătesc săptămânal pentru oamenii străzii

GALERIE
studente dau (1)studente dau (2)studente dau (3)studente mancare oameni fara adapost dau (1)studente mancare oameni fara adapost dau (2)studente mancare oameni fara adapost dau (3)studente mancare oameni fara adapost dau (4)studente mancare oameni fara adapost dau (5)
  • studente dau (1)
  • studente dau (2)
  • studente dau (3)
  • studente mancare oameni fara adapost dau (1)
  • studente mancare oameni fara adapost dau (2)
  • studente mancare oameni fara adapost dau (3)
  • studente mancare oameni fara adapost dau (4)
  • studente mancare oameni fara adapost dau (5)
- +

„Fetele DAU“, de la „Dăruieşti, Ajuţi, Uneşti“, strâng donaţii de alimente brute pe Facebook, apoi le gătesc în bucătăria colegiului şi împart masa caldă în fiecare joi. Cum puteţi dona alimente?

Cei mai bătuţi de soartă dintre ieşeni, oameni fără adăpost şi fără o familie pe care să se bazeze, primesc de aproape o lună o masă caldă gătită de câteva studente inimoase. Protagonistele îşi spun „Fetele DAU“, de la numele proiectului pe care l-au lansat din luna no­iembrie.

„Dăruieşti, Ajuţi, Uneşti“, prescurtat DAU, este o iniţiativă a comunităţii de fete a Colegiului teologic ortodox „Sfântul Nicolae,“ prin care în jur de 30-40 de oameni necăjiţi primesc o dată pe săptămână o masă caldă, gătită din alimente donate de ieşeni. DAU are loc în fiecare joi, zi închinată Sfântului Nicolae.

Reteţa de pe Facebook

Ana, Ionela, Larisa, Maria, Cos­mina, Oana, Maria, Georgiana, Iulia şi Corina gătesc pentru oamenii străzii în fiecare miercuri, în bu­cătăria Colegiului „Sfântul Nicolae“ din Iaşi, situat între Mitropolie şi Teatrul Naţional. De la ora 20.30, fetele pregătesc meniul pe care vor să-l dăruiască a doua zi celor care nu-şi permit o masă caldă.

Joi, în ziua din săptămână închinată Sfân­tului Nicolae, de la ora 14, în parcul din faţa Teatrului Naţional, studentele oferă în dar pachete cu mâncare caldă ieşenilor nevoiaşi.

Miercurea trecută, „Fetele DAU“ au gătit o ciorbă de sfeclă roşie şi o tocăniţă de cartofi. A doua zi, tinerele au îm­părţit nevoiaşilor în jur de 60 de porţii de mâncare, o parte oamenilor străzii şi o parte familiilor necăjite din Uricani.

„Lucrăm ca o echipă. La început de săptămână, ne gândim şi stabilim meniul. Apoi, în funcţie de reţetă, anunţăm pe pagina de Facebook a proiectului necesarul de produse. La intrarea în colegiu avem coşul DAU, locul în care oamenii care vor să doneze pot lăsa produsele cu care ne pot ajuta. Este foarte plăcut când intrăm şi îl vedem plin. Primim de toate: sticle cu borş, cartofi, ceapă, orez, fasole, bulion, produse pe care le depozităm în cămară şi pe care le folosim apoi pentru masa celor cărora ne adresăm“, a relatat Ana-Maria Ţoc, coordonatoarea proiectului

Meniul este pregătit cu atenţie de cele 20 de voluntare care participă prin rotaţie, în funcţie de orarul de la facultate şi de cel de la serviciu, la pregătirea hranei pentru oamenii fără adăpost.

La început, prin DAU fetele îşi propuseseră să împartă femeilor şi bărbaţilor care trăiesc în stradă doar o ciorbă caldă. Reacţia deosebită a ieşenilor, care au răs­puns imediat iniţiativei şi s-au arătat încântaţi să doneze alimente sau bani, le-a determinat pe vo­luntare să gătească un meniu complet. O ciorbă, felul doi şi desert. Pe lângă toate acestea, fetele au şi o vorbă bună, de alinare, pentru oamenii cărora le dăruiesc pachete.

„Îi încurajăm pe oameni să dăruiască“

„Acum o săptămână am întâlnit un domn, un om al străzii care lo­cuieşte în scara unui bloc, dar care are grijă să-i aprovizioneze cu apă pe bătrânii care nu se pot deplasa. Când ne-am întâlnit, avea un că­rucior plin cu multe bidoane pentru apă şi ne-a povestit că vine aici, la fântânile de pe stradă, să ia apă şi să ducă bătrânilor care nu se pot deplasa. E felul lui de a-i ajuta“, a povestit o voluntară.

Printre oame­nii pe care „Fetele DAU“ îi fac fericiţi sunt, pe lângă oamenii străzii, familii necăjite care au o locuinţă, dar care nu-şi pot oferi luxul unui meniu cald, şi copii cu un singur părinte.

„Proiectul se numeşte DAU - Dăruieşti, Ajuţi, Uneşti, pentru că îi încurajăm pe oameni să dăruiască, să doneze, şi astfel să-i ajute pe semenii lor. Unim, aşadar, pe cei care au posibilitatea şi vor să ajute pe cei care nu au posibilităţi şi au nevoie de ajutor“, a mai precizat Ana-Maria.

„Fetele DAU“ îşi propun să gătească pentru oamenii necăjiţi în fiecare săptă­mână, indiferent de anotimp. Ieşenii care vor să dăruiască alimente sau bani pentru meniul celor de pe stradă pot lua legătura cu studentele voluntare la numărul de telefon 0755/086.394, sau pe pagina de Facebook a proiectului, cu numele „DAU“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri