FOTO: IMPRESIONANT! Câteva studente gătesc săptămânal pentru oamenii străzii

luni, 19 decembrie 2016, 02:58
4 MIN

„Fetele DAU“, de la „Dăruieşti, Ajuţi, Uneşti“, strâng donaţii de alimente brute pe Facebook, apoi le gătesc în bucătăria colegiului şi împart masa caldă în fiecare joi. Cum puteţi dona alimente?

Cei mai bătuţi de soartă dintre ieşeni, oameni fără adăpost şi fără o familie pe care să se bazeze, primesc de aproape o lună o masă caldă gătită de câteva studente inimoase. Protagonistele îşi spun „Fetele DAU“, de la numele proiectului pe care l-au lansat din luna no­iembrie.

„Dăruieşti, Ajuţi, Uneşti“, prescurtat DAU, este o iniţiativă a comunităţii de fete a Colegiului teologic ortodox „Sfântul Nicolae,“ prin care în jur de 30-40 de oameni necăjiţi primesc o dată pe săptămână o masă caldă, gătită din alimente donate de ieşeni. DAU are loc în fiecare joi, zi închinată Sfântului Nicolae.

Reteţa de pe Facebook

Ana, Ionela, Larisa, Maria, Cos­mina, Oana, Maria, Georgiana, Iulia şi Corina gătesc pentru oamenii străzii în fiecare miercuri, în bu­cătăria Colegiului „Sfântul Nicolae“ din Iaşi, situat între Mitropolie şi Teatrul Naţional. De la ora 20.30, fetele pregătesc meniul pe care vor să-l dăruiască a doua zi celor care nu-şi permit o masă caldă.

Joi, în ziua din săptămână închinată Sfân­tului Nicolae, de la ora 14, în parcul din faţa Teatrului Naţional, studentele oferă în dar pachete cu mâncare caldă ieşenilor nevoiaşi.

Miercurea trecută, „Fetele DAU“ au gătit o ciorbă de sfeclă roşie şi o tocăniţă de cartofi. A doua zi, tinerele au îm­părţit nevoiaşilor în jur de 60 de porţii de mâncare, o parte oamenilor străzii şi o parte familiilor necăjite din Uricani.

„Lucrăm ca o echipă. La început de săptămână, ne gândim şi stabilim meniul. Apoi, în funcţie de reţetă, anunţăm pe pagina de Facebook a proiectului necesarul de produse. La intrarea în colegiu avem coşul DAU, locul în care oamenii care vor să doneze pot lăsa produsele cu care ne pot ajuta. Este foarte plăcut când intrăm şi îl vedem plin. Primim de toate: sticle cu borş, cartofi, ceapă, orez, fasole, bulion, produse pe care le depozităm în cămară şi pe care le folosim apoi pentru masa celor cărora ne adresăm“, a relatat Ana-Maria Ţoc, coordonatoarea proiectului

Meniul este pregătit cu atenţie de cele 20 de voluntare care participă prin rotaţie, în funcţie de orarul de la facultate şi de cel de la serviciu, la pregătirea hranei pentru oamenii fără adăpost.

La început, prin DAU fetele îşi propuseseră să împartă femeilor şi bărbaţilor care trăiesc în stradă doar o ciorbă caldă. Reacţia deosebită a ieşenilor, care au răs­puns imediat iniţiativei şi s-au arătat încântaţi să doneze alimente sau bani, le-a determinat pe vo­luntare să gătească un meniu complet. O ciorbă, felul doi şi desert. Pe lângă toate acestea, fetele au şi o vorbă bună, de alinare, pentru oamenii cărora le dăruiesc pachete.

„Îi încurajăm pe oameni să dăruiască“

„Acum o săptămână am întâlnit un domn, un om al străzii care lo­cuieşte în scara unui bloc, dar care are grijă să-i aprovizioneze cu apă pe bătrânii care nu se pot deplasa. Când ne-am întâlnit, avea un că­rucior plin cu multe bidoane pentru apă şi ne-a povestit că vine aici, la fântânile de pe stradă, să ia apă şi să ducă bătrânilor care nu se pot deplasa. E felul lui de a-i ajuta“, a povestit o voluntară.

Printre oame­nii pe care „Fetele DAU“ îi fac fericiţi sunt, pe lângă oamenii străzii, familii necăjite care au o locuinţă, dar care nu-şi pot oferi luxul unui meniu cald, şi copii cu un singur părinte.

„Proiectul se numeşte DAU – Dăruieşti, Ajuţi, Uneşti, pentru că îi încurajăm pe oameni să dăruiască, să doneze, şi astfel să-i ajute pe semenii lor. Unim, aşadar, pe cei care au posibilitatea şi vor să ajute pe cei care nu au posibilităţi şi au nevoie de ajutor“, a mai precizat Ana-Maria.

„Fetele DAU“ îşi propun să gătească pentru oamenii necăjiţi în fiecare săptă­mână, indiferent de anotimp. Ieşenii care vor să dăruiască alimente sau bani pentru meniul celor de pe stradă pot lua legătura cu studentele voluntare la numărul de telefon 0755/086.394, sau pe pagina de Facebook a proiectului, cu numele „DAU“.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii