Gestionarea victoriei

vineri, 10 iunie 2016, 01:50
4 MIN
 Gestionarea victoriei

Miza este intrarea în Parlament, un obiectiv extrem de ambiţios, dar nu imposibil. Fiindcă în toamnă şi diaspora contează.

Viitoarea Uniune Salvaţi România (USR) este o „himeră” (Tăriceanu), un „nimic” (Quintus), o „emanaţie a Colectivului” (Băsescu) sau o „Albă ca Zăpada”, în termenii lui Sebastian Lăzăroiu? Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB) şi Partidul „Pentru Iaşi” au reuşit să fie cel puţin curiozităţi ameninţătoare pentru tot ce înseamnă partide clasice şi politicieni botezaţi în mocirla dâmboviţeană. Este deja trendy să spui că l-ai votat pe Nicuşor Dan în Bucureşti, iar la Iaşi pe Andrei Postolache. Cei aflaţi în căutarea unei alternative, plăcut surprinşi, îi cer USR-ului clarificări ideologice, ca să ştie pe cine admiră. Ca şi cum, dacă arăţi certificatul de naştere şi eşti de familie bună, eventual afiliat la una europeană, garantat nu vei fi un dobitoc sau infractor.

O primă victimă a succesului USB este PNL. Prin reuşita de la Bucureşti, USB a provocat decapitări, demisii, reglări de conturi, poate un congres extraordinar. Dar liberalii nu ar trebui să se repeadă la beregata lui Nicuşor Dan ori la noua senzaţie, Clotilde Armand, şi să continue cu acuzaţiile temebele că fac pe ascuns jocul PSD. Singura lor posibilitate să nu rămână în opoziţie patru ani este să nu blocheze USR şi să lase deschisă calea unei alianţe cu noi jucători, fiindcă oricum pleacă cu a doua şansă în alegeri. Fireşte, dacă scapă de tot ce este în raza de acţiune a DNA, dacă se leapădă de figurile USL-ismului şi alte sinecuri.

A doua victimă poate fi PSD prin apariţia unui posibil jucător şi a unor noi alianţe care să-l lase pe dinafară. PSD ar prefera să se confrunte în toamnă cu adversari cunoscuţi, tradiţionali, pe care să-i neutralizeze prin manevrele clasice. Revolta şi mişcarea din spatele USR este imprevizibilă, mişcă mase de oameni apăruţi de nicăieri, de pe banda internetului, altfel juraţi să rămână pe veci dezgustaţi de politică, totuşi capabili de o „nebunie” din când în când. Este ceea ce pune în dificultate orice strategie. Simţind această suflare sâcâitoare, un val ce înglobează multă revoltă, PSD plusează populist şi atipic, la două zile după câştigarea Capitalei, când nu mai era nevoie de noi promisiuni himerice, cu ceva ce rupe gura târgului: transport public gratuit în Bucureşti. De ce nu şi zboruri gratuite cu Taromul pentru toţi românii? În lupta cu noul val generat de USB, PSD şi Gabriela Firea vor pune la lucru populismul şi vor întrece în stupizenie autostrăzile suspendate ale lui Oprescu. Lupta la generale a început cu mirajul transportului în Bucureşti.

Cu Gabriela Firea s-a mers şnur. A fost ţinută în campanie într-o cuşcă Faraday, incapabilă să emită idei otrăvite şi insultătoare, evitându-se provocarea electoratului şi repetarea victimizării adversarului, cum a fost cazul lui Iohannis în 2014. Dar la alegerile generale va fi mult mai greu de ţinut în frâu imaginaţia zeflemistă a baronilor. Acesta pare să fie şi grija nr. 1 a penalului Liviu Dragnea: asigurarea unui climat neostil, o letargie civică sterilă care să nu schimbe trenduri şi să evite accidente aşteptate de noii intraţi pe piaţa electorală şi de mişcările antisistem.

Apoi, rezultatul USB vine să contrazică flagrant pe cei care au proclamat satisfăcuţi înfrângerea DNA şi apusul anticorupţiei, prin alegerea unor edili anchetaţi penal sau condamnaţi. Cătălin Cherecheş, Robert Negoiţă, Olguţa Vasilescu, Mircia Gutău sau George Scripcaru sunt votaţi de cei oricum insensibili la mesajul anticorupţie. Dar USB a preluat o ştafetă pe care nimeni nu o mai purta sincer. În condiţiile în care nici un partid politic ante-DNA nu a reuşit upgrade-ul la o formaţiune care susţine în mod sincer normele de integritate publică, USR ar putea ajunge primul partid de masă post-DNA. USB a rezonat şi s-a aliniat extraordinar cu câmpul de acţiune al justiţiei, în condiţiile în care M10 al Monicăi Macovei şi-a pierdut complet suflul şi nu are succes.

Transformarea Uniunii Salvaţi Bucureştiul în Salvarea României sună mesianic. De aceea, USR poate să fie o victimă a USB. Succesul l-a surprins până şi pe Nicuşor Dan. A avut doar patru oameni puşi pe liste pentru consiliul Primăriei Bucureştiului, dar a obţinut un scor electoral pentru cinci locuri! Din care se vede că gestionarea unei victorii este mai complicată decât o înfrângere previzibilă. Deşi este dificil de prezumat că mesajul USR are timp să treacă dincolo de mediile urbane mari, revenirea la votul pe liste este o şansă nesperată. Partidele anti-sistem, cu o locomotivă bine profilată, performează foarte bine când există o campanie naţională, fără sute de colegii uninominale, cu mii de candidaţi. Miza este intrarea în Parlament, un obiectiv extrem de ambiţios, dar nu imposibil. Fiindcă în toamnă şi diaspora contează. Nu văd nimic mai atrăgător şi mai convingător pentru diaspora ca o formaţiune de tip USR. Lăsată să voteze, va avea din nou un cuvânt hotărâtor împotriva partidului care trişează mereu la alegeri.

Comentarii