De Business

Punem punctul pe știi

Hala Centrală, la vânzare? Secretele din spatele afacerii!

sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 02:50
4 MIN
 Hala Centrală, la vânzare? Secretele din spatele afacerii!

 Planul de reorganizare al firmei care deţine Hala Centrală nu a fost aprobat de creditori. Potrivit administratorului judiciar al societăţii instanţa urmează să se pronunţe asupra falimentului companiei, caz în care bunurile deţinute pot fi scoase la licitaţie pentru plata datoriilor.

Complexul comercial Hala Centrală şi sediul televiziunii Tele M ar putea fi vândute după ce creditorii firmei SC Hala Centrală SRL, deţinută de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, au respins planul de reorganizare a societăţii. În plus, potrivit administratorului judiciar, Management Reorganizare Lichidare, instanţa urmează să se pronunţe asupra intrării firmei în faliment, ceea ce înseamnă că vânzarea de active va fi singura posibilitate de îndestulare a creditorilor care au de recuperat peste 47,8 milioane lei de la omul de afaceri. Şedinţa Adunării Creditorilor a avut loc pe data de 14 ianuarie, însă doar creditorii care au de recuperat creanţe salariale şi-au exprimat votul favorabil implementării unui plan de reorganizare şi continuării activităţii firmei, creditorii garantaţi, bugetari şi chirografari votând împotrivă. În urma acestei decizii, a fost desemnat în calitate de administrator judiciar consorţiul format din practicienii în insolvenţă SMDA Insolvency SPRL şi Management Reorganizare Lichidare, societate deţinută de Corneliu Mititelu. Administratorii judiciari vor avea un onorariu fix de 5.000 lei/lună plus TVA şi un onorariu de succes, reprezentând procente din sumele recuperate, în funcţie de diferite criterii. „Motivat de faptul că Planul de reorganizare al activităţii debitoarei nu a fost aprobat în cadrul şedinţei adunării creditorilor din data, solicităm, în temeiul dispoziţiilor art. 107 alin. 1 lit. A pct. c, lit. B din Legea nr. 85/2006, deschiderea procedurii de faliment în formă generală a debitorului SC Hala Centrala SRL Iaşi (….)”, se arată în raportul administratorului judiciar.

 
 
Ce prevedea planul de reorganizare
 
 
Administratorul special Aurora Fălcuţă a definitivat planul de reorganziare pe data de 10 decembrie 2014, propunând continuarea activităţii firmei, respectiv închirierea de spaţii. Potrivit planului de reorganizare, firma dispune de active cu o valoare de piaţă de 48,2 milioane lei (10,9 milioane euro), însă dacă se va ajunge la faliment este foarte greu de crezut că se va obţine această sumă, valoarea vehiculată fiind de 32,5 milioane lei (7,34 milioane euro), respectiv valoarea de lichidare a activelor, prezentată în planul de reorganizare. Cu alte cuvinte, Prisecariu ar putea reuşi să achite toate datoriile către creditori numai dacă bunurile pe care le deţine pe această societate ar fi valorificate la valoarea de piaţă. „Valorificarea activelor conform valorilor de piaţă estimate ar duce la acoperirea totală a datoriilor înscrise la masa credală, în condiţiile în care cuantumul cheltuielilor din activitatea de observaţie şi de reorganziare ar tinde spre zero – lucru greu de atins, şi valorificarea patrimoniului s-ar realiza într-un interval de timp relativ scurt”, a precizat administratorul special în planul de reorganizare. Acelaşi document arată că cele mai importante sume ar putea proveni din vânzarea clădirilor deţinute de SC Hala Centrală SRL, respectiv complexul comercial Hala Centrală de pe strada Anastasie Panu, sediul televiziunii Tele M de pe strada Codrescu, nr. 6 şi un cumul de terenuri, majoritatea fiind şi puse gaj pentru contractarea unui credit de la Piraeus Bank, cel mai important creditor cu o creanţă de peste 40 milioane lei.
 
 
Cât face Hala Centrală?
 
 
Clădirea Hala Centrală are o valoare de piaţă de 40,7 milioane lei şi o valoare de lichidare de 26,5 milioane lei, sumele neincluzând şi TVA. Clădirea este construită în regim 2S plus P plus 2E, are o suprafaţă desfăşurată totală de 11.204 mp, subteran şi suprateran, este dotată cu ascensoare pentru persoane şi pentru marfă, echipament de supraveghere video, post de alimentare CCHC şi un teren aferent de 4.000 mp. Un alt activ important ce ar putea fi scos la vânzare în cazul falimentului este sediul Tele M din Copou, pentru acesta fiind stabilită o valoare de piaţă de 1,23 milioane lei şi o valoare de lichidare de 885.000 lei fără TVA. Clădirea are o suprafaţă construită de 370 mp, este compusă din „birou director, secretariat, redactor şef, sală de şedinţe, (…)regie şi echipament emisie”, se arată în planul de reorganizare. De asemenea, Prisecariu ar putea rămâne şi fără un teren de 26.500 mp din Botoşani, ocupat cu platforme betonate, acesta fiind parte din amplasamentul fostei fabrici de cauciucuri Arca, pentru acesta fiind stabilită o valoare de piaţă de 2,7 milioane lei şi una de lichidare de 1,76 milioane lei. Pe lista activelor Hala Centrală se mai numără un teren intravilan de 795 mp din zona Târgu Cucu (valoare de piaţă – 1 milion, valoare de licihidare – 774.000 lei) şi un pachet de bunuri mobile (autoturism Toyota Corolla, barcă cu motor pneumatică, aparatură de birotică) având o valoare de piaţă de circa 40.000 lei. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat să îl contacteze pe omul de afaceri Dănuţ Prisecariu pentru a-şi exprima un punct de vedere cu privire la soarta societăţii Hala Centrală şi a bunurilor pe care le deţine, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.
 
 
Piraeus Bank, cel mai important creditor
 
 
Societatea Hala Centrală SRL a intrat în insolvenţă pe 4 iulie 2014, iar pe 11 noiembrie a fost publicat tabelul definitiv de creanţe, cu un total de 47,8 milioane lei de restituit către creditori. Piraeus Bank România este cel mai important creditor, cu o creanţă de 40,1 milioane lei, fiind urmat de societatea Melcret SA care are de recuperat circa 2,7 milioane lei şi Fiscul cu circa 1,8 milioane lei. Dănuţ Prisecariu se mai confruntă cu procedura insolvenţei şi în cazul altor firme pe care le deţine, respectiv „Moldova Universal”, „Turism Moldova” sau „BSR Estate”.
 
 

 

 

Comentarii