Iarnă fierbinte în Copou! Mihai Chirica cere reducerea salariilor fotbaliştilor cu 30%

joi, 03 noiembrie 2016, 03:01
5 MIN
 Iarnă fierbinte în Copou! Mihai Chirica cere reducerea salariilor fotbaliştilor cu 30%
El spune că CSM Politehnica a stricat „armonia“ salarială din Liga 1 prin nivelul ridicat al salariilor. El a mai declarat că este în discuţii cu Adrian Porumboiu pentru o eventuală colaborare. Preşedintele Prunea s-a declarat stupefiat, jucătorii au anunţat că refuză diminuarea retribuţiilor.

După o lungă perioadă de tăcere în ceea ce priveşte finanţarea fotbalului ieşean, primarul Mihai Chirica şi-a prezentat ieri punctul de vedere. Într-o întâlnire avută la Primărie, Chirica a anunţat decizia pe care a luat-o:

Nu sunt de acord cu salariile de la clubul de fotbal. Domnul Iftime de la Botoşani mi-a spus că Iaşul a stricat armonia celorlalte echipe prin salariile acordate. Până ce bugetul de salarii al clubului nu va fi diminuat cu 30%, nu mai finanţăm cu nicio centimă. Vom acorda un 10% la loc dacă obiectivul este realizat”.

Primarul a anunţat că este ferm în decizia luată:

Nu mi-e frică de presiunea media, nu mi-e frică de suporteri! Cu 6 milioane de lei pe care-i dau anual la fotbal recuperez un număr dublu de votanţi dacă îi cheltuiesc în alte direcţii”.

Chiar dacă decizia de supralicitare a eficientizării clubului stă în picioare, motivaţia a cuprins mai multe argumente forţate, pornind de la dubii legate de legalitatea finanţării fotbalului (deşi majoritatea cluburilor din ţară sunt alimentate de bugetele locale, Fundaţia Sportului Ieşean este unul dintre cele mai fiabile modele din ţară, iar clubul a primit bani şi până acum, inclusiv în mandatul Chirica) până la argumente populiste (pe lângă beneficiile electorale amintite au fost comparaţii cu salariile lunare de 1.000 de lei plătite la futsal).

Chirica a afirmat însă că se gândeşte şi la viitor:

Chiar dacă retrogradăm, o vom lua de la capăt şi voi face cel mai serios club din ţară. Voi discuta cu preşedintele FRF, vrem să facem 17 terenuri sintetice, am avut discuţii cu domnul Porumboiu pentru a prelua echipa, căutăm până săptămâna viitoare şi alte persoane din mediul privat. Noi să punem la dispoziţie infrastructura, care ne costă circa un milion de lei pe an, plus o sumă modică”.

Prunea: “A fost de acord cu bugetul clubului”!

Preşedintele CSM Poli, Florin Prunea, i-a reproşat lui Chirica faptul că nu l-a anunţat de planurile sale înaintea startului sezonului.

Apreciez că, în sfârşit, ni s-a spus şi nouă ceva. Sunt însă stupefiat! Nu m-am întâlnit cu aşa ceva în toată cariera mea. O asemenea măsură trebuia spusă înaintea startului sezonului. În vară, şi eu şi domnul Napoli am negociat personal cu domnul Chirica. Dumnealui a ştiut care e bugetul, a fost de acord în totalitate cu acest buget. Ce s-a întâmplat între timp, nu ştiu. Nu pot să înţeleg de ce echipa asta este lăsată singură după cel mai bun sezon din carieră. E o enigmă. Am comunicat decizia domnului primar tuturor angajaţilor, le-am spus să-mi spună în 24 de ore ce decizie au luat, a spus şeful executivului ieşean, care a adăugat:

E jenant să se afirme că Iaşul are al patrulea buget de salarii din Liga I. Iaşul are cel mai mic buget de salarii din Liga I. Sunt tot felul de băgători de seamă care vor ca echipa să retrogradeze, să ciugulească 200 de milioane de lei pe un jucător. Mi s-a părut penibil faptul că salariile jucătorilor au fost prezentate într-o emisiune televizată. Sunt în contracte clauze de confidenţialitate.

Prunea a expus riscurile deciziei lui Chirica:

Echipa asta a produs peste două milioane de euro în acest an. Dacă ni se dau banii pe scaune, aşa cum ni s-a promis, ne mai mişcăm puţin. E clar, fără banii de la Primărie, în ianuarie închidem! Sunt legi sportive, jucătorii îşi pot cere drepturile, îşi iau şi banii, devin şi liberi, iar echipa e penalizată. Dacă avem datorii, inclusiv la stat, retrogradăm direct în Liga a III-a.

Voicu: “Nu accept reducerea cu nicio fisă”!

Fotbaliştii ieşeni au primit vestea cu stupefacţie, căpitanul echipei, Ionuţ Voicu reacţionând:

Nu voi accepta reducerea salariului nici cu 1%. Când am negociat contractul nu am pus nimănui pistolul la tâmplă. Am renunţat la foarte mulţi bani, în două rânduri, pentru a juca la această echipă. Am acceptat să vin aici, la salarii mult mai mici, pentru că am fost asigurat că le voi primi la timp, lună de lună. E drept, Iaşul mi-a dat mult, însă am familie, am doi copii, nu renunţ la nicio fisă, cum spune domnul primar. Am mai trecut prin astfel de momente, la Rapid, dar acolo erau salarii de 20-25 mii de euro pe lună”.

Voicu s-a arătat uimit de schimbarea de atitudine a lui Chirica:

E o veste la care mă aşteptam, ţinând cont de cum s-a comportat cu noi în ultima vreme. Nu înţeleg însă deloc această poziţie. Acum două luni, dânsul ne numea eroii Iaşului, că am dus echipa în Europa, acum suntem oaia neagră a societăţii ieşene. Nu înţeleg de ce se doreşte ca acest vis frumos să se termine. Ne pare rău de domnul antrenor. Abia a venit, erau speranţe de revenire şi acum apare această veste.

Şi căpitanul Iaşului a făcut referire la scaunele montate pe arena din Copou:

Ni s-a spus că banii aceia, produşi de munca noastră, care au fost folosiţi la montarea scaunelor, ni se vor da înapoi”.

Hotărât să nu renunţe la drepturile sale este şi Lukacs Böle:

Eram într-o formă bună, am jucat bine cu Steaua, am luptat, am pus inimă. După aceste veşti rele suntem confuzi. Eu nu voi accepta diminuarea salariului. Nu e normal să modifici pe parcurs condiţiile stabilite la începutul sezonului”.

Singurul care nu s-a pronunţat asupra măsurii luate de Chirica a fost antrenorul principal Eugen Neagoe:

Nu intru în astfel de discuţii. Nu m-am gândit ce voi face. Acum vreau să mă concentrez doar la meciul de la Mediaş, de vineri.

 

Comentarii